Το καιρικό φαινόμενο La Niña, που ευθύνεται κυρίως για την επιδείνωση της ξηρασίας που είναι σε εξέλιξη στο Κέρας της Αφρικής, μπορεί να διαρκέσει έως το 2023, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Το τρέχον επεισόδιο του Λα Νίνια, που διαρκεί από τον Σεπτέμβριο του 2020 “αποδεικνύεται πολύ επίμονο”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (OMM) Κλαρ Νούλις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

1

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΟΜΜ, υπάρχει πιθανότητα 70% το τρέχον επεισόδιο να παραταθεί έως τα τέλη Αυγούστου, και ορισμένες μεσοπρόθεσμες προβλέψεις δείχνουν “ότι θα συνεχιστεί έως το 2023”, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, θα είναι η τρίτη φορά από το 1950 που το φαινόμενο αυτό, το οποίο συμβαίνει κάθε δύο με επτά χρόνια αλλά ο κύκλος του διευρύνεται με την κλιματική αλλαγή, παρατηρείται επί τρεις συνεχείς χειμώνες.

Το φαινόμενο Λα Νίνια — το ψυχρό αντίστοιχο του Ελ Νίνιο — προκαλεί ψύξη ενός μέρους των επιφανειακών υδάτων του Ειρηνικού, επηρεάζοντας τον κύκλο των βροχοπτώσεων και το κλίμα ορισμένων περιοχών του πλανήτη.

Το τρέχον επεισόδιο του φαινομένου ευθύνεται κυρίως για την αύξηση των βροχοπτώσεων στη νοτιοανατολική Ασία και για την επιδείνωση της σοβαρής ξηρασίας που επηρεάζει επί του παρόντος αρκετές χώρες στο Κέρας της Αφρικής, όπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται με λιμό.

Οι τελευταίες εποχικές προβλέψεις “δείχνουν συγκεκριμένο κίνδυνο να μην έρθει η περίοδος των βροχών από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο” στη Σομαλία και σε ορισμένες περιοχές της Κένυας και της Αιθιοπίας, διευκρίνισε η Κλαρ Νούλις.

“Δεν είναι μόνο το φαινόμενο Λα Νίνια: είναι ο διπλός πόνος της κλιματικής αλλαγής και του Λα Νίνια”, δήλωσε η εκπρόσωπος.

“Αν οι προβλέψεις αυτές γίνουν πραγματικότητα, η ανθρωπιστική κατάσταση θα καταστεί προφανώς ακόμη κρισιμότερη”, τόνισε, προσθέτοντας ότι η μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ εργάζεται σε συντονισμό με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, για να ενημερώνουν για τη δράση τους επί του πεδίου.

Πριν από δύο εβδομάδες ΟΗΕ ζητούσε άμεση οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπιστεί επειγόντως η ανθρωπιστική κατάσταση στο Κέρας της Αφρικής.

Διαβάστε επίσης:

Καβάλα: Πλημμυρικά φαινόμενα και προβλήματα προκάλεσε η σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης