Κατηγορούμενοι για την άγρια κακοποίηση και εν συνεχεία δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη είναι δύο νεαροί 24 και 22 χρονών σήμερα, οι οποίοι ήταν μόνιμοι κάτοικοι Ρόδου
Ράγισαν καρδιές στο Κακουργιοδικείο της Αθήνας, κατά την εισαγγελική πρόταση καταδίκης των δύο νεαρών που κατηγορούνται για το βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη… «Αυτά είναι από την Ελένη», είπε στην εισαγγελέα ο πατέρας της φοιτήτριας, προσφέροντας της λίγα τριαντάφυλλα.
«Αυτό δεν μου έχει ξανασυμβεί», ψέλλισε η εισαγγελέας και κλαίγοντας, έκλεισε την τετράωρη αγόρευση της, απευθυνόμενη στους γονείς του θύματος:
«Αν μπορώ να σας απαλύνω το πόνο θα σας πω ότι η Ελένη είναι ένα κορίτσι σύμβολο. Αντιστάθηκε με απίστευτο σθένος, μέσα στο σπίτι του τρόμου, σε αυτά τα άθλια υποκείμενα με ηρωισμό που ούτε άντρας δεν το κάνει. Φτιάξατε ένα κόσμημα. Αυτή είναι το δώρο της ζωής, αυτοί (οι κατηγορούμενοι) είναι η κατάρα της ζωής που διέσυραν τη μνήμη της. Η κόρη σας ήταν μία ηρωίδα και θα λάμπει πάντα σαν αστέρι για να μας δείχνει πάντα το δρόμο από εκεί που είναι. Εφεξής εγώ και η Ελένη θα είμαστε μαζί, σας δίνω το λόγο μου. Γίναμε ένα μετά τις φρικαλεότητες που άκουσα».
«Καμία αμφιβολία»
Για την εισαγγελέα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι δύο κατηγορούμενοι ενήργησαν βάσει σχεδίου και μαζί βίασαν και σκότωσαν την άτυχη κοπέλα.
«Ας αποδοθεί δικαιοσύνη και ας καταστραφεί ο κόσμος όλος. Το παιδί σας οδηγήθηκε ως πρόβατο επί σφαγή», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας από τακτικούς και λαϊκούς δικαστές να καταδικάσουν τον 24χρονο Ροδίτη και τον 22χρονο αλβανικής καταγωγής, όπως κατηγορούνται.
Τέσσερις ώρες διήρκησε η αγόρευση της Αριστοτελείας Δόγκα και κάθε λέξη της ήταν ένα χαστούκι για τους δύο κατηγορουμένους.
«Επρεπε να έρθετε εδώ και να πείτε “ναι το κάναμε και αν θέλετε κάποια στιγμή συγχωρήστε μας”. Τα ευρήματα είναι τέτοια που δεν αμφισβητείται ότι το φρικτό έγκλημα το σχεδιάσατε και το διαπράξατε και οι δύο μαζί. Η αλήθεια βοά.»
Από απόσταση αναπνοής, ο πατέρας και η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη άκουγαν την Ροδίτισσα εισαγγελέα που ήταν σαν να αγόρευε σήμερα μόνο για εκείνους. Καθόλη τη διάρκεια απευθυνόταν σε εκείνους.
«Το παιδί σας κυρία Κούλα οδηγήθηκε σαν πρόβατο στη σφαγή.
