ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η επαναλειτουργία των σχολείων αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους «γρίφους» των ημερών, με τους επιστήμονες να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για την ημερομηνία ασφαλούς ανοίγματος. Μόλις χθες, ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν στις 20 Ιανουαρίου και όχι στις 8, όπως είναι προγραμματισμένο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, εξέφρασε την εκτίμηση πως «αν τηρήσουμε τα μέτρα, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου».
Το σενάριο ανοίγματος σε δύο «κύματα»
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες είναι αυτό της επιστροφής των μαθητών στα θρανία σε δύο κύματα. Σύμφωνα με αυτό, προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στο άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών και να ακολουθήσουν, σε δεύτερο χρόνο, τα γυμνάσια και τα λύκεια.
Αυτό υποστήριξε εκ νέου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Νίκος Σύψας. Ο κ. Σύψας επισήμανε ότι κανείς σήμερα δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την ημερομηνία και υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια απόφαση, η οποία θα καθοριστεί από τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα λίγες μέρες πριν.
«Θα το δείξουν τα επιδημιολογικά στοιχεία στις 4-5 Ιανουαρίου αν θα ανοίξουν τα σχολεία. Γι’ αυτό θα πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί μια προσπάθεια, ώστε εκείνες τις ημέρες το άνοιγμα των σχολείων να είναι εφικτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «προτεραιότητα μας είναι το άνοιγμα των δημοτικών και κλιμακωτά θα ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης».
Στο θέμα του ανοίγματος των σχολικών μονάδων αναφέρθηκε και η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με την κυρία Ζαχαράκη, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν λίγες ημέρες πριν το προγραμματισμένο άνοιγμα, εφόσον η Επιτροπή εξετάσει τα δεδομένα και δώσει το πράσινο φως.
Ερωτηθείσα σχετικά με το αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα γυμνάσια και λύκεια, σημείωσε ότι, αν το επέτρεπε η Επιτροπή «θα θέλαμε και τα γυμνάσια και τα λύκεια να επιστρέψουν στα θρανία». Η υφυπουργός Παιδείας επανέλαβε, επιπλέον, ότι τα σχολεία δεν αποτελούν εστίες μόλυνσης.
«Τα σχολεία ήταν πολύ ασφαλή σε σχέση με όλη την υπόλοιπη κοινωνική δράση των πολιτών και είδαμε ότι ο μέσος όρος των τμημάτων που είχαν αναγκαστεί να κλείσουν λόγω κρουσμάτων ήταν στο 0,4-0,5%», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, αναφορικά με την τηλεκπαίδευση, η κα Ζαχαράκη δήλωσε ότι η ύλη προχωρά κανονικά, τονίζοντας ότι «έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα σε σχέση με το πρώτο lockdown κι αυτό πρέπει να πιστωθεί στην τεράστια προσπάθεια των εκπαιδευτικών. Η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτό το οποίο γίνεται μέσα στην τάξη, αλλά θα μείνει σαν συμπλήρωμα».
Διαβάστε ακόμη:
Τηλε-κάλαντα φέτος στο Μέγαρο Μαξίμου: Μαθητές τα λένε στον πρωθυπουργό μέσω Internet (live)
Εμβόλια για τον κορονοϊό: Ξεκίνησε η ιστορική αποστολή στις 27 χώρες της ΕΕ (video)
Το πιάτο του Άκη που θα μας συναρπάσει: Βελουτέ σούπα με πράσο και πατάτα
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Wall Street: Επανήλθε πάνω από τις 44.000 μονάδες ο Dow Jones με κέρδη 1,9% την εβδομάδα
- ΕΛ.ΑΣ: Στην δημοσιότητα τα στοιχεία των 13 μελών σπείρας που λήστευε σπίτια στην Αττική
- Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 6% για το WTI στην εβδομάδα
- Σερβία: 10.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα λόγω κακοκαιρίας – Προβλήματα και με τις πτήσεις