Εκείνοι που ανήκουν στα υψηλά 3/5 της κοινωνίας στη Μ. Βρετανία είναι σε καλύτερη θέση οικονομικά από ό,τι ήταν πριν από το 2010. Για εκείνους όμως που ανήκουν στα χαμηλά 2/5 βρίσκονται σε χειρότερη οικονομική κατάσταση παρά σχεδόν οκτώ χρόνια οικονομικής ανάπτυξης (από την οικονομική κρίση του 2008), σύμφωνα με το παρακάτω διάγραμμα.
Από το 2010, το χάσμα της οικονομικής ανισότητας έχει διευρυνθεί σημαντικά στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς μέσα σε λίγα χρόνια οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της τράπεζας της Αγγλίας, Andy Haldane. To διάγραμμα που ακολουθεί παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας που έδωσε ο οικονομολόγος στην πόλη Port Talbot με θέμα την οικονομική ανισότητα.
Αξίζει να αναφερθεί πως στην πόλη Port Talbot λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα χαλυβουργεία της πολυεθνικής εταιρείας Tata Steel, το οποίο όμως βρίσκεται ένα βήμα πριν το λουκέτο, ενδεχόμενο που εάν πραγματοποιηθεί θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην τοπική οικονομία.
Το τέλος της μεσαίας τάξης
Από το δημοψήφισμα, που έβγαλε εκτός Ευρώπης τη Μεγάλη Βρετανία, το γνωστό Brexit, μέχρι την υποψηφιότητα του Donald Trump για την προεδρία των Η.Π.Α, ένα είναι σίγουρο, ο απλός πολίτης περιφέρεται εξαγριωμένος ζητώντας μια αλλαγή.
Η παγκόσμια αυτή αλλαγή αφορά τους πολίτες όλου του κόσμου, καθώς οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης δεν έχουν αφήσει καμία χώρα ανεπηρέαστη. Για παράδειγμα, η Ελλάδα βιώνει ήδη από το 2010, μια οικονομικά “σκληρή” πραγματικότητα, καθώς ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αναγκάζεται να προσαρμοστεί και να αντεπεξέλθει σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Αυτή η σκληρή πραγματικότητα όμως δεν είναι ορατή μόνο στη χώρα μας αλλά και σε πολλά άλλα κράτη που “βλέπουν” με γρήγορους ρυθμούς τη μεσαία τάξη να εξαλείφεται.
Τουλάχιστον αυτό φαίνεται να αποκαλύπτει έρευνα του Παγκόσμιου Ινστιτούτου, McKinsey, με τίτλο “Poorer than their Parents: Flat or Falling Incomes in Advanced Economies” εξηγώντας την πραγματικότητα της σημερινής κατάστασης. Σύμφωνα με αυτή, το τέλμα και η μείωση του βασικού εισοδήματος των εργατών της μεσαίας τάξης δεν αφορά μόνο συγκεκριμένα κράτη του κόσμου αλλά αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 70% των νοικοκυριών σε 25 κράτη αναπτυσσόμενων οικονομιών, είδαν τα κέρδη της τελευταίας δεκαετίας να πέφτουν κατακόρυφα. Η πτώση αυτή είναι πρωτοφανής συγκριτικά με το 2% που είχε υπολογιστεί τα προηγούμενα 12 χρόνια.
Μάλιστα οι ειδικοί υπολογίζουν πως κάτι τέτοιο σημαίνει πως, ενώ την κατά την περίοδο 1993-2005 είχε επηρεαστεί λιγότερο από 10 εκατομμύρια ανθρώπων παγκοσμίως, ο αριθμός αυτός από το διάστημα 2005-2014 εκτοξεύτηκε στα 580 εκατομμύρια.
Βέβαια η επιβάρυνση της μεσαίας τάξης διαφέρει ανάλογα για το ποιο κράτος μιλάμε κάθε φορά, καθώς η εκάστοτε κυβέρνηση παίρνει και διαφορετικά μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών της δυσχερειών.
Για παράδειγμα, η κυβέρνηση της Σουηδίας δούλεψε σκληρά μαζί με τις εταιρείες και τις διάφορες ομάδες, να μειώσουν τις ώρες εργασίας, ώστε να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις. Κάτι το οποίο όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά αντιθέτως, το μεγαλύτερο αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης βίωσε καταναγκαστικά η ελληνική κοινωνία.
Ωστόσο, ανεξαιρέτως για το ποια χώρα του κόσμου, θα υποστεί τις σοβαρότερες επιπτώσεις αυτής της κρίσης, το μόνο σίγουρο είναι πως ο κόσμος πλέον βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ριζικής αλλαγής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
http://www.mononews.gr/ston-gkremo-ta-esoda-den-kovo-apodixi-den-zitao-apodixi/62069
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
http://www.mononews.gr/skandalo-exi-plousioteres-chores-tou-kosmou-pou-filoxenoun-molis-9-ton-prosfigon-pagkosmios/61965
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελεγκτικό Συνέδριο: Συμμετοχή στη διακεκριμένη εκπαιδευτική δράση του Γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου
- Energean: Χρονιά ρεκόρ το 2024 – Στα 1,7 δισ. τα έσοδα
- Ρενέ Μπένκο: Ένταλμα σύλληψης για τον μεγιστάνα, ιδρυτή του χρεοκοπημένου κολοσσού real estate Signa
- Puma: Απογοητευτικά κέρδη και μείωση των στόχων βυθίζουν την μετοχή