ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στάση αναμονής τηρεί το οικονομικό επιτελείο για τους στόχους της φετινής ανάπτυξης, καθώς εκτιμάται πως τελικά, θα είναι πολύ υψηλότερη απ’ αυτή που έχει υπολογίσει για φέτος. Ο Χρήστος Σταϊκούρας επαναλαμβάνει συνεχώς ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει αμετάβλητο προς το παρόν το στόχο για τη φετινή ανάπτυξη, στο 3,6% και θα περιμένει έως τη δημοσίευση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 7 Σεπτεμβρίου.
Έως τότε θα υπάρχει και μια πρώτη εικόνα για την πορεία του φετινού τουρισμού.
Το οικονομικό επιτελείο διατηρεί την πλέον απαισιόδοξη εκτίμηση ανάμεσα σε όλους τους διεθνείς και εγχώριους οργανισμούς, που προβλέπουν για φέτος υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.
Ενδεικτικά, η Τράπεζα Πειραιώς τοποθετεί τη φετινή ανάπτυξη στο 6,3%, η Scope Ratings στο 6,5%, η Εθνική Τράπεζα στο 5,7%, η DBRS στο 5% και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή μεταξύ 3,6% – 4,8%.
Μάλιστα, στο Υπουργείο Οικονομικών επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τη φετινή ανάπτυξη, μετά και το στοιχεία του α’ τριμήνου που έδειξαν ότι η οικονομία άντεξε στους κραδασμούς του πολύμηνου lockdown και η ύφεση ήταν πολύ χαμηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, σημαντική συνεισφορά στην αύξηση του ΑΕΠ θα έχουν και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία θα ξεκινούν να εκταμιεύονται από τα τέλη του τρέχοντος μήνα. Συγκεκριμένα, από το 3,6% της πρόβλεψης, τα κονδύλια του Ταμείου θα δώσουν στο ΑΕΠ μια ώθηση της τάξεως του 1,2%
Το σενάριο Σταϊκούρα
Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα, το επικρατέστερο σενάριο που έχει στα χέρια του ο Χρήστος Σταϊκούρας – εφόσον δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις και νέοι περιορισμοί που θα πλήξουν την οικονομία και τον τουρισμό – είναι ο φετινός στόχος της ανάπτυξης να αγγίξει ακόμα και το 5%, κοντά στο βασικό σενάριο που προβλέπεται στον φετινό προϋπολογισμό, δηλαδή στο 4,8%.
Αν επιτευχθεί αυτή η εκτίμηση, θα δοθεί μια τεράστια “ώθηση” και στην ανάπτυξη του 2022, καθώς “καραδοκεί” το φαινόμενο του “carry over”, δηλαδή τα απόνερα του προηγούμενου έτους να μεταφέρονται και στη νέα χρονιά, κατά την οποία οι προβλέψεις κάνουν ήδη λόγο για ανάπτυξη της τάξεως του 6,2%.
Οι αβεβαιότητες
Το σενάριο ακούγεται ιδανικό έως και υπεραισιόδοξο, ωστόσο η λίστα με τις αβεβαιότητας που μπορεί να πλήξουν τις προβλέψεις, είναι ιδιαίτερα εκτενής:
• η πορεία των εμβολιασμών,
• η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων που ξορκίζει η κυβέρνηση με συνεχείς δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και Υπουργών με φόντο ένα 4ο κύμα της πανδημίας,
• τα έσοδα από τον τουρισμό,
• την απόσυρση των μέτρων στήριξης που ενδέχεται να οδηγήσει σε “λουκέτα”στην αγορά,
• την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και
• τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης: Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι
Αλλάζουν όλα στις τράπεζες: Εθελούσιες έξοδοι, κλείσιμο καταστημάτων, απολύσεις…
‘Ακης Σκέρτσος: Η τακτική διάγνωση, αναγκαίο «διαβατήριο» ψυχαγωγίας για τους μη εμβολιασμένους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Στις 6 Φεβρουαρίου η εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου
- Ιωάννης Γεώργιζας: Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανάπλαση της Ερμού
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP