ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παγιδευμένα σ’ έναν «σοκαριστικό φαύλο κύκλο κακοποίησης» είναι τα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στη χώρα μας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters. Κι αυτό γιατί εξαναγκάζονται να πωλούν το κορμί τους για να επιβιώσουν, ενώ συνέχεια κάποια από αυτά (ιδίως στην εφηβική ηλικία) αγοράζουν στη συνέχεια με τα «κέρδη» τους σεξουαλικές υπηρεσίες από γυναίκες.
Η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Φάρος», η οποία υποστηρίζει ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Αθήνα που είναι εκτεθειμένα στην σεξουαλική εκμετάλλευση, προχώρησε πρόσφατα σε ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για τη ζωή αυτών των παιδιών.
«Συναντούμε ανήλικους που κινδυνεύουν, που είναι ευάλωτοι στην εκμετάλλευση και πωλούν σεξουαλικές υπηρεσίες έναντι χρημάτων. Έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους», είπε ο Νταν Μπίσουας, που ίδρυσε την οργάνωση το 2014. «Το άλλο άκρο του φάσματος, που ήταν σοκαριστικό για εμάς, ήταν η διαπίστωση ότι τα ίδια αγόρια που πουλούσαν το κορμί τους, αγόραζαν επίσης σεξ», δήλωσε ο ίδιος στο περιθώριο του συνεδρίου «Γυναίκες Ηγέτες για την Παγκόσμια Υγεία» στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με κρατικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο, στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 3.640 ασυνόδευτα παιδιά, κυρίως αγόρια από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Όπως επισημαίνει ο Μπίσουας, κάποια από τα προσφυγόπουλα στην Αθήνα, όχι μόνον γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης, αλλά στη συνέχεια εκμεταλλεύονται σεξουαλικά και τα ίδια γυναίκες. Η ομάδα του προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μέσω της εκπαίδευσης, είπε.
«Από τη μία πλευρά προσπαθούμε να επιλύσουμε ζητήματα σχετικά με την προστασία αυτών των παιδιών. Ταυτόχρονα όμως προσπαθούμε να αλλάξουμε τη στάση που έχουν αυτά τα παιδιά έναντι των γυναικών. Πολλά απ’ αυτά τα αγόρια προέρχονται από πολιτισμικά περιβάλλοντα, στα οποία οι γυναίκες, σε κάποιες περιπτώσεις, θεωρούνται κατώτερες», είπε στο συνέδριο, που προσέλκυσε περίπου 900 άτομα από 70 χώρες. «Τους μιλούμε, λοιπόν, για την ισότητα των φύλων και τον σεβασμό προς τις γυναίκες».
Σύμφωνα με τη UNICEF πολλά ασυνόδευτα παιδιά-μετανάστες μετακινήθηκαν χωρίς να έχουν ταυτοποιηθεί και χωρίς να έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στα επίσημα στοιχεία, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα στην εκμετάλλευση και την κακοποίησή τους από διακινητές και ντόπιους κατοίκους.
Μόνον μέσα στην περσινή χρονιά έφθασαν σχεδόν 33.000 παιδιά στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Βουλγαρία. Εξ’ αυτών σχεδόν 20.000 παιδιά και έφηβοι ταξίδευαν μόνοι τους ή χωρίστηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Τα παιδιά, λέει η UNICEF, επαφίενται στη «βοήθεια» των διακινητών, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα στην εκμετάλλευση, περιλαμβανομένου του βιασμού, της καταναγκαστικής εργασίας, των ξυλοδαρμών, ακόμη και του θανάτου.
Εγκλωβισμένα σ’ έναν σοκαριστικό φαύλο κύκλο κακοποίησης βρίσκονται προσφυγόπουλα στην πατρίδα μας, που αναγκάζονται να πωλούν το κορμί τους για να επιβιώσουν και κάποια αγοράζουν στη συνέχεια με τα «κέρδη» τους σεξουαλικές υπηρεσίες από γυναίκες, αναφέρει το Reuters.
