ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Συναγερμός έχει σημάνει διεθνώς από την ανακάλυψη της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, κάτι που οδήγησε χθες σε ένα μαζικό sell off στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου.
Μόνο η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έχασε 3 δισ. ευρώ, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η νέα μετάλλαξη ενδέχεται να μην καλύπτεται από τα εμβόλια, μπορεί να οδηγήσει σε νέα lockdown, ενώ εκφράζουν φόβους ότι θα χαθεί και ο χριστουγεννιάτικος τζίρος για τις επιχειρήσεις.
Μέσα σε αυτό το κλίμα και υπό τη σκιά ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών που έχουν ήδη ανακοινώσει lockdown, όπως η Αυστρία, η Σλοβακία και Ολλανδία, ενώ Γερμανία και Γαλλία βρίσκονται υπό σκέψη για την επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προβληματίζεται για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
Επισήμως, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όπως και πολλά κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης αρνούνται κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επιβολής ενός lockdown στη χώρα μας. Ωστόσο, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ανακοίνωσης ενός νέου πακέτου στήριξης, εφόσον χρειαστεί, πέραν από το μέτωπο της ακρίβειας και για την πανδημία.
Άλλωστε, επισημαίνουν ότι ορισμένες παρεμβάσεις που έρχονται ως «ουρά» από το 2021, θα συνεχιστούν και το 2022.
Πίσω απ’ αυτές τις αναφορές όμως, τα τελευταία 24ωρα κρύβεται μια έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αναγκαστεί να καταφύγει σε ένα lockdown, ακολουθώντας τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, την ώρα μάλιστα που η μετάλλαξη «Όμικρον», όπως ονομάστηκε, έκανε την εμφάνισή της στο Βέλγιο, συνεπώς έχει εισέλθει ήδη από τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Όμως, ο μεγάλος «πονοκέφαλος» του οικονομικού επιτελείου είναι το σενάριο να απαιτηθούν μέτρα στήριξης παρόμοια με εκείνα που υλοποιήθηκαν εντός του 2021, προκειμένου να στηριχθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.
Με το δημοσιονομικό έλλειμμα να ξεπερνά φέτος τα 17 δισ. ευρώ, κάθε επιπλέον παρέμβαση θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, καθώς παρά τη δημοσιονομική ευελιξία που προσφέρει η Κομισιόν στα κράτη – μέλη έως το 2022, η εικόνα της χώρας δεν μπορεί να παρουσιάσει περαιτέρω σημάδια εκτροχιασμού.
Όπως επισημαίνουν συνεχώς ο Χρήστος Σταϊκούρας, αλλά και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, τα ταμειακά διαθέσιμα μπορεί να αγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια νέα υγειονομική κρίση.
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, πρόκειται για χρήματα τα οποία έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία από δάνεια που έχει λάβει η χώρα μας, μέσα από τις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων, συνεπώς πρόκειται για καθαρό δανεισμό.
Άλλωστε, πέραν από την πανδημία, «καραδοκεί» και το κύμα των ανατιμήσεων, το οποίο θεωρείται βέβαιο πως θα απαιτήσει τη λήψη ενός σημαντικού «πακέτου» στήριξης, μιας και οι πληθωριστικές πιέσεις από την ενεργειακή κρίση εκτιμάται πως θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Με αυτό τον… διπλό «πονοκέφαλο» το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, «ζυγίζει» τις δυνάμεις του και εξετάζει κάθε σενάριο που θα απαιτηθεί, προκειμένου να ανταποκριθεί στις έκτακτες συνθήκες που επιβάλει η νέα μετάλλαξη, αλλά και η ενεργειακή κρίση.
Διαβάστε επίσης
ΠΟΥ: «Όμικρον» ονομάστηκε η νέα αφρικανική μετάλλαξη – «Παραλλαγή ανησυχίας»
Μαύρη Παρασκευή στη Wall Street: Βουτιά 900 μονάδες για Dow Jones – Εκτοξεύθηκε η μετοχή της Moderna
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας