ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι Δανοί έχουν άλλον ένα λόγο να είναι χαρούμενοι: είναι πλουσιότεροι από ποτέ άλλοτε. Ύστερα από πέντε και πλέον χρόνια αρνητικών επιτοκίων, η αύξηση των τιμών των ακινήτων στη Δανία έχει αποφέρει στο μέσο νοικοκυριό καθαρό εισόδημα 1,9 εκατ. κορονών (314.000 δολαρίων), σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το εισόδημα των νοικοκυριών.
Η Δανία χρησιμοποιεί τη νομισματική πολιτική για να συνδέει την κορόνα με το ευρώ. Καθώς η ζήτηση για τα επενδυτικά προϊόντα διαβάθμισης «ΑΑΑ» αυξανόταν, η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να ρίξει τα επιτόκια αρκετά κάτω από το μηδέν και χαμηλότερα από της ΕΚΤ. Το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στη Δανία υποχώρησε σε αρνητικά επίπεδα στα μέσα του 2012 και, σύμφωνα με την τράπεζα Nordea, πιθανότατα δεν πρόκειται να ανέβει πάνω από το επίπεδο του μηδενός πριν από το 2020.
Τα χαμηλά επιτόκια ρεκόρ συνέπεσαν, επίσης, με ελλείψεις εργατικού δυναμικού στη Δανία. Ο Helge Pedersen, επικεφαλής οικονομολόγος της Nordea στην Κοπεγχάγη, λέει ότι το 2018 το ποσοστό των ανθρώπων που θα εργάζεται θα είναι, πιθανότατα, μεγαλύτερο από ποτέ.
«Όλα δείχνουν ότι η Δανία σημειώνει ήδη ρεκόρ απασχόλησης», ανέφερε σε σχόλιό του ο Pedersen.
Με όλους τους δείκτες να κοιτούν ανοδικά, η Δανία προβλέπεται, επίσης, να παρουσιάσει τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των καταναλωτικών δαπανών των τελευταίων 12 ετών το 2018.
Η τελευταία φορά που η Δανία γνώρισε αντίστοιχη ανάπτυξη ήταν το 2006. Εκείνη την εποχή, η ζήτηση τροφοδοτήθηκε από τον δανεισμό, αφήνοντας τα νοικοκυριά σε ιδιαίτερα ευάλωτη θέση όταν ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση δύο χρόνια αργότερα. Και οι τιμές των ακινήτων έκαναν «βουτιά» πάνω από 20%.
Η εμπειρία αυτή σόκαρε τους Δανούς, υποστηρίζει η Louise Aggerstrom Hansen, οικονομολόγος στη Danske Bank. Οπότε, αυτή τη φορά, προσέχουν ιδιαίτερα τα οικονομικά τους και μειώνουν τα χρέη τους.
Με άλλα λόγια, αντί να διογκώσουν τα επίπεδα του χρέους, τα αρνητικά επιτόκια στη Δανία συνέπεσαν με μία περίοδο μείωσης του χρέους. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της BMI Research, ο λόγος των τραπεζικών δανείων προς το ΑΕΠ βρίσκεται σήμερα στο 108%, από 154% που ήταν το 2008.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
- Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
- Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
- Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα