ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε σήμερα «ελέγχους στα εργαστήρια» της Κίνας όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της Covid-19, στο πλαίσιο της συνέχισης της έρευνάς του για την προέλευση της πανδημίας.
Τον Ιανουάριο, η αποστολή των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στην Κίνα δεν κατάφερε να ρίξει φως στην προέλευση του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 4 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Ο ΠΟΥ δεχόταν εδώ και μήνες πιέσεις για να οργανώσει μια νέα, εις βάθος έρευνα.
Ο Οργανισμός εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνουν μελέτες ή ενέργειες σε πέντε κύριους τομείς. Μεταξύ αυτών είναι «οι έλεγχοι σε εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα ανθρώπινα κρούσματα, τον Δεκέμβριο του 2019», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των κρατών μελών του.
«Αναμένουμε από την Κίνα να στηρίξει αυτή τη νέα φάση της επιστημονικής διαδικασίας, μοιραζόμενη όλα τα σχετικά δεδομένα, με πνεύμα διαφάνειας. Παρομοίως, αναμένουμε ότι όλες οι χώρες μέλη θα στηρίξουν την επιστημονική διαδικασία και θα αποφύγουν την πολιτικοποίησή της», πρόσθεσε.
Εκτός από τους ελέγχους στα κινεζικά εργαστήρια, ο ΠΟΥ επιθυμεί να κάνει «ολοκληρωμένες μελέτες σε ανθρώπους, σε άγρια ζώα, σε ζώα σε αιχμαλωσία και σε ζώα εκτροφής, καθώς και στο περιβάλλον». Στόχος του είναι επίσης να γίνουν «μελέτες που θα επικεντρώνονται στις γεωγραφικές περιοχές όπου πρωτοεντοπίστηκε ο SARS-CoV-2».
Ο ΠΟΥ θέλει εξάλλου να γίνουν «μελέτες που θα σχετίζονται με τις αγορές ζώων της Ουχάν και των περιχώρων της, όπως και έρευνες για τα ζώα που πωλούνται στην αγορά χονδρικής Χουανάν».
Η νέα φάση της έρευνας του ΠΟΥ αναμένεται ότι θα αποτελέσει αντικείμενο έντονων διαβουλεύσεων. Το Πεκίνο απέρριψε νωρίτερα την κριτική που του άσκησε ο Τέντρος για έλλειψη συνεργασίας εκ μέρους των κινεζικών αρχών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