ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σοκ και δέος προκαλούν οι μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν την πύρινη λαίλαπα που στην κυριολεξία κατάπιε το Μάτι την Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 και κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από αυτή. Μία μέρα η οποία ξεκίνησε όπως και οι άλλες, χωρίς τίποτα να προμηνύει το μέγεθος της καταστροφής που επακολούθησε.
Τα όσα πέρασαν όσοι βρίσκονταν στο Μάτι δεν μπορούν να περιγραφούν με λόγια. Οι φωτογραφίες από την περιοχή αλλά και τα βίντεο δείχνουν μεν την όψη της φρίκης, αλλά δεν αποτυπώνουν τον «Γολγοθά» και τη μάχη που έδωσαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής για να καταφέρουν να σώσουν τη ζωή τους και τη ζωή των αγαπημένων τους. Κάποιοι δυστυχώς δεν τα κατάφεραν. Οικογένειες ξεκληρίστηκαν, παιδιά έμειναν ορφανά, γονείς έχασαν τα παιδιά τους, ηλικιωμένοι αρνιόντουσαν να αφήσουν τους κόπους μιας ζωής να χαθούν. Το Μάτι, αυτός ο πανέμορφος παραθεριστικός οικισμός μετατράπηκε σε Κόλαση, με τον πύρινο όλεθρο να στερεί τη ζωή σε περισσότερους από 91 ανθρώπους.
Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες
Ήταν 16:30 και ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, όπως περιγράφει σε μαρτυρία του στην «Καθημερινή», είχε ήδη πάρει τον δρόμο του γυρισμού από τη δουλειά. Όσο οδηγούσε στη Λεωφόρο Μαραθώνος άκουσε στο ραδιόφωνο ότι υπήρχε εστία φωτιάς στο Νταού Πεντέλης, αλλά δεν ανησύχησε. Τέτοιες ειδήσεις για τους μόνιμους κατοίκους στο Μάτι Αττικής ειδήσεις είχαν τη διαδικασία ρουτίνας.
Σκέφτηκε πως «κάθε χρόνο τα ίδια ακούμε», οι φλόγες δεν είχαν φτάσει ποτέ στο παρελθόν σπίτι του. Όμως τα όσα ήξερε ή πίστευε μέχρι τότε έμελλε να αλλάξουν μια και καλή. Μέσα σε λίγες ώρες η φωτιά είχε κυριεύσει το Μάτι. Τα πεύκα στην οδό Τρίτωνος είχαν πάρει φωτιά. Τότε ο κ. Παπαδόπουλος έτρεξε ενστικτωδώς προς τη θάλασσα μαζί με τον σκύλο του. Το ίδιο έκανε και η Μαίρη Χανδρινού μαζί με τον σύζυγό της στην οδό Περικλέους.
«Δεν πρόλαβαν να ρίξουν ούτε ένα δάκρυ νερό εδώ, μέσα στο Μάτι. Δεν πρόλαβαν να μας σώσουν», λέει.
Όταν είδαν τις φλόγες να τυλίγουν την ταβέρνα του «Βασίλη», σε ένα από τα υψηλότερα μέρη του οικισμού, όσοι βρίσκονταν στην περιοχή κατάλαβαν από μόνοι τους –χωρίς άλλη ειδοποίηση, όπως λένε– ότι η λεωφόρος Μαραθώνος «έπεσε» και πως έπρεπε να τρέξουν για να σωθούν. Ήταν άλλωστε και η φυσική οχύρωση του Ματιού.
Η «εύφλεκτη» Ριβιέρα της Αττικής
Η περιοχή του Ματιού θεωρείτο η πευκόφυτη «Ριβιέρα της Ανατολικής Αττικής». Παρά την άναρχη δόμησή του –που ξεκίνησε κατά βάση στα χρόνια της δικτατορίας– οι λιγοστές έξοδοι προς τη λεωφόρο Μαραθώνος προσέφεραν στους παραθεριστές και στους μόνιμους κατοίκους του μια αίσθηση απομόνωσης, ηρεμίας. Η ρυμοτομία του οικισμού, όμως, συνέβαλε στην παγίδευσή τους.
