ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων είναι σε δυο επίπεδα, ανέφερε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι καταρχήν υπάρχει ένα διαχρονικό πρόβλημα που αφορά φάρμακα που γίνονται παράλληλες εξαγωγές «κι εκεί πέρα η πολιτεία διαχρονικά παίρνει μέτρα που το τελευταίο διάστημα είναι εξαντλητικά καθώς μοναδική ποινή σε όσα εξάγονται είναι το κλείσιμο των φαρμακαποθηκών».
Το δεύτερο επίπεδο σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη σχετίζεται με φάρμακα της εποχής που οφείλεται σε παγκόσμια έλλειψη εξαιτίας φοβερής έξαρσης των ιώσεων μετά την πανδημία σε όλο τον κόσμο και τη χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους.
O υπουργός Υγείας εξήγησε ότι επειδή η παραγωγή είναι κυρίως στην Ασία οι χώρες της κρατάνε τα φάρμακα για να καλύψουν τους δικούς τους πληθυσμούς. Έχουμε την τύχη να έχουμε ισχυρή ελληνική βιομηχανία σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης και τόνισε ότι στα νοσοκομεία μας και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα «αν μπείτε στην DW θα δείτε ότι στη Γερμανία αντιμετωπίζουν πρόβλημα και σε νοσοκομεία».
«Υπάρχει ένα διαχρονικό πρόβλημα που αφορά φάρμακα που γίνονται παράλληλες εξαγωγές εκεί πέρα διαχρονικά η πολιτεία παίρνει μέτρα και το τελευταίο διάστημα τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι εξαντλητικά, καθώς μοναδική ποινή σε όσα εξάγονται και δεν είναι ελλειπτικά φάρμακα είναι το κλείσιμο των φαρμακαποθηκών. Το δεύτερο σκέλος σχετίζεται με φάρμακα τα οποία είναι αυτή τη στιγμή της εποχής τα φάρμακα, δηλαδή παρακεταμόλη, τα αντιπυρετικά, τα αναπνευστικά φάρμακα, τα φάρμακα των αντιβιοτικών, τα οποία οφείλονται σε μια παγκόσμια έλλειψη που οφείλεται στο ότι υπάρχει φοβερή έξαρση των ιώσεων μετά την πανδημία σε όλη την Ευρώπη και γενικότερα σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, υπάρχει χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους και επειδή παραγωγή κατά βάση είχε μεταφερθεί στην Ασία, κρατούσαν οι χώρες της Ασίας τις μεγάλες παραγωγές για να καλύψουν τους δικούς τους πληθυσμούς. Η Ελλάδα αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζει σε μικρότερο βαθμό από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί έχουμε την τύχη να έχουμε ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία, οπότε στα νοσοκομεία μας και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν μπείτε στην DW θα δείτε ότι στη Γερμανία αντιμετωπίζουν πρόβλημα και σε νοσοκομεία», ανέφερε.
Πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στα ιδιωτικά φαρμακεία
«Έχουμε πρόβλημα στα ιδιωτικά φαρμακεία» είπε και συμπλήρωσε ότι όπου υπάρχουν υποκατάστατα -γιατί υπάρχουν υποκατάστατα- θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση και οπουδήποτε έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την ελληνική αγορά μέσω ΙΦΕΤ θα γίνονται συνεχώς παραγγελίες.
«Έχουμε πρόβλημα στα ιδιωτικά φαρμακεία. Το πρόβλημα λοιπόν στα ιδιωτικά φαρμακεία πάμε να το αντιμετωπίσουμε ως εξής: όπου έχουμε υποκατάστατο, γιατί υπάρχουν τα υποκατάστατα, μπορεί κάποιος να μη βρίσκει να πούμε ένα κλασικό εύκολο φάρμακο που το έχουμε στο μυαλό μας το ντεπόν, αλλά υπάρχει παρακεταμόλη άλλων σκευασμάτων, οπότε θα υπάρχει πλήρη ενημέρωση γιατί εκεί πέρα η έλλειψη αφορά το φάρμακο δεν αφορά το αντιπυρετικό γενικώς και οπουδήποτε έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την ελληνική αγορά μέσω ΙΦΕΤ θα γίνονται συνεχώς παραγγελίες».
«Απευθύνθηκα χθες στην Ευρωπαία Επίτροπο, στην κυρία Κυριακίδου, διότι με τους ομολόγους μου που έχω μιλήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθούμε να βρούμε και κεντρικές λύσεις, δηλαδή λύσεις που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εισάγει την πρώτη ύλη για να τροφοδοτήσει τα εργοστάσιά της προκειμένου να καλύψει αυτό το κενό. Αυτό που ζητάμε είναι σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι τα άμεσα μέτρα. Τα άμεσα μέτρα είναι η εισαγωγή πρώτων υλών ή εκεί που παρουσιάζει ένα κράτος μέλος μεγαλύτερη έλλειψη από άλλα να μπορεί να τροφοδοτείται πιο κεντρικά. Και το δεύτερο, που είναι και το πιο σημαντικό, αλλά είναι μεσοπρόθεσμο, είναι ότι πρέπει να ανοίξει η κουβέντα πάλι να στηριχθεί η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία. Δεν είναι δυνατόν να εξαρτόμαστε από τις πρώτες ύλες της Ασίας, διότι όταν βρισκόμαστε σε κρίση όπως έγινε στο Μόναχο, όπως γίνεται τώρα, θα έχουμε πρόβλημα. Αυτές είναι οι προσεγγίσεις[…] Ήδη η Γκαλίνα, η οποία είναι η υπεύθυνη για τα φάρμακα στην Ευρώπη, έχει απαντήσει θετικά διότι είναι είναι ένα θέμα που μαστίζει συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα υπάρξουν πρωτοβουλίες. Μέχρι τότε όμως σε εθνικό επίπεδο έχουμε πάρει όλα τα μέτρα ώστε να έχουμε την επάρκεια των φαρμάκων», πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.
