Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Σοκ! Τρύπα 40 δισ ευρώ για τις τράπεζες λόγω Brexit

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να εισρεύσουν κεφάλαια ύψους 40 δισ ευρώ στα βρετανικά τους παραρτήματα έτσι ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά στη Μεγάλη Βρετανία και μετά το Brexit, σύμφωνα με την αναφορά που δημοσίευσε η Boston Consulting Group (BCG).

Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό νόμο (που βρίσκεται εν ισχύ για την ώρα), οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να διατηρούν παραρτήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο φτάνει να μην χρειάζονται ξεχωριστή χρηματοδότηση από τη μητρική εταιρεία στο εξωτερικό. Η ελεύθερη χρήση αυτού του “ευρωπαϊκού διαβατηρίου”, που τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση σε 28 διαφορετικές χώρες, στο Λονδίνο απειλείται σοβαρά μετά την απόφαση της χώρας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 23 Ιουνίου.

Και με ένα κράτος όπως το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός Ευρώπης, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να ιδρύσουν θυγατρικές, γεγονός που τις εξαναγκάζει να τις χρηματοδοτήσουν με έξτρα κεφάλαια για να λειτουργήσουν στη χώρα. Πολλά από τα παράγωγα και τις αγορές των ευρωπαϊκών τραπεζών αυτή τη στιγμή έχουν ως βάση τη βρετανική πρωτεύουσα.

Στην αναφορά που δημοσίευσε η Boston Consulting Group, που συμπεριλήφθηκε στις Financial Times, υποστηρίζεται ότι η απόφαση αποχώρησης από την Ε.Ε. κάνει δύσκολο το έργο των τραπεζικών ιδρυμάτων της Ευρώπης να έχουν επιχειρήσεις στο Λονδίνο. Για την ακρίβεια, είναι πια 22% ακριβότερες όλες οι λειτουργίες σε βρετανικό έδαφος – τουλάχιστον έτσι θα είναι όταν ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 που σηματοδοτεί την επισημοποίηση του Brexit. Κάτι τέτοιο θα εξαναγκάσει τις τράπεζες να πάρουν λίγο χρόνο με τον εαυτό τους και να επαναπροσδιορίσουν το πόση ακριβώς παρουσία θέλουν να έχουν στη Μεγάλη Βρετανία στο μέλλον, στην εποχή μετά την έξοδο.

“Για κάποιες τράπεζες, το Brexit θα επιταχύνει την απομάκρυνσή τους από ορισμένες δραστηριότητες των αγορών”, αναφέρει χαρακτηριστικά η BCG και προσθέτει στην αναφορά της ότι “Κάποιοι άλλοι μπορεί να εκμεταλλευτούν την κατάσταση με το να αναπροσαρμόσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο επιβάλλοντας επιθετικά προγράμματα μείωσης του κόστους και αποκατάστασης της παραγωγικότητας”.

Ενώ Δουβλίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι ήδη μονομαχούν για να διεκδικήσουν τον τίτλο του νέου μεγαλύτερου οικονομικού κέντρου της Ευρώπης, τώρα τελευταία, έχει μπει στο χορό και η Μαδρίτη, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει και ο Kian Abouhossein, τραπεζικός αναλυτής της JP Morgan.

Ο Abouhossein έριξε μια διεξοδική ματιά στη διαθεσιμότητα και τα ενοίκια των κτηρίων σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και κατέληξε ότι η Μαδρίτη έρχεται πρώτη τόσο από πλευράς κόστους όσο και διαθεσιμότητας στα κτήρια.

Έτσι, μετά το Brexit, αναμένονται ποικίλες ανακατατάξεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό τοπίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

http://www.mononews.gr/burberry-pagoni-tin-anegersi-neou-ergostasiou-sto-londino/61373

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

http://www.mononews.gr/katalaveni-o-psifoforos-oti-trenose-kapote-polito-300-ekat-ke-tora-dothike-45-ekat/61510