ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηδάκης χθες στη Βουλή θα προωθηθεί νομοθετική διάταξη που θα προβλέπει την εισαγωγή πιστοποιημένων ιδιωτών, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», θα έχουν πρόσβαση σε όλους τους φακέλους των ασφαλισμένων και στις βάσεις δεδομένων του e- ΕΦΚΑ, προκειμένου να προχωρήσουν στην εκάστοτε συνταξιοδοτική απόφαση.
Ο κ. Χατζηδάκης ήταν σαφής ότι δεν θα παρεκκλίνει από το σχέδιο του για την αποπληρωμή των εκκρεμών συντάξεων τόσο απέναντι στην αντιπολίτευση όσο και απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους. «Διαπίστωσα αντίδραση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μην θιγεί ο δημόσιος τομέας. Όμως ο δημόσιος τομέας θίγεται από την έλλειψη εξυπηρέτησης του πολίτη και την μη καταβολή των συντάξεων. Είμαι περίεργος να δω πως θα τοποθετηθείτε όταν έρθει αυτή η ρύθμιση στην Ολομέλεια. Εμείς θέλουμε να είμαστε εντάξει με τους συνταξιούχους. Δεν μπορεί το Δημόσιο να καθυστερεί χρόνια. Εμείς θα προχωρήσουμε μπροστά και εσείς μπορείτε να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να πείτε ότι περισσότερο από τους συνταξιούχους σας ενδιαφέρουν οι ιδεοληψίες σας για το δημόσιο τομέα!», είπε χαρακτηριστικά.
Νομικοί, ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, επισημαίνουν στο «Mononews» ότι την τελική ευθύνη και την υπογραφή για την έκδοση σύνταξης έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι αυτή τη στιγμή αρνούνται να υπογράψουν έγγραφα ιδιωτών, οπότε δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ακόμη και μετά την νομοθετική παρέμβαση θα ανοίξει ο δρόμος για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων. Εκτός κι αν, όπως ισχυρίζονται οι ίδιες πηγές, στη διάταξη τεθεί συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο επιβεβαίωσης από τους δημοσίους υπαλλήλους των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που θα έχουν διεκπεραίωση οι ιδιώτες (λογιστές και δικηγόροι).
Για τις αντιδράσεις των υπηρεσιακών παραγόντων για την προκαταβολή έναντι σύνταξης, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι προβλέπεται μηχανισμός συμψηφισμού όταν ο συνταξιούχος δεν δικαιούται τη σύνταξη που προσδοκά και ότι οι περιπτώσεις αυτές είναι ένα πολύ μικρό κλάσμα με τον αριθμό των συνταξιούχων που δεν λαμβάνουν αυτά που δικαιούνται. «Γιατί το Δημόσιο εξαντλεί κάθε λεπτομέρεια όταν οφείλει χρήματα και δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του; Πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια σε συνεργασία με τους υπαλλήλους του Υπουργείου και του e-ΕΦΚΑ για να πάμε τα πράγματα πιο γρήγορα. Θέλω να είμαι υπουργός μιας κυβέρνησης με ευαισθησία απέναντι στους συνταξιούχους», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπολογίζεται ότι το 12-15% των αιτήσεων για συνταξιοδότηση που υποβάλλονται δεν δικαιούνται σύνταξη με αποτέλεσμα να παίρνουν απορριπτική απάντηση στην αίτηση συνταξιοδότησής τους. Αυτό αναμένεται να είναι και το ποσοστό των συνταξιούχων που θα λάβουν το Πάσχα προσωρινή σύνταξη στο ύψος της Εθνικής Σύνταξης, την οποία δεν θα δικαιούνται.
Σε περίπτωση έκδοσης απορριπτικής οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης, παύει η καταβολή του ποσού προκαταβολής έναντι σύνταξης και τα ποσά της χορηγηθείσας προκαταβολής αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Έτσι όσοι από αυτούς που θα καταθέσουν αίτηση για προκαταβολή της σύνταξής και διαπιστωθεί στην συνέχεια ότι δεν την δικαιούται τότε θα πρέπει τα χρήματα να επιστραφούν πίσω. Ειδικότερα όπως ορίζεται στην απόφαση “σε περίπτωση έκδοσης οριστικής απορριπτικής απόφασης συνταξιοδότησης, τα ποσά που έχουν καταβληθεί αχρεωστήτως στους ασφαλισμένους αναζητούνται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε., ν.δ. 356/1974, Α’ 90) και, σε κάθε περίπτωση, δύνανται να παρακρατούνται από τα ποσά που θα τους καταβληθούν στο μέλλον από τον e- ΕΦΚΑ, εφόσον καταστούν δικαιούχοι συνταξιοδοτικών παροχών”.
Διαβάστε επίσης:
ΠΟΣΕ ΙΚΑ: Ποιος θα φέρει την ευθύνη κ. Χατζηδάκη για λάθος συνταξιοδοτική απόφαση;
Ανατροπή λόγω αντιδράσεων – Ξεκινάει η διαδικασία για τον κατώτατο μισθό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