ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Καμπανάκι κινδύνου» για τις γιορτινές συναθροίσεις έκρουσαν, για μία ακόμη φορά, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, και ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής – Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, στο πλαίσιο της χθεσινής (13/12) τηλεοπτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα.
Παράλληλα, έδωσαν οδηγίες έτσι ώστε το γιορτινό τραπέζι να μην αποτελέσει εστία υπερμετάδοσης του ιού και κάλεσαν τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα έτσι ώστε να αποφευχθεί μία έξαρση της επιδημίας με το νέο έτος.
«Ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις, ιδιαίτερα σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους όπως είναι τα σπίτια μας, αποτελούν ευκαιρία υπερμετάδοσης ακόμα και σε ένα μόλις βράδυ. Αν ένας από τους καλεσμένους σας είναι ασυμπτωματικός φορέας, τότε πολύ εύκολα η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί σε όλους όσοι βρίσκονται εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου.
Η ίδια ανέδειξε την ανάγκη να καθορίσουν οι πολίτες τη μικρή και σταθερή ομάδα συγγενών και φίλων που θα επιλέξουν να γιορτάσουν μαζί φέτος, τονίζοντας πως έχει υπολογιστεί με μαθηματική ακρίβεια ότι αν σε ένα διαμέρισμα 150 τετραγωνικών μαζευτούν 20 άτομα για περισσότερο από 4 ώρες, ακόμα και αν όλοι οι παρευρισκόμενοι φορούν μάσκα συνεχώς, υπάρχει κίνδυνος διασποράς.
Στην περίπτωση, δε, που κανείς από τους καλεσμένους δεν φοράει μάσκα και, μάλιστα τραγουδήσουν την ώρα της διασκέδασης, αρκούν μόλις 8 λεπτά, για να γίνει η διασπορά.
«Είναι πολύ εύκολο ένας και μόνο ένας άνθρωπος, να μολύνει τη μια μέρα δύο, από αυτούς και ο καθένας να μολύνει από άλλους δυο και έτσι να γίνει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.
Αν, κρατώντας τις αποστάσεις, έχοντας στο μυαλό μας τα μέτρα ατομικής προστασίας, μπορέσουμε και διακόψουμε έστω και ενός από αυτούς τους δύο, έχουμε πετύχει πάρα πολλά, γιατί βλέπετε ότι ακριβώς οι μισοί άνθρωποι είναι αυτοί οι οποίοι θα μολυνθούν. Θα είναι μεγάλη, θα είναι τεράστια διαφορά. Ακόμα και μία διασπορά σε ένα σπίτι να μειώσουμε, αυτό θα σημαίνει ότι θα έχουμε λιγότερες οικογένειες με κρούσματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες», σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.
Μαγιορκίνης: Με μάσκα στους παππούδες και τις γιαγιάδες
Ο κ. Μαγιορκίνης, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι η πιο ασφαλής επιλογή θα ήταν να μην υπάρξουν συναντήσεις με άλλα νοικοκυριά κατά την περίοδο των γιορτών, καθώς οι εορταστικές συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους έχουν όλα τα στοιχεία που μπορούν να αυξήσουν τη μετάδοση.
Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό δεν είναι εφικτό και έδωσε τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να μειωθεί περαιτέρω το επιδημιολογικό φορτίο.
Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε όσους έχουν συμπτώματα να μην συμμετάσχουν στις συναθροίσεις. Επίσης, να γίνεται χρήση μάσκας από όλους τους πολίτες όπου είναι δυνατό και κυρίως όταν έρχονται σε επαφή με παππούδες, γιαγιάδες, ή άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τους συναντήσουμε, να φορέσουμε μάσκα, να είναι πολύ καλά αερισμένος ο χώρος, να αποφύγουμε τους εναγκαλισμούς, τα φιλιά σε αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να τους προστατεύσουμε πάση θυσία. Να διατηρήσουμε έναν μικρό αριθμό ατόμων στις συναντήσεις. Όσο μικρότερος, τόσο καλύτερα. Να συναντηθούμε με τα ίδια άτομα σε όλες τις γιορτές, ώστε να δημιουργήσουμε αυτό που λέμε «κοινωνική φούσκα», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι πέραν του αερισμού του εσωτερικού χώρου, ακόμα περισσότερο θα βοηθούσε οι συναντήσεις να γίνουν σε εξωτερικούς χώρους.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση δεν επιτρέπει τη συνάθροιση περισσότερων από 9 άτομα στα σπίτια. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μαγιορκίνης, εξήγησε το σκεπτικό που οδήγησε σε αυτήν την απόφαση: «Έχουμε πει ότι πρέπει να είναι δυο οικογένειες και ο μέσος αριθμός των μελών δυο οικογενειών είναι γύρω στα 9», σημείωσε ο καθηγητής.
Όπως έχει καταστήσει σαφές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί θα παραμείνει σε ισχύ και τις ημέρες των γιορτών, οπότε το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν θα πρέπει να προγραμματιστεί είτε για νωρίτερα, είτε για το μεσημέρι της επόμενης μέρας.
Χθες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 639 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 184 στην Περιφέρεια Αττικής και 163 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Πεντακόσιοι πενήντα οκτώ (558) ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ καταγράφηκαν 62 ακόμα θάνατοι.
Παρότι παρατηρείται μείωση των διαγνώσεων και μία ελαφρά υποχώρηση της πίεσης στο σύστημα Υγείας, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη και μια αύξηση των κρουσμάτων στις μέρες των γιορτών, εύκολα θα κατέστρεφε όλα όσα έχουμε πετύχει όλοι μαζί τις τελευταίες εβδομάδες.