Κύριε Γιάννη, υποκλίνομαι στο ήθος, σας. Δεν ξέρω αν εγώ θα είχα αυτό το ανάστημα. Έχω την άποψη του Αριστοτέλη ότι δεν συγχωρείς τους εχθρούς για να αποδοθεί η Δικαιοσύνη. Ευχαριστώ την μητέρα. Είναι αδύνατο να μην ταυτιστείς όσο και να μην επιτρέπεται έστω και ασυνείδητα με το τι πέρασε το θύμα. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο»
Το ξέσπασμα της μητέρας
Η Κυριακή Τοπαλούδη δεν μπόρεσε να μείνει μέχρι το τέλος της αγόρευσης και να δώσει εκείνη στην εισαγγελέα τα κόκκινα τριαντάφυλλα που μάζεψε από τον κήπο της. Ακούγοντας την περιγραφή για το πως οι δράστες πέταξαν ζωντανή στη θάλασσα την κόρη της για να εξαφανίσουν τα ίχνη του εγκλήματος τους, η μάνα δεν άντεξε. Αρχισε να φωνάζει και να καταριέται τους κατηγορουμένους:
«Ψευτόμαγκα ,Ροδίτη δείξε μου το πρόσωπό σου, τομάρι. Το παιδί μου πέταξες στη θάλασσα, να πάει στην Αφρική, να εξαφανιστεί να μην το βρω ποτέ; Ανανδροι, σιχάματα . Κι εσύ Αλβανέ Δείξε μου το πρόσωπό σου, βγάλε τη μάσκα, θέλω να δω ποιοι σκότωσαν την κόρη μου. Να μην δείτε καλη μέρα στη ζωή σας.»
Συγγενείς της την απομάκρυναν για να ηρεμήσει. Επέστρεψε στο δικαστήριο όταν πλέον είχε ολοκληρωθεί η εισαγγελική αγόρευση.
Η μάχη ζωής της Ελένης…
Άγρια θηρία, τσάμπα μάγκες, ψυχικά κότες και ψεύτες με διαβολικό ύφος, χαρακτήρισε τους δύο κατηγορούμενους η εισαγγελική λειτουργός. Τραγέλαφος, είπε, είναι οι στημένες αλληλοκατηγορίες τους για να συσκοτίσουν την αλήθεια και ο ισχυρισμός τους ότι δεν υπήρξε βιασμός αλλά συναίνεση του θύματος.
Η εισαγγελέας περιέγραψε τις εφιαλτικές ώρες που η Ελένη προσπαθούσε να γλιτώσει από τα χέρια των επίδοξων βιαστών της.
«Η Ελένη φωνάζει “δεν θέλω, δεν θέλω, δεν θέλω”. Κι εκείνη αρχίζουν το ξύλο για να κάμψουν τη σθεναρή αντίσταση της. Ο ένας της κρατάει τα χέρια και ο άλλος χτυπάει, εναλλάξ. Αν ήταν ένας, η Ελένη θα τον είχε λιώσει. Αντιστέκεται, θέλει να φύγει Να σωθεί, όχι να κάνει ομαδικό σεξ. Αυτοί την απειλούν με τα μαχαίρια, τη χαρακώνουν στο λαιμό, πάνε να τη στραγγαλίσουν. Της χτυπούν το κεφάλι στον τοίχο, τη χτυπούν με το σίδερο.
Άνοιξε τρύπα στον κρόταφο, πίδακας το αίμα, παντού αίμα. Κάθε λίγο ανακτά τις αισθήσεις της, τους παρακαλάει να την πάνε στο νοσοκομείο αλλα εκείνοι την πετούν ζωντανή στη θάλασσα του. Ούτε το σκουπίδι δεν το πετάμε έτσι και έρχονται εδώ οι συστηματικοί εγκληματίες και βεβηλώνουν ακόμα τη μνήμη της. Σκέφτονται ότι η Ελένη λέει ότι θα τους καταδώσει. Αποφασίζουν να τελειώσουν μαζί της.
Ροδίτης: Αυτό το συμπέρασμα πως βγήκε κυρία εισαγγελέα;
Εισαγγελέας: Προφανώς και θα μας καταδώσει – σκέφτηκαν – θα μας κλείσει φυλακή. Στο μπάνιο την πήγαν γιατί το αίμα δεν σταματούσε. Την πήγαν μαζί. Ένας δεν μπορούσε, κατά διαστήματα η Ελένη ανακτά αισθήσεις τους παρακαλάει να την πάνε στο νοσοκομείο.
