ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η συμφωνία εταιρικής σχέσης καθορίζει τις στρατηγικές και επενδυτικές προτεραιότητες που θα καλυφθούν μέσω των ταμείων της πολιτικής συνοχής και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ). Η συμφωνία θα υποστηρίξει βασικές προτεραιότητες της ΕΕ, όπως η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, και θα συμβάλει στην ανάπτυξη ενός νέου ανταγωνιστικού και καινοτόμου μοντέλου ανάπτυξης, προσανατολισμένου στις εξαγωγές, για τη χώρα.
«Ελλάδα- Ευρώπη μαζί για την ανάπτυξη και την συνοχή» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και επισήμανε: «Άλλη μια σημαντική ευρωπαϊκή πρωτιά για την Ελλάδα σήμερα. Μετά το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, το Ελληνικό ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027, το πρώτο που κατατέθηκε και το πρώτο που εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
«Με μεγάλη μου χαρά εγκρίνω την ελληνική συμφωνία εταιρικής σχέσης για την περίοδο 2021-2027. Πρόκειται για την πρώτη χώρα της ΕΕ που την υπέβαλε στην Επιτροπή» σημείωσε η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για ένα πολιτικό συμβόλαιο που μεταφράζει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε εθνικές προτεραιότητες και επενδυτικά σχέδια με στόχο να καταστούν τα κράτη μέλη μας ανθεκτικά στις προκλήσεις του μέλλοντος, και παράλληλα να διορθωθούν οι εσωτερικές ανισότητες».
«Είμαι πεπεισμένος ότι οι στρατηγικές και οι επενδυτικές προτεραιότητες που περιγράφονται σ’ αυτή τη συμφωνία εταιρικής σχέσης θα βοηθήσουν να οικοδομηθεί ένας ευημερών και βιώσιμος κλάδος της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα και μια ακμάζουσα γαλάζια οικονομία, η οποία διαδραματίζει καίριο ρόλο για την υποστήριξη των παράκτιων κοινοτήτων και την υλοποίηση της πράσινης μετάβασης» συμπλήρωσε ο επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους,
Συνολικά, η συμφωνία εταιρικής σχέσης περιλαμβάνει 22 προγράμματα: 13 περιφερειακά και 9 εθνικά. Τα 13 περιφερειακά προγράμματα (τα οποία συνδυάζουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+) αντιστοιχούν σε κάθε διοικητική περιφέρεια της Ελλάδας.
Η Ελλάδα έχει αναλάβει ισχυρή δέσμευση για συντονισμένη χρήση των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν. Επιπλέον, ένα νέο πρόγραμμα ανάπτυξης ικανοτήτων θα διευκολύνει τη διαδικασία προετοιμασίας των έργων και θα συμβάλλει στην ενίσχυση της διοικητικής και οργανωτικής ικανότητας των δικαιούχων και των αρχών.
Η Ελλάδα έχει προγραμματίσει σημαντικές επενδύσεις -30% των κονδυλίων του ΕΤΠΑ και 55% των κονδυλίων του Ταμείου Συνοχής- στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης και της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και σε μέτρα για τη διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων. Η ανάπτυξη βιώσιμων δημόσιων συγκοινωνιών θα συνεχιστεί στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και θα επεκταθεί και σε άλλα αστικά κέντρα σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, ένας νέος μηχανισμός διακυβέρνησης θα επιτρέψει περισσότερες επενδύσεις στην προστασία της βιοποικιλότητας. Η Ελλάδα ανέλαβε επίσης ισχυρή πολιτική δέσμευση για το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής έως το 2028, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στους ενωσιακούς και εθνικούς στόχους για κλιματική ουδετερότητα. Τέλος, η συμφωνία εταιρικής σχέσης σηματοδοτεί επίσης μια στροφή όσον αφορά τις οδικές επενδύσεις, οι οποίες μετατοπίζονται σε πολυτροπικούς και πιο βιώσιμους τρόπους μεταφοράς.
Η προώθηση της κοινωνικής συνοχής αποτελεί προτεραιότητα και θα επιτευχθεί με επενδύσεις στην απασχόληση, την ποιοτική και χωρίς αποκλεισμούς εκπαίδευση και κατάρτιση, τις πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες, καθώς και τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Η υλοποίηση των επενδύσεων θα συνοδεύεται από βασικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και από μηχανισμούς ανάπτυξης ικανοτήτων για τους δικαιούχους και τη δημόσια διοίκηση.
Η Ελλάδα θα επενδύσει σε μια ολιστική προσέγγιση στους τομείς της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και της ναυτιλίας, ώστε να επιτύχει την εφαρμογή της κοινής αλιευτικής πολιτικής, της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, των στρατηγικών κατευθυντήριων γραμμών για βιώσιμη και ανταγωνιστική υδατοκαλλιέργεια στην ΕΕ και της ανακοίνωσης της ΕΕ για τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία.
Στη συμφωνία εταιρικής σχέσης περιγράφονται οι τρόποι με τους οποίους θα υποστηριχθούν οι ελληνικοί τομείς της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας και της γαλάζιας οικονομίας, καθώς και οι παράκτιες κοινότητες. Καθώς κύριος στόχος είναι να προωθηθεί η ανθεκτικότητα, καθώς και η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση, το 35 % των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας θα διατεθεί για την ενσωμάτωση των κλιματικών στόχων.
Θα δοθεί προτεραιότητα σε στρατηγικές επενδύσεις τόσο στις υποδομές όσο και σε ήπια μέτρα για την ψηφιοποίηση των εταιρειών και των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά και για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Περισσότερο από το 38% των κονδυλίων του ΕΤΠΑ θα στηρίξει την έρευνα, την καινοτομία και την ανάπτυξη, καθώς και την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βάσει μιας νέας και βελτιωμένης εθνικής/περιφερειακής στρατηγικής για έξυπνη εξειδίκευση.
Διαβάστε επίσης:
ΕΣΠΑ: Έρχονται πόροι 26,1 δισ. – H Ελλάδα πρώτη χώρα στην ΕΕ που έλαβε έγκριση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εθνική μπάσκετ: Παράπλευρες απώλειες από την εκκένωση του αεροδρομίου στο Λονδίνο – Καθυστερεί η επιστροφή της ομάδας
- COP29: Η συμφωνία για το Κλίμα ορίζει να αντληθούν 250 δισεκ. δολάρια από τις πλούσιες χώρες
- ΑΣΙΓΑΣΤΟΣ ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ «Για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να ζήσουμε όλοι ελεύθεροι»
- Τζιτζικώστας: Κοινό μας όραμα μια καλύτερη Ευρώπη που θα βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες της