Το ζήτημα που ανακύπτει με το νέο μηχανογραφικό
Μέσα στον κυκεώνα των ζητημάτων που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τις εξετάσεις, τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τις αλλαγές που επιδιώκει να φέρει το Υπουργείο, άλλη μια ιδιαιτερότητα έρχεται να προστεθεί και αυτή τη φορά σχετίζεται με το μηχανογραφικό.
Φέτος, η επιλογή των πανεπιστημιακών σχολών από τους υποψηφίους αναμένεται να είναι πιο περίπλοκη, καθώς το μηχανογραφικό δελτίο, το οποίο θα κληθούν να συμπληρώσουν, θα είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο των προηγούμενων χρόνων. Για το λόγο αυτό, οι μαθητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση του, με στόχο να αποφύγουν ενδεχόμενες παγίδες.
Ένα από τα ζητήματα που ανακύπτουν είναι ο τρόπος με τον οποίο οι μαθητές θα επιλέγουν τις σχολές στο μηχανογραφικό. Οι δυσκολίες φαίνεται ότι θα απασχολήσουν ιδιαιτέρως όσους έχουν χαμηλές βαθμολογίες.
Μέχρι σήμερα, τα τμήματα «ελεύθερης πρόσβασης» και όχι εισαγωγής με Πανελλήνιες ήταν 99, σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτές τις σχολές εισήχθησαν πέρυσι, με βαθμούς κάτω της βάσης, δεκάδες υποψήφιοι.
Με την αλλαγή, που θα συντελεστεί φέτος στο μηχανογραφικό, ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων θα διαφέρει από δήμο σε δήμο, όπως αντίστοιχα και η βαθμολόγηση.
Ταυτόχρονα, δημιουργείται πρόβλημα και από την αλλαγή που θα έρθει από το 2021, οπότε και οι βαθμοί του απολυτηρίου θα μετρούν για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Με την ισχύ της αλλαγή αυτής, τα αποτελέσματα θα βγαίνουν τον Νοέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι θα αρχίζουν την προετοιμασία τους για τις εισαγωγικές εξετάσεις και μετά κάποιος θα διακόπτει, εάν έχει δηλώσει σχολή ελεύθερης πρόσβασης και αποφασίσει να εισαχθεί σε αυτή χωρίς εξετάσεις. Η δυνατότητα να δηλώνουν σχολές δύο πεδίων, καταργείται και οι υποψήφιοι πρέπει να κάνουν πιο προσεκτικές επιλογές, ενώ σημειώνεται ότι δεν ανακοινώθηκε η κατανομή των σχολών στα επιστημονικά πεδία.
Το πρόγραμμα των Πανελληνίων εξετάσεων 2019
Οι Πανελλήνιες ξεκινούν στις 6 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια και στις 7 Ιουνίου, για τα Γενικά Λύκεια. Το πρώτο μάθημα στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι θα είναι η Νεοελληνική γλώσσα.
Ως ώρα έναρξης της εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα για τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια στους παρακάτω πίνακες:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέα ανατροπή στις Πανελλήνιες – Δεν έχουν τέλος οι αλλαγές
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα «πάνω κάτω» στις πανελλήνιες εξετάσεις: Αγωνία για 95.000 μαθητές της Β’ Λυκείου
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σαρωτικές αλλαγές στις Πανελλήνιες: Καταργούνται τα Λατινικά, έρχεται η Κοινωνιολογία – Πότε έρχονται οι αλλαγές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γεωργιάδης: Σε λίγο καιρό, η Ελλάδα θα έχει κέντρο με την τελειότερη τεχνολογία στις μεταμοσχεύσεις στον κόσμο
- Εσθονία: Το τηλεφώνημα του Σολτς στον Πούτιν ήταν «στρατηγικό λάθος»
- Ευρωαγορές: Μικτά πρόσημα και επιφυλακτικότητα ενόψει νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό
- Ρωσία: Προειδοποιεί για «ριζική» αλλαγή εάν η Ουκρανία πλήξει σε βάθος έδαφος της