Αν και η τουρκική λίρα πήρε στήριξη από τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της Κυριακής, τα όποια κέρδη πιθανότατα θα είναι βραχύβια, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της χώρας και της νομισματικής πολιτικής της, σύμφωνα με επενδυτές και αναλυτές.
Η λίρα έχει αποδυναμωθεί σε ποσοστό άνω του 18% φέτος έναντι του δολαρίου, καθώς ο Ερντογάν άνοιξε πόλεμο στην ίδια την κεντρική τράπεζα της χώρας του, επιμένοντας κατά της οικονομικής ορθότητας ότι τα επιτόκια έπρεπε να μειωθούν, έστω και αν ο πληθωρισμός ανέβαινε.
Το νόμισμα ενισχύθηκε κατά 1,2% στις 4,6229 λίρες έναντι του δολαρίου στις 11:45 το πρωί στη Σιγκαπούρη, έχοντας προηγουμένως ενισχυθεί έως και κατά 1,9%. Ο Ερντογάν κέρδισε το 53% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές, έναντι 31% του μεγαλύτερου αντιπάλου του, του Μουχαρέμ Ιντζέ του κοσμικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.
Ακολουθεί μία περίληψη του τι λένε οι αναλυτές:
Η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας
Takeshi Yokouchi (senior fund manager της Daiwa SB Investments Ltd)
H λίρα λαμβάνει κάποια βραχυχρόνια υποστήριξη, καθώς η νίκη του Ερντογάν απέσυρε την αβεβαιότητα γύρω από τις εκλογές, όμως πιθανότατα θα είναι βραχυχρόνια. Οι άνθρωποι της αγοράς ανησυχούν για την πιθανότητα ότι αυτός [ο Ερντογάν] θα αυξήσει την πίεση προς την κεντρική τράπεζα για χαμηλότερα επιτόκια. Η κεντρική τράπεζα επιβεβαίωσε την ανεξαρτησία της στη διάρκεια των εκλογών και κατάφερε να περιορίσει τις απώλειες για τη λίρα, όμως υπάρχει αβεβαιότητα για το αν μία τέτοια δέσμευση θα συνεχιστεί μετά από αυτές τις εκλογές.
Ο πληθωρισμός επιταχύνει με την αδύναμη λίρα, ενώ η χώρα εμφανίζει έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και, με το επίμονα αδύναμο κλίμα προς τις αναπτυσσόμενες αγορές, η λίρα και τα τουρκικά assets πιθανότατα θα παραμείνουν μεταξύ των πιο ευάλωτων σε τυχόν sell-offs. Ο Yokouchi ανέφερε ότι διατηρεί τη θέση underweight για την Τουρκία στο χαρτοφυλάκιό του.
Ανορθόδοξες πρακτικές
Mitul Kotecha (senior emerging markets strategist στην TD Securities)
Η λίρα αναμένεται να έχει βραχυπρόθεσμα οφέλη έναντι του αμερικανικού δολαρίου σαν αντανακλαστική αντίδραση στον απόηχο της νίκης του Ερντογάν. Η αγορά αξιολογεί τη “σταθερότητα και τη συνέχεια” περισσότερο από την αβεβαιότητα για την αλλαγή ενός καθεστώτος. Η λίρα θα μπορούσε να ανέβει στα 4,55-4,60 έναντι του δολαρίου. Ωστόσο, μία αλλαγή προς την οικονομική και πολιτική ορθοδοξία είναι πολύ απίθανο να συμβεί μετά τη νίκη του Ερντογάν, επομένως μην περιμένετε τα κέρδη της λίρας να διατηρηθούν. Η λίρα είναι πιθανό τελικά να επανέλθει στην αρνητική της τροχιά.
Δημοσιονομική πίεση
Phoenix Kalen (emerging markets strategist της Societe Generale)
Ο πρόεδρος φαίνεται να έχει υποσχεθεί να εξαναγκάσει τη μείωση των επιτοκίων στις προεκλογικές του ομιλίες, γεγονός που αφήνει να εννοηθεί ότι η ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας παραμένει σε κίνδυνο. Η Societe Generale διατηρεί την τρέχουσα σύστασή της για σορτάρισμα της λίρας έναντι του νοτιοαφρικανικού ραντ, λόγω της πιθανής διαφοροποίησης των πολιτικών και της οικονομικής απόδοσης μεταξύ των δύο χωρών. Διατηρεί τις προβλέψεις για το δολάριο έναντι της λίρας στο 5,18 έως το τέλος του έτους και στο 5,5 έως τα μέσα του ερχόμενου έτους.
“Μαντεψιές”
Σημείωμα της Commerzbank προς τους πελάτες της
Ο Ερντογάν θα αισθανθεί ενισχυμένος με την ανανεωμένη εντολή του και είναι πιθανό να αναλάβει μεγαλύτερο έλεγχο των οικονομικών πολιτικών πιο άμεσα. Θα πρέπει να περιμένουμε έναν συνδυασμό επεκτατικών νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών, που θα έχουν στόχο να ενισχύσουν την ανάπτυξη περαιτέρω. Υπάρχει μία διακριτή πιθανότητα το μέσο επιτόκιο να καταλήξει χαμηλότερα απ’ όσο είναι σήμερα. Είναι αρκετά πιθανό ο Ερντογάν να πιέσει για φθηνό δανεισμό για τις μικρές, τοπικές εταιρείες μέσω των κρατικών τραπεζών. Η κεντρική τράπεζα επίσης θα είναι διστακτική να αυξήσει τα επιτόκια όταν η λίρα βρεθεί υπό πίεση. Η αγορά συναλλάγματος θα μπει ξανά σε φάση υποθέσεων σε ό,τι αφορά την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια – και αυτό είναι καταστροφή.