Μιλώντας για τις ελλείψεις σε αναπνευστικά φάρμακα τόνισε μεταξύ άλλων ότι «εκεί θα κάνουμε τις μεγαλύτερες μας εισαγωγές. Στα αντιπυρετικά θα λέμε τα υποκατάστατα. Ο ΕΟΦ άμεσα θα ενημερώνει τους πολίτες εάν δεν βρίσκει κάποιο φάρμακο, ποια είναι τα άλλα που μπορεί να προμηθευτεί. Την ίδια ενημέρωση την έχουν και οι φαρμακοποιοί. Οι γιατροί, οι ίδιοι που συνταγογραφούν φάρμακα, θα ενημερώνονται για τα ελλειπτικά προκειμένου να ξέρουν να συνταγογραφήσουν αντίστοιχο θεραπευτικής αξίας και να μην ταλαιπωρείται κόσμος».
«Τον πολίτη που ταλαιπωρείται, προσπαθούμε να τον βοηθήσουμε σε δύο επίπεδα. Πρώτα από όλα να ξέρει ποιο είναι το υποκατάστατο που δεν είναι σε έλλειψη κι εκεί που υπάρχει υποκατάστατο να πάει και να το εμπιστευτεί» υπογράμμισε και πρόσθεσε εκεί που δεν υπάρχει υποκατάστατο προσπαθούμε να έχουμε επάρκεια στην αγορά με εισαγωγές που γίνονται.
Ο υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι επειδή οι ιώσεις στην Ευρώπη κορυφώθηκαν και η Ελλάδα ακολουθεί πάντοτε λόγω του καιρού, θα μειωθεί η ζήτηση που υπάρχει από τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές και θα υπάρξει ομαλοποίηση της αγοράς στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν αυξήσεις φαρμάκων παρά μόνο αν δεν βγαίνουν κοστολογικά
Απαντώντας στην αντιπολίτευση ο υπουργός Υγείας είπε ότι ο χειρισμός της κατάστασης από την πλευρά της κυβέρνησης έδειξε απόλυτα αντανακλαστικά και συμπλήρωσε ότι «ο κ. Ξανθός και ο κ. Πολάκης ευνόησαν σκανδαλωδώς τα ακριβά φάρμακα και είναι οι δύο υπουργοί που το 2018 άλλαξαν τον τρόπο τιμολόγησης». «Το ’18 και το ’19 ευνοήθηκαν οι πολυεθνικές εταιρείες, οι πολύ μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες» είπα χαρακτηριστικά.
«Επειδή στο κομμάτι των αυξήσεων παίζεται και ένα παιχνίδι εκβιασμού των εταιρειών, δεν υπάρχει περίπτωση να ενδώσουμε. Ήδη τον Δεκέμβριο κάναμε μείωση 7% στις τιμές των φαρμάκων. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και αυτό είναι θέμα ελέγχου του Ειδικού Δικαστηρίου ξέχασε να βγάλει δελτίο τιμών και το ελληνικό Δημόσιο έχασε 100 εκατομμύρια. Εμείς κάναμε μείωση και τι είπαμε; Αυτό που σας λέω το έχουμε πει από το Σεπτέμβριο θα γίνουν οι μειώσεις τιμών. Γίνανε σε όλα τα φάρμακα 7% μείωση τιμών και μετά θα έρθουν με αίτηση οι εταιρείες στα πολύ χαμηλά φάρμακα, θα αποδεικνύουν κοστολογικά ότι δεν βγαίνουν και θα έχουν μια μικρή αύξηση που δεν θα επωμιστεί ο ασθενής. Άρα για το παιχνίδι της αύξησης τιμών πρέπει να ντρέπεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα τα τελευταία 15 χρόνια, που συνειδητά με την πολιτική του ικανοποίησε πλήρως τα αιτήματα που επέβαλαν στον κ. Τσίπρα, στον κ. Ξανθό και στον κ. Πολάκη οι πολυεθνικές εταιρείες και μάλιστα ευνοήθηκαν πολυεθνικές εταιρείες που ελέγχονται όπως είναι η Νοβάρτις από αυτή την τιμολογιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ».
«Δεν πρόκειται με κυβέρνηση στη Νέα Δημοκρατία και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπάρξουν αυξήσεις στα φάρμακα» υποστήριξε και εξήγησε ότι «αυξήσεις θα υπάρξουν μόνο εκεί που υπήρχαν πάντα όταν αποδεικνύεται σε πάρα πολύ φθηνά φάρμακα, του ενός και του δύο των δύο ευρώ, ότι κοστολογικά δεν βγαίνουν λόγω της αύξησης της ενέργειας. Αν αποσυρθούν αυτά τα φάρμακα ο πολίτης θα χρειαστεί να πάρει πολύ πιο ακριβά φάρμακα».
«Οι αυξήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο φάρμακα που μπορεί να αποσυρθούν, που πάντοτε γινόντουσαν τέτοιες αυξήσεις που δεν φτάνουν τελικά στον καταναλωτή. Γιατί όταν μιλάμε για αύξηση 20, 30 και 40 λεπτά που αφορούν στον καταναλωτή, το 10% αυτής της αύξησης στην πραγματικότητα είναι αύξηση που στο σύνολό της την επωμίζεται το ΕΟΠΥΥ».
Διαβάστε επίσης:
Επιστολή Πλεύρη σε Κυριακίδου: Ζητάει παρέμβαση σε επίπεδο Ε.Ε. για τις ελλείψεις στα φάρμακα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν