ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συνεδριάζει σήμερα στις 10 π.μ. η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα που θα εισηγηθεί στην Κυβέρνηση, σχετικά με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, έπειτα από αξιολόγηση των τελευταίων επιδημιολογικών δεδομένων.
Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται το υπό όρους άνοιγμα του λιανεμπορίου, με τα συστήματα “click away” και “click in shop” (σε καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και κοσμημάτων) να προκρίνονται ως βέλτιστες λύσεις. Σημειώνεται ότι η πρόθεση του Μαξίμου για άνοιγμα του λιανεμπορίου προκειμένου να δοθεί “ανάσα” στην αγορά έχει καταστεί σαφής, υπό τους όρους, όμως, τους οποίους θα εισηγηθεί η αρμόδια επιστημονική Επιτροπή.
Στο τραπέζι θα τεθεί και το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, καταστημάτων περιποίησης νυχιών, πιθανότατα με τους ίδιους όρους που λειτούργησαν και κατά το διάστημα των γιορτών, αλλά και η αύξηση των ποσοστών τηλεργασίας, ένα μέτρο το οποίο ωστόσο δεν φαίνεται να προκρίνεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Το ενδεχόμενο να ανοίξουν δύο τομείς ταυτόχρονα έχει ήδη κριθεί επισφαλές βήμα, κάτι που όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες εξακολουθεί να ισχύει με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Κρίσιμο θέμα θα αποτελέσει και η επαναλειτουργία της δια ζώσης εκπαίδευσης στη δεύτερη βαθμίδα, με όλες τις ημερομηνίες έναρξης να παραμένουν ανοιχτές.
Στο υπουργείο Παιδείας έχουν θέσει ως προτεραιότητα το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου, όπως έχει επισημάνει σε δηλώσεις της και η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως, με την 25η Ιανουαρίου να προκρίνεται ως η πιθανότερη ημερομηνία επιστροφής των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στις σχολικές αίθουσες.
Παράγοντες της Επιτροπής αναφέρουν στο mononews ότι τα διαθέσιμα στοιχεία βάσει των οποίων θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις και «εκφράζουν» και την επίδραση από την αυξημένη κινητικότητα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δεν κρίνονται ιδιαίτερα ανησυχητικά, με εξαίρεση μεμονωμένες περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.
Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι δεν καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων, ούτε όμως και μείωση, διατηρώντας την επιφυλακτικότητα των ειδικών για τις επόμενες κινήσεις σε σταθερά υψηλά επίπεδα.
Παράλληλα, η πίεση στο σύστημα υγείας υποχωρεί, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει αποσυμφορηθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πληρότητα των ΜΕΘ, η οποία αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια για την άρση των μέτρων, μειώνεται, εντούτοις όχι με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Το 60% των κλινών ΜΕΘ της χώρας εξακολουθεί να είναι κατειλημμένο, γεγονός που δεν επιτρέπει παρακινδυνευμένα βήματα, ενόψει μάλιστα του «επικίνδυνου» επερχόμενου χειμερινού διμήνου.
Οι προβληματικές περιοχές
Τα περισσότερα νέα κρούσματα τα οποία καταγράφονται τις τελευταίες 7 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού, εμφανίζονται στις Περιφερειακές Ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Λέσβου, Καλύμνου, Ροδόπης, Αργολίδας και Χαλκιδικής. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την τακτική ενημέρωση της Τετάρτης, η προσοχή των επιστημονικών και κυβερνητικών επιτελείων παραμένει στραμμένη στην Αττική και στη συμπεριφορά της επιδημίας εντός του λεκανοπεδίου.
«Πάντα η Αττική μας προβληματίζει. Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη Περιφέρεια, με μεγάλο πληθυσμό, σχεδόν τον μισό της χώρας, γι’ αυτό και οι επιστήμονές μας, οι ειδικοί, οι επιδημιολόγοι, στατιστικολόγοι, λοιμωξιολόγοι μελετούν προσεκτικά και βήμα-βήμα καθημερινά τα στοιχεία και πάντα μας εισηγούνται με σύνεση και με επιστημοσύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μετά τη Λέσβο και τη Βοιωτία, χθες, Πέμπτη, δύο ακόμη περιοχές τέθηκαν σε καθεστώς αυστηρού lockdown, η Αργολίδα και η Σπάρτη, καθώς παρατηρείται ραγδαία αύξηση στους επιδημιολογικούς δείκτες. Παράταση της ισχύος των αυστηρών μέτρων έχει δοθεί στους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας της ΠΕ Αττικής, στους δήμους Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, στις τοπικές κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης, καθώς και στην Κάλυμνο μέχρι τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Παράταση του αυστηρού lockdown ως τις 18 Ιανουαρίου δόθηκε και στην Σπερχειάδα Φωκίδας.
Σε επίπεδο επικράτειας, χθες, ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 599 νέα κρούσματα της λοίμωξης COVID-19 και 33 νέοι θάνατοι ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στους 5.387, ενώ 328 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής της νόσου (Rt) εκτιμάται ότι βρίσκεται στο 0,77, ενώ το ποσοστό των θετικών τεστ κατά την εβδομάδα 4-10 Ιανουαρίου ήταν 2,49%, πολύ χαμηλότερο από το όριο συναγερμού που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), το οποίο ανέρχεται στο 4%.
Οι τελικές αποφάσεις σχετικά με την άρση των μέτρων θα ανακοινωθούν σήμερα στις 18.00 από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΚΤΕΡ: Από 31 Δεκεμβρίου ξεκινά η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών από την ΑΜΚ
- Υπουργικό Συμβούλιο: Ποια νομοσχέδια συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν
- FIFA: Τι αλλάζει «επειγόντως» για τις μεταγραφές παικτών μετά την «υπόθεση Ντιαρά»
- ΤΑΙΠΕΔ: Διαγωνισμός €78 εκατ. για τη στατική και λειτουργική αποκατάσταση των στεγάστρων Καλατράβα στο ΟΑΚΑ