ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ειδικότερα, σύμφωνα με την αυτόματη λύση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το εστιακό βάθος του σεισμού εκτιμάται στα 5χλμ, ενώ με την αναθεωρημένη λύση το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10,3χλμ. Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται 2 χλμ. βορειοανατολικά της Θήβας.
Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε αρκετές περιοχές της Αττικής.
Ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε αναφορικά με τον νέο αυτόν σεισμό ότι «Παρακοκουθούμε το φαινόμενο. Δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας».
Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Ιουλίου μέχρι και τις 12 Ιουλίου είχαν καταγραφεί στην περιοχή της Θήβας 166 σεισμοί. Πρόκειται για σεισμούς μικρού μεγέθους, με τον μεγαλύτερο σε ένταση να έχει καταγραφεί σε μέγεθος 4,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.
Ο Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών, Σεισμολόγος, Αθανάσιος Γκανάς είχε δηλώσει τότε αναφορικά με τους σεισμούς ότι «Υπάρχει ένα ρήγμα που βρίσκεται κάτω από την πόλη της Θήβας το οποίο έχει ένα δυναμικό για μεγαλύτερο σεισμό και είναι αυτό που έχει ενεργοποιηθεί. Δεν ξέρουμε ακριβώς το δυναμικό του γιατί δεν έχουμε πολλά δεδομένα για να εκτιμήσουμε το μήκος που είναι βασικό, αλλά σίγουρα μπορεί να δώσει έναν μεγάλο σεισμό κοντά στα 6 Ρίχτερ. Υπάρχει αυτό το δυναμικό που είναι η οροφή, θα έλεγα».
Τη σεισμική δόνηση των 4,1R διαδέχθηκαν τρεις μετασεισμοί της τάξεως των 2,3R, 2R και 2,5R αντιστοίχως.
Δείτε την εικόνα:
Διαβάστε επίσης:
Σεισμοί στην Θήβα: Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι – Πώς εξηγείται το έντονο βουητό
Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ταρακούνησε Νίσυρο και Τήλο – Τι λέει ο Ευθύμιος Λέκκας
Καιρός: Νεφώσεις, τοπικές βροχές και καταιγίδες σήμερα, Τρίτη