Αλβανός κατηγορούμενος: Δεν είναι όπως τα λέτε
Εισαγγελέας: Το σπίτι βρέθηκε είναι γεμάτο αίμα, τα ταβάνια έχουν αίμα, έχει βρεθεί τα dna. Της έβαλαν το σεντόνι για να μην τους δει κανείς. Ως δια μαγείας η γιαγιά που μένει από κάτω δεν άκουσε τίποτα από τη σφαγή. ….Οι δυο τους έχουν συζητήσει τι θα κάνουν. Γίνονται διάφορες συνομιλίες για αυτό. Καταλήγουν τελικά σε μια κοινή απόφαση. Γνωρίζουν ότι είναι ζωντανή η Ελένη – στην κατ αντιπαράσταση είπαν ότι στο φορτηγο μίλαγε). Οδηγεί ο Ροδίρης, που ξέρει την περιοχή, η οποία δεν έχει καμία σχέση με το νοσοκομείο. Είναι αδύνατον ένας να κατέβασε μόνος του την Ελένη από τις σκάλες του σπιτιού της Λίνδου. Μαζί τη σέρνουν στις σκάλες, ο ένας μπροστά ο ένας από πίσω, το σώμα είναι πολύ βαρύ. Η Ελένη ήταν σε ημικωματόδωη κατάσταση. Οι σκάλες είναι γεμάτες αίματα. Και πάνε εκεί που αποφάσισαν. Να την πετάξουν στη θάλασσα. … Δεν μπορεί ένας να τη βγάλει από το αμάξι. Η κοπέλα είναι σε κώμα. Έχει ψελλίσει όμως ότι ο πατέρας μου θα σας βρει….. Τα στοιχεία λένε ότι δε γίνεται να ανοίξεις τη πόρτα και να την πετάξεις. Το έδαφος είναι κακοτράχαλο . Την έβγαλαν και οι δυο από το αμάξι και την κουβαλάνε στα χέρια και για αυτό δεν φέρει αμυχή. Θέλουν να εξασφαλίσουν ότι θα πάει στο νερό και ότι δε θα κολλήσει στα βράχια. Στη προσπάθεια τους να την πετάξου κάποιος από τους δυο την πατάει στο κεφάλι, γιατί την σπρώχνανε με τα πόδια τους να πέσει στο νερό ζωντανή…»
Για την υπερασπιστική γραμμή των κατηγορουμένων η εισαγγελέας εκτιμά ότι «εξαρχής με δικονομικά τερτίπια επιδίωξαν να συσκοτιστεί η υπόθεση. Κανένας νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί να πιστέψει ότι αυτοί οι δυο είναι τσακωμένοι και σε ρήξη, επειδή τα ρίχνουν ο ένας στον άλλον. Γελάνε στα διαλλείματα της δίκης. Είναι απολύτως συνεννοημένοι γιατί έτσι τους έχουν πει ότι πρέπει να κάνουν. Η φυσιολογική αντίδραση δεν είναι αυτή. Δυο άνθρωποι με τέτοια εγκλήματα όταν δεν είναι συνεννοημένοι, ο ένας τρώει τις σάρκες του άλλου. Υπάρχει κοινή γραμμή για διάχυση της ευθύνης. Παίζεται και από τους δικηγόρους αυτό το παιχνίδι …Αποσκοπεί όχι στους δικαστές αλλά στους ενόρκους για να τους δημιουργήσουν αμφιβολίες».
Για τα όσα δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες συνήγορος υπεράσπισης ότι ο Ροδίτης είχε 39 πυρετό και το δικαστήριο δεν διέκοπτε τη δίκη, η εισαγγελέας είπε:
«Εδώ δεν μας είπε ο δικηγόρος ότι ο κατηγορούμενος είχε πυρετό. Εγώ τον είδα που είχε ρίγη και διακόπταμε συνέχεια. Μέχρι και το καφεδάκι του ήπιε, το νερό του …μόνο αέρα δεν του κάναμε. Ζήτησα ακόμη και μπουφάν να του φέρουν. Κανένα δικαίωμα δεν παραβιάστηκε μόνο ξενοδοχείο δεν το κάναμε εδώ».
