Ομόφωνα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφάσισε να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση χαμηλότερων αποζημιώσεων για τους νεκρούς της Marfin και τους υπαλλήλους που τραυματίστηκαν στην αποφράδα 5η Μαΐου του 2010. 

Μια δεκαετία μετά την τραγωδία με τους ασύλληπτους δράστες, οι συγγενείς των νεκρών και τα θύματα που σώθηκαν μέσα από τις φλόγες, θα μπορέσουν άμεσα να εισπράξουν τις αποζημιώσεις που η Δικαιοσύνη τους επιδίκασε και συνολικά φτάνουν τα 2,2 εκατομμύρια ευρώ.

Η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κάνοντας πράξη την πρόσφατη ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αποφάσισε την παραίτηση του ελληνικού Δημοσίου από τις αναιρέσεις που είχαν ασκηθεί κατά των 4 εφετειακών αποφάσεων αποζημίωσης των θυμάτων της Marfin.

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα: 68 νομικοί σύμβουλοι ψήφισαν, 68 “ναι” στην παραίτηση.

“Η απόφαση αποτελεί ένδειξη ηθικής δικαίωσης των αθώων θυμάτων”, τόνισε ο πρόεδρος του ΝΣΚ, Ιωάννης- Κωνσταντίνος Χαλκιάς.

Το έγκλημα χωρίς τιμωρία

Στις 5 Μαΐου του 2010, κατά τη διάρκεια πορείας, κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά στο υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου, εγκλωβίζοντας μέσα δεκάδες εργαζομένους. Από τις φλόγες και τους πυκνούς καπνούς βρήκαν φρικτό θάνατο τρεις υπάλληλοι: η 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου, έγκυος στον 4ο μήνα, ο 36χρονος Επαμεινώνδας Τσακάλης και η 35χρονη Παρασκευή Ζούλια.

Οι δράστες δεν εντοπίστηκαν ποτέ και ένα πρόσωπο που βρέθηκε σε θέση κατηγορουμένου απηλλάγη ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων.

Η ηθική δικαίωση που δεν ήρθε στα ποινικά δικαστήρια, ήρθε στα αστικά για τους 24 υπαλλήλους και τις οικογένειες των 3 νεκρών.
Τα  διοικητικά δικαστήρια επιδίκασαν αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη και ηθική βλάβη, κρίνοντας ότι υπήρξαν παραλείψεις τόσο από την Αστυνομία όσο και από την Πυροσβεστική, οι οποίες αν δεν είχαν συντελεστεί, θα είχε αποφευχθεί το μοιραίο γεγονός.

 Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η Πυροσβεστική δεν διενήργησε τους προληπτικούς ελέγχους για την τήρηση των προβλεπόμενων μέσων πυροπροστασίας στο υποκατάστημα ενώ υπήρξε παράλειψη της αστυνομίας να επιβάλλει, με απόφαση της, στη διοίκηση της τράπεζας να τοποθετήσει ρολά από συμπαγές υλικό και άθραυστους υαλοπίνακες μεγάλου πάχους, όπως όριζε υπουργική απόφαση εκείνης της εποχής.

Πρόσφατα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε νέα έρευνα για την υπόθεση.