Το πολύκροτο «σήριαλ» με τις τηλεοπτικές άδειες βρίσκεται μπροστά σε νέα επεισόδια καθώς ένας από τους βασικούς «πρωταγωνιστές» του, το ΕΣΡ, κινδυνεύει ακόμα και με διάλυση, εξαιτίας του νόμου Ν.4387/2016 (άρθρο 20 παρ. 2) για την απασχόληση συνταξιούχων στη Γενική Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν από τις διατάξεις του νόμου, οι συνταξιούχοι που εργάζονται στη Γενική Κυβέρνηση χάνουν τη σύνταξή τους ακόμα και αν αυτή είναι μεγαλύτερη από το μισθό που θα παίρνουν. Για την ακρίβεια, αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξής τους.

Όπως είναι φυσικό ο νόμος προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ΕΣΡ, το οποίο ανακοίνωσε πως ματαιώνει όλες τις συνεδριάσεις του, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, ενώ ακολουθούν αυτές της Τρίτης και της Τετάρτης.

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαο Βούτση, τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων, την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νικόλαο Παππά, τα μέλη του ΕΣΡ διαμαρτύρονται έντονα για την περίοδο διοικητικής αναταραχής που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

Όπως περιγράφουν, λόγω της εφαρμογής του άρθρου 20, όχι μόνο καλούνται να εργαστούν δίχως αμοιβή, εφόσον δεν αμείβονται μέχρι στιγμής, αλλά τους ζητήθηκε να επιστρέψουν και τα ποσά της σύνταξης που έχουν λάβει μέχρι σήμερα. Τα συνταξιοδοτημένα μέλη απειλούν ανοιχτά με αποχώρηση, κάτι που σημαίνει την διάλυση του ΕΣΡ!

Είναι χαρακτηριστικό πως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΣΡ, κ. Αθανάσιος Κουτρομάνος, έχει ήδη λάβει «έγγραφο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής, με το οποίο του ζητείται αναδρομικώς η επιστροφή μεγάλου χρηματικού ποσού ως αχρεωστήτως καταβληθέντος, παρότι για τις μέχρι σήμερα υπηρεσίες του στο ΕΣΡ δεν έχει λάβει ακόμη καμία αμοιβή».

Τα μέλη του ΕΣΡ καλούν τους υπεύθυνους, «να αναλογιστείτε την παραδοξολογία του ανωτέρου νόμου που απαιτεί στην πραγματικότητα από τα νέα μέλη να εργάζονται χωρίς αμοιβή ή ακόμη και υφιστάμενοι σημαντικής μείωσης των απολαβών τους».

Και καταλήγουν: «Σας κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου η Αρχή να μείνει εκ νέου ακυβέρνητη καθώς οι ως άνω θιγόμενοι αναμένεται, δικαιολογημένα, να αποχωρήσουν, με συνέπεια να ναυαγήσουν όλες οι δρομολογηθείσες διαδικασίες τόσο για την επικείμενη αδειοδότηση όσο και για την εν γένει ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, με κίνδυνο τη συνολική ανάσχεση του έργου της Αρχής.

Καλούμε όλους τους Πολιτειακούς θεσμούς να προασπίσουν το κύρος του ΕΣΡ και την ανεξαρτησία των μελών του, η οποία υπό αυτές τις συνθήκες τίθεται υπό αίρεση, εισάγοντας άμεσα κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση για τη διευθέτηση του εν λόγω προβλήματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Eurogroup: Η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα ο στόχος των Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γερμανικό υπ. Οικονομικών: «Δεν θα υπάρξει κάποια τελική συμφωνία σήμερα για την Ελλάδα»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Κυριάκος ετοιμάζει «γαλάζια» αντεπίθεση μετά το σημερινό Eurogroup