Η κ. Χριστίνα Παπασταύρου έχει σπίτι πάνω στη λεωφόρο Μαραθώνος. Γνώριζε την περιοχή καλά από τα καλοκαιρινά της μπάνια και γι’ αυτό κατάφερε να βρει δίοδο προς τη θάλασσα όταν την κυνηγούσε η φωτιά στην οδό Κύπρου.
«Ήρθαμε με την εγγονή μου στα γνωστά νερά για να γλιτώσουμε», λέει όσο ψάχνει στα απανθρακωμένα αυτοκίνητα το δικό της. Πάρκαρε βιαστικά την ημέρα της πυρκαγιάς στη λεωφόρο Ποσειδώνος, τον δρόμο στο Μάτι που αν και παραλιακός βλέπει από χαραμάδες τη θάλασσα.
Σε μία απόσταση 1 χλμ στη λεωφόρο Ποσειδώνος στο Μάτι, σε ένα δρόμο κατά μήκος του οποίου εγκλωβίστηκαν και κάηκαν δεκάδες αυτοκίνητα, υπάρχουν μονάχα 4 έξοδοι προς τη θάλασσα.
Συγκεκριμένα στη λεωφ. Ποσειδώνος το άνοιγμα που οδηγεί στον Ναυτικό Όμιλο έχει πλάτος 7 μέτρα, στο νούμερο 53 της οδού υπάρχει αδόμητο οικόπεδο πλάτους 13,5 μέτρων το οποίο ήταν φραγμένο από μπάζα, λίγο πιο κάτω ένα στενάκι πλάτους 1,4 μ. καταλήγει στη θάλασσα και στην Αργυρά Ακτή βρίσκεται η είσοδος της ομώνυμης ταβέρνας, πλάτους 5 μέτρων.
Το «οικόπεδο της φρίκης»
Στο Κόκκινο Λιμανάκι, το οποίο ξεκινάει μετά την ταβέρνα στην Αργυρά Ακτή, η Χριστιάνα Φράγκου, πρώην νομαρχιακή σύμβουλος Ανατολικής Αττικής, ετοιμαζόταν να εγκαταλείψει το σπίτι της μαζί με την οικογένειά της. Μόλις άνοιξε την πόρτα του οικοπέδου λέει ότι είδε δεκάδες ανθρώπους να τρέχουν και να φωνάζουν «Φωτιά!». Έκαναν μεταβολή και μαζί με περίπου 25 άτομα που τους ακολούθησαν κατέβηκαν, όπως λέει, «κάποια υποτυπώδη σκαλάκια» που είχε σκάψει ο παππούς της στο χείλος του οικοπέδου για να βρεθούν στη θάλασσα και να σωθούν, αγκιστρωμένοι στα βράχια.
Στο οικόπεδο μπήκε έπειτα και άλλη ομάδα ανθρώπων. Δεν φαίνεται ότι γνώριζαν για τα σκαλάκια ή, ακόμα κι αν ήξεραν γι’ αυτά, μέσα στη δίνη του καπνού δεν κατάφεραν να τα εντοπίσουν.
«Όταν κατεβαίναμε ήμουν από τους τελευταίους. Η φωτιά είχε φτάσει πάνω μας, τα μάτια τσούζανε, δεν ένιωθες πόδια και χέρια. Όταν βρεθήκαμε κάτω στα βράχια ο ήλιος χάθηκε από τον καπνό και ακούγαμε τα αυτοκίνητά μας να σκάνε και το βουητό που έκανε ο κυκλώνας της φωτιάς», ανέφερε η κ. Φράγκου. «Δεν τους άκουγα τους επόμενους», προσθέτει.
