• Top Stories

    Προκαταρτική εξέταση απο την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το έλλειμμα του 2009

    • NewsRoom


    Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα. Ξένη Δημητρίου στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Η.Ζαγοραίο για την υπόθεση του ελλείμματος του 2009, ενώ νωρίτερα ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης, δήλωνε στη Βουλή ότι η  “ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και τα στοιχεία της Eurostat”.

    Πιο αναλυτικά, αφορμή για την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κας Ξένης Δημητρίου, ήταν δύο δημοσιεύματα της εφημερίδας “Δημοκρατία”, τα οποία κάνουν λόγο για “παρασκηνιακές κινήσεις σχετικά με το έλλειμμα του 2009”. Τα δημοσιεύματα, τα οποία διαβιβάστηκαν, ήδη, στον κ. Ζαγοραίο, έχουν ημερομηνία 29 και 31 Αυγούστου 2016. Το πρώτο φέρει τον τίτλο “Αλλοιώστε το έλλειμμα γρήγορα και σιωπηρά” και το δεύτερο “Οι δύο διαρρήξεις για τα ντοκουμέντα φωτιά- η συνωμοσία της Eurostat που έχει και ποινικές ευθύνες”. Με την παραγγελία της προς τον κ. Ζαγοραίο, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά να ερευνηθεί το περιεχόμενο των επίμαχων δημοσιευμάτων και εάν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήματα.

    giorgos-xouliarakis

    Νωρίτερα στη Βουλή ο κ.Χουλιαράκης, τοποθετούμενος για το θέμα που έχει βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο, μετά και την επιστολή της Κομισιόν όπου έθετε σε αμφισβήτηση τα στοιχεία, δήλωσε ότι «η Κυβέρνηση εχει πλήρη εμπιστοσύνη και δεν αμφισβητεί τα στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε η συμφωνία του Αυγούστου του 2015, εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, όπως ακριβώς έκανε με την τοποθέτηση του νέου διευθυντή τον προηγούμενο χειμώνα”, πρόσθεσε.

    Υπενθυμίζεται, ότι για την υπόθεση του ελλείμματος πρόσφατα είχε αναιρεθεί η απαλλαγή του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, ως προς την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος για αλλοίωση των στοιχείων του ελλείμματος του 2009. Πλέον, τον τελικό λόγο για την υπόθεση Γεωργίου έχει το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, το οποίο θα επανεξετάσει την υπόθεση.

    Υπενθυμίζεται ότι όταν έγινε γνωστή η επιστολή της Κομισιόν, ο υπουργός Οικονομικών κ.Ευκλείδης Τσακαλώτος παρέπεμψε στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, γεγονός το οποίο οδήγησε στην αναίρεση της απαλλαγής του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ.Ανδρέα Γεωργίου, συμπληρώνοντας ότι εάν η Κομισιόν “έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση”, τότε “έχει ηθική υποχρέωση να καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της”. Το ζήτημα της δίωξης του κ.Γεωργίου θα συζητηθεί και στο προσεχές Eurogroup, όπως είχε ξεκαθαρίσει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/marinopoulos-exerounte-apo-haircut-ekmisthotes/70779



    ΣΧΟΛΙΑ