Η εισαγγελέας είπε ότι η Ελένη ήταν ευάλωτη εκείνο το διάστημα και πως οι δυο κατηγορούμενοι την είχαν στοχοποιήσει. «Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο οι δυο κατηγορούμενοι ενήργησαν και με την ανήλικη. Την πήγαν σπίτι στη Λίνδο, την έβαλαν να δει ταινίες πορνό. Έβαλε τα κλάματα το κορίτσι και τη γλυτώνει. …Ο πατέρας του Ροδίτη έκανε το τέρας που είναι σήμερα ο γιος του. Ο δεύτερος κατηγορούμενος ήταν το δόλωμα. Δεν είναι πλούσιος, πλούσιος ήταν ο πρώτος, ο Ροδίτης. Ο δεύτερος είναι ο ωραίος με το αγγελικό πρόσωπο, είναι δόλωμα, μπαίνει μπροστά βρίσκει κορίτσια και ως λάφυρα τα πηγαίνει στον άλλο που έχει τα λεφτά. Τη στήνει έξω από τα σχολεία ειδικής αγωγής και ψάχνει ευάλωτα θύματα. Εκείνη την εποχή η Ελένη ήταν ευάλωτη, την είχαν στοχοποιήσει την Ελένη, η Ελένη ήταν ανυποψίαστη παρθένα. Όλα αυτά που μας λένε εδώ για τρίο είναι όλα ψέματα, ασυναρτησίες….Ο πατέρας του Ροδίτη που γυμνάζεται γιατί θέλει να δείχνει ωραίος σε αυτή την ηλικία έχει αφήσει έναν εν δυνάμει εγκληματία να κυκλοφορεί ελεύθερος».
Για τα όσα σκληρά λόγια έχουν πει οι κατηγορούμενοι για την Ελένη Τοπαλούδη, η εισαγγελέας είπε στους γονείς:
«Σας κοροϊδεύουν και σας εμπαίζουν όλοι από την αρχή, μην τους ακούτε και μην τους πιστεύετε. Καμία συγνώμη μην δεχθείτε. Η συγνώμη ένα μόνο νόημα έχει. Όταν αυτός που τη ζητεί είναι ειλικρινής. Η αδελφή του δεύτερου κατηγορουμένου διέσυρε τη μνήμη της τεθνεώσας. Μας είπε ότι ο αδελφός της είχε σχέση με την Ελένη. Ο κατηγορούμενος όταν εγώ τον εξέταζα άδειασε ακόμη και την αδελφή του. Είναι αδίστακτος, μόνο το δικό του σαρκίο. Είχαν στοχεύσει το παιδί σας, έχουν συλλάβει το σχέδιο».
Η εισαγγελέας ζήτησε να σταλούν αντίγραφα της δικογραφίας στην Εισαγγελία ώστε να αναζητηθούν ενδεχόμενες ευθύνες του πατέρα του Ροδίτη, όσον αφορά την εξαφάνιση του στρώματος, εκεί όπου μαρτύρησε η Ελένη. Ακόμη, η εισαγγελέας είπε ότι ο πατέρας θα πρέπει να ερευνηθεί και για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση, διότι όπως είπε, πίεσε συγκεκριμένο ιδιώτη ψυχίατρο «για να βγάλει το γιο του ψυχωτικό» και να αλλάξει εκ των υστέρων φάρμακα ώστε να είναι ακαταλόγιστος.
Ζήτησε επίσης να αναζητηθούν ενδεχόμενες ευθύνες για ψευδορκία για τη γιαγιά του Ροδίτη και την αδελφή του Αλβανού κατηγορούμενου.