Με το ξημέρωμα εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού εντόπισαν σε αυτό το οικόπεδο δεκάδες ανθρώπινες σορούς. Αρχικά είχε γνωστοποιηθεί ότι ήταν 26. Αργότερα ο αριθμός τους ανέβηκε και οι έρευνες συνεχίζονταν. Η ιδιοκτήτρια του οικοπέδου είχε δει ζευγάρια κλειδιών στα αποκαΐδια, ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές και σε επανέλεγχο εντοπίστηκαν επιπλέον ευρήματα.
Την περασμένη Πέμπτη, ελεγκτές της Ειδικής Γραμματείας του Σώματος Επιθεωρητών του υπουργείου Περιβάλλοντος με επικεφαλής τον Δημήτρη Δερματά επισκέφθηκαν το συγκεκριμένο οικόπεδο για να ψάξουν ενδεχόμενες πολεοδομικές παραβάσεις. Η κ. Φράγκου λέει ότι η έκταση αγοράστηκε το 1938 και το σπίτι χτίστηκε το 1947.
Η οικογένεια Φύτρου
Μία οικογένεια που έχασε τα τρία από τέσσερα της μέλη στην φονική πυρκαγιά. Τραγική φιγούρα η μητέρα που λόγω εργασίας είχε παραμείνει στην Αθήνα. Έχασε τον άντρα της και τα δύο της παιδιά.
Η κόρη της, η 13χρονη Εβίτα Φύτρου, βρήκε τραγικό θάνατο όταν προσπαθώντας να ξεφύγει από τις φλόγες φαίνεται πως πήδηξε από έναν λόφο 20 μέτρων και σκοτώθηκε. Η Εβίτα ήταν μαθήτρια της Β΄Γυμνασίου και μεγάλο ταλέντο στην ποδηλασία όπου και αγωνίζοταν με τα χρώματα της ΑΕΚ.
Η μικρή Εβίτα ακολουθούσε τα βήματα του πατέρα της, του βετεράνου ποδηλάτη Γρηγόρη Φύτρου, ο οποίος βρισκόταν μαζί της την περασμένη Δευτέρα και χάθηκε στην πυρκαγιά με τον 11χρονο γιο του, Ανδρέα. Η μητέρα της οικογένειας ανέφερε σε επιστολή της ότι προσπαθούσε επί τέσσερις ώρες να προσεγγίσει το Μάτι μετά το ξέσπασμα της φωτιάς.
«Όταν θα καταφέρω να αναγνωρίσω και τα αγόρια μου –γιατί ο κρατικός μηχανισμός και σε αυτό έχει χάσει τον μπούσουλα– θα σας πω με βεβαιότητα ότι έχασα τα πάντα», έγραψε.
Η θάλασσα έκαιγε
Όταν μπόρεσε να φτάσει στα βράχια κάτω από το οικόπεδό της, η κ. Φράγκου λέει ότι έχασε την επαφή με τον γιο της. «Είχε βρεθεί στη θάλασσα και έχασε τον προσανατολισμό του. Κολυμπούσε για ώρες ώσπου είδε από μια τρύπα που σχηματίστηκε στον καπνό ολόγυρά του ένα αεροπλάνο να κατευθύνεται προς το “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Έτσι κατάλαβε πού βρισκόταν η στεριά και σώθηκε», αναφέρει.
Διέξοδο στη θάλασσα αναζήτησε και ο 62χρονος Γιώργος Ασημάκος. Πέρασε τέσσερις ώρες στο νερό κρατώντας όσο άντεχε το κεφάλι του κάτω από την επιφάνεια για να αποφύγει τον καπνό. «Η θάλασσα έβραζε», λέει στην «Καθημερινή»: «Στην αρχή καιγόμασταν. Μετά, όταν είχε κοπάσει η φωτιά όσοι είχαμε παπούτσια –γιατί οι περισσότεροι ήταν ξυπόλητοι– ανεβήκαμε στα βράχια. Όσο περνούσε η ώρα, μέχρι να έρθουν βάρκες να μας παραλάβουν, κρυώναμε».
