ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όταν ο Ingvar Kamprad, o Σουηδός ιδρυτής του Ιkea πέθανε πριν από λίγες ημέρες, στην ηλικία των 91 ετών, βρίσκονταν στην 8η θέση του δείκτη Bloomberg Billionaires, καθώς είχε υπό τον έλεγχο του μία αλυσίδα λιανικής αξίας 58,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τώρα, ο πλούτος του θα διασπαστεί λόγω μίας μοναδικής δομής που δημιούργησε ο ίδιος, προκειμένου να διασφαλίσει την μακροπροθεσμη ανεξαρτησία και επιβίωση της εταιρίας του. Συγκεκριμένα, εδώ και δεκαετίες ο επιχειρηματίας έχει μοιράσει τον έλεγχο της μεγαλύτερης αλυσίδας επίπλων παγκοσμίως, σε ένα δίκτυο από ιδρύματα και εταιρίες συμμετοχών.
Έτσι, οι κληρονόμοι του Kamprad τώρα δεν θα έχουν άμεσο έλεγχο της επιχείρησης. Θα έχουν μια “μικρότερη” περιουσία που προέρχεται από τον οικογενειακό όμιλο Ikano Group, ένα σύνολο χρηματοοικονομικών, real estate, κατασκευών και λιανικών επιχειρήσεων που είχαν συνολικά περιουσιακά στοιχεία περίπου 10 δισ. δολαρίων το 2016. Τα περισσότερα καταστήματα Ikea ανήκουν στο Ίδρυμα Stichting Ingka, με έδρα την Ολλανδία, που έχει φιλανθρωπικό σκοπό και στηρίζει την καινοτομία στο σχέδιο, σύμφωνα με το καταστατικό της ίδρυσης.
Η δομή, την οποία δημιούργησε ο Kamprad στη δεκαετία του 1980, διασφαλίζει ότι η Almhult, εταιρία με έδρα τη Σουηδία, παραμένει εκτός του άμεσου ελέγχου της οικογένειας.
Στήριξη στην καινοτομία
Τα εμπορικά σήματα, η μάρκα και to concept της εταιρίας τέθηκαν υπό τον έλεγχο του Ιδρύματος Interogo με έδρα το Λιχτενστάιν, του οποίου η θυγατρική, η Inter Ikea, είναι ο παγκόσμιος δικαιοπάροχος της Ikea.
“Το ίδρυμα Interogo διοικείται από ένα Συμβούλιο (Stiftungsrat) αποτελούμενο από τουλάχιστον δύο μέλη και ένα Εποπτικό Συμβούλιο (Beirat), αποτελούμενο από επτά μέλη”, ανέφερε ο διευθυντής επικοινωνιών του Anders Bylund σε email στις 29 Ιανουαρίου. “Τα μέλη της οικογένειας Kamprad στα Εποπτικά Συμβούλια ήταν και θα είναι πάντοτε η μειονότητα.”
Παρόλο που ονομάζεται ίδρυμα, η αποστολή του Stichting Ingka δεν είναι αμιγώς φιλανθρωπική. Το καταστατικό της επιτρέπει επίσης να επανεπενδύονται τα κέρδη στην εταιρία, σύμφωνα με τον Per Heggenes, διευθύνοντα σύμβουλο του Ιδρύματος Ikea. Το ίδρυμα είναι αυτόνομο και κανένα μέλος της οικογένειας Kamprad δεν κατέχει μετοχές.
Η δομή σχεδιάστηκε για να διασφαλίσει ότι η Ikea, θα διατηρηθεί με τη σημερινή της μορφή, ακόμη και μετά το θάνατο του ιδρυτή της. Η συγκεκριμένη οργανωτική δομή δίνει έμφαση στη συνέχεια, καθιστώντας αδύνατο για ένα άτομο, είτε πρόκειται για διευθυντή είτε για κληρονόμο, να αναλάβει τον έλεγχο μετά το θάνατο του Kamprad.
Ο Kamprad δεν ενδιαφέρονταν για τα χρήματα είχε πει ο Heggenes στο Bloomberg το 2012. “Αυτό είναι ξεκάθαρο από τον τρόπο που είχε δομήσει την ιδιοκτησία του”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ingvar Kamprad: Το αγοράκι με τα σπίρτα που έχτισε μια αυτοκρατορία
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο λιτοδίαιτος δισεκατομμυριούχος που κουρευόταν μόνος του έφυγε από τη ζωή στα 91 του
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο δισεκατομμυριούχος που «έφυγε» από την ζωή έμενε 40 χρόνια σε ένα μικρό σπιτάκι
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χάρης Δούκας: «Να βοηθήσουμε όσο περνάει από το χέρι μας και να χαρίσουμε το δώρο της προσφοράς»
- Συρία: Οι νέες αρχές είπαν ότι έκαψαν ένα εκατομμύριο χάπια captagon
- Δένδιας: Ευχήθηκε από την την οριογραμμή της Ελλάδας στον Έβρο
- Χριστούγεννα: Εκατομμύρια χριστιανοί γιορτάζουν κάτω από την σκιά του πολέμου