Το πρακτορείο επικαλείται στο ρεπορτάζ τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Φάρος», η οποία υποστηρίζει ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Αθήνα, που είναι εκτεθειμένα στην εκμετάλλευση.
«Συναντούμε ανήλικους που κινδυνεύουν, που είναι ευάλωτοι στην εκμετάλλευση και πωλούν σεξουαλικές υπηρεσίες. Έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους», είπε ο Νταν Μπίσουας, που ίδρυσε την οργάνωση το 2014.
«Το άλλο άκρο του φάσματος, που ήταν σοκαριστικό για εμάς, ήταν η διαπίστωση ότι τα ίδια αγόρια που πωλούσαν σεξ, αγόραζαν επίσης σεξ», είπε στο περιθώριο του συνεδρίου «Γυναίκες Ηγέτες για την Παγκόσμια Υγεία» στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με κρατικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Οκτώβριο, υπάρχουν στην Ελλάδα. περίπου 3.640 ασυνόδευτα παιδιά, κυρίως αγόρια από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν,
Ο Μπίσουας είπε ότι κάποια από τα προσφυγόπουλα στην Αθήνα, όχι μόνον γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης, αλλά ότι και τα ίδια κακοποιούν στη συνέχεια γυναίκες. Η ομάδα του εργάζεται για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μέσω της εκπαίδευσης, είπε.
«Από τη μία πλευρά εργαζόμαστε για ζητήματα προστασίας αναφορικά με την ασφάλεια αυτών των παιδιών. Ταυτόχρονα προσπαθούμε να αλλάξουμε τη στάση που έχουν αυτά τα παιδιά έναντι των γυναικών. Πολλά απ’ αυτά τα αγόρια προέρχονται από πολιτισμικά περιβάλλοντα, όπου οι γυναίκες, σε κάποιες περιπτώσεις, θεωρούνται κατώτερες», είπε στο συνέδριο, που προσέλκυσε περίπου 900 άτομα από 70 χώρες. «Τους μιλούμε, λοιπόν, για την ισότητα των φύλων και τον σεβασμό προς τις γυναίκες».
Σύμφωνα με τη UNICEF πολλά μοναχικά παιδιά-μετανάστες μετακινήθηκαν χωρίς να έχουν ταυτοποιηθεί και να έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο στην Ευρώπη και δεν έχουν συμπεριληφθεί στα επίσημα στοιχεία, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα στην εκμετάλλευση και την κακοποίησή τους από διακινητές και ντόπιους κατοίκους.
Μόνον πέρυσι έφθασαν σχεδόν 33.000 παιδιά στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Βουλγαρία. Εξ’ αυτών σχεδόν 20.000 παιδιά και έφηβοι ταξίδευαν μόνοι τους ή χωρίστηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Τα παιδιά, λέει η UNICEF, επαφίενται στη «βοήθεια» των διακινητών, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα στην εκμετάλλευση, περιλαμβανομένου του βιασμού, της καταναγκαστικής εργασίας, των ξυλοδαρμών, ακόμη και του θανάτου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 4χρονο παιδί και 27 τραυματίες από τη σφοδρή σύγκρουση φορτηγού και βαν
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιωάννινα: 20χρονος Σύρος βίασε 3χρονο αγοράκι σε Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΔΕ και διαθεσιμότητα για τον αστυνομικό που έβρισε χυδαία ηλικιωμένη πρόσφυγα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΟΠΥΥ: Από το 2025 κάθε ΑΜΚΑ θα είναι συνδεδεμένο με ένα μοναδικό πιστοποιημένο τηλεφωνικό αριθμό
- Ευρωαγορές: Βουτιά 20% για τη Novo Nordisk μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα για νέο χάπι αδυνατίσματος
- Hellenic Cables: Υπέγραψε σύμβαση με την RTE για το έργο Bretagne Sud
- Πειραιώς: Ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων σε δικαιούχους αγρότες