Τα αδικοχαμένα δίδυμα κοριτσάκια
Ο Γιάννης Φιλιππόπουλος ξεκίνησε από τη Δευτέρα την αναζήτηση των δίδυμων κοριτσιών του. Αρχικά θεώρησε ότι είδε τις 9χρονες Σοφία και Βασιλική σε βάρκα που αποβίβασε διασωθέντες στο λιμάνι της Ραφήνας. Αποδείχθηκε, όμως, ότι αυτά δεν ήταν τα δικά του παιδιά.
Ο πατέρας κατέθεσε στην αστυνομία για να βοηθήσει τις Αρχές, φέρεται να ζήτησε να δει τις σορούς θυμάτων στο νεκροτομείο, προσέλαβε ιδιωτικό ερευνητή και έδωσε δείγμα DNA, ενώ εκδόθηκε και σήμα εξαφάνισης Amber Alert με τις φωτογραφίες τους. Τελικά, το βράδυ της Παρασκευής ο ιδιωτικής ερευνητής της οικογένειας, Γιώργος Τσούκαλης, ανέφερε ότι ταυτοποιήθηκαν οι σοροί των δύο κοριτσιών μέσω DNA, καθώς και του παππού και της γιαγιάς τους οι οποίοι βρίσκονταν μαζί τους στο Μάτι.
Τζούλια Ιωαννίδου: «Ο άνεμος έστελνε τις φλόγες όπου ήθελε»
Η κ. Ιωαννίδου μιλάει για το πώς οι φλόγες κύκλωσαν την πολυκατοικία και πώς ο αέρας όριζε το πού θα χτυπήσουν. Το πλαϊνό μπαλκόνι της καταστράφηκε. Το υπνοδωμάτιο έμεινε ανέπαφο, αλλά οι φλόγες έστριψαν και έλιωσαν τα παντζούρια και το ψυγείο στην κουζίνα.
Τουλάχιστον εδώ δεν μετρήθηκε άλλη απώλεια.
«Μια ζωή ήρθε τούμπα. Πώς να μείνεις εδώ;», λέει ο κ. Παπαδόπουλος που έχει βγάλει βόλτα το λυκόσκυλό του στην καμένη του γειτονιά. Πόσο θόρυβο κάνει η απόγνωση; Σίγουρα λιγότερο από την καταστροφή…
[playbuzz-item undefined=”WordPress 4.9.7″ undefined=”mononews.gr” undefined=”” undefined=”” undefined=”6cb7369b-a851-4a88-a84a-5be5e3b56805″ undefined=”false” undefined=”false” undefined=”true” undefined=”” undefined=”auto” undefined=”auto” undefined=”0″ item=”6cb7369b-a851-4a88-a84a-5be5e3b56805″ info=”false” shares=”true” undefined=”true” undefined=”WordPress 4.9.7″ undefined=”mononews.gr” undefined=”” undefined=”” undefined=”6cb7369b-a851-4a88-a84a-5be5e3b56805″ undefined=”false” undefined=”false” undefined=”true” undefined=”” undefined=”auto” undefined=”auto” undefined=”0″ item=”6cb7369b-a851-4a88-a84a-5be5e3b56805″ info=”false” shares=”true” undefined=”8355c7ee-3b4a-447f-9a7b-0db78ef01ff9″ wp-pb-id=”317775″]
http://www.mononews.gr/?utm_campaign=playbuzz&pb_traffic_source=copy&utm_source=copy
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σχέδιο για τα νοσοκομεία: Τι αλλάζει το 2025, οι προτεραιότητες του Υπουργού Υγείας
- Βασιλική Λαζαράκου στο mononews: Παρά τη μείωση των επιτοκίων, το Χ.Α. ο φθηνότερος τρόπος άντλησης κεφαλαίων
- Μελέτης Μελετόπουλος στο Mononews: Οι Τούρκοι εμφανίζονται ως οι θριαμβευτές κατακτητές της Συρίας δι’ αντιπροσώπου
- Γκστάαντ VS Κουρσεβέλ: Η απόλυτη μάχη των χειμερινών παραδείσων με σαλέ από 40.000 ευρώ την εβδομάδα