Η Εσθονία, η μικρή χώρα της ανατολικής Ευρώπης που ισχυρίζεται ότι ήταν ο πρώτος στόχος κρατικά υποκινούμενης κυβερνοεπίθεσης από τη Ρωσία, μπορεί σύντομα να  ανταποδώσει.

Μιμούμενη μεγαλύτερα μέλη του ΝΑΤΟ, ο στρατός της συγκροτεί μία μονάδα κυβερνοεπιχειρήσεων για να αντιμετωπίσει τις εικονικές επιθέσεις που αυξάνονται κατά έως και 20% το χρόνο. Παράλληλα με τις αμυντικές στρατηγικές, η ομάδα των 300 ανθρώπων θα αναπτύξει επιθετικές δυνατότητες, αν και αυτές δεν θα αξιοποιηθούν εν καιρώ ειρήνης.

“Για να προετοιμαστείς για άμυνα, πρέπει να γνωρίζεις πώς να επιτεθείς”, είπε σε συνέντευξή του πριν την επίσημη παρουσίαση αυτής της εβδομάδας ο συνταγματάρχης Andres Hairk, επικεφαλής της μονάδας κυβερνοεπιχειρήσεων. “Όταν η πραγματική ανάγκη εμφανιστεί, μέσω ένοπλης σύρραξης ή πολέμου, τότε αυτή η δυνατότητα που έχει αναπτυχθεί για να δοκιμάσει τα συστήματά μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά πιθανόν εχθρών”.

Αν και ο ρωσικός στρατός είναι πάνω από 150 φορές μεγαλύτερος, η Εσθονία ίσως να έχει ένα προβάδισμα στο ψηφιακό πεδίο της μάχης. Η χώρα της Βαλτικής με τους 1,3 εκατομμύρια κατοίκους είναι ένα εκκολαπτήριο τεχνολογίας που βοήθησε στη δημιουργία του Skype, ενώ φιλοξενεί το κέντρο κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ και διοργάνωσε τις πρώτες κυβερνοασκήσεις για τους υπουργούς Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέρυσι.

Η χώρα, άλλοτε απρόθυμο μέλος της Σοβιετικής Ένωσης, έχει επίσης γνώση από πρώτο χέρι του είδους επιθέσεων που θέλει να αποκρούσει.

Το 2007 η Εσθονία υπέστη κυβερνοεπιθέσεις που έθεσαν εκτός λειτουργίας κυβερνητικές ιστοσελίδες, ιστοσελίδες τραπεζών και ΜΜΕ, μετά από μία διαμάχη με το Κρεμλίνο για τη μεταφορά ενός μνημείου για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Ταλίν. Εννέα χρόνια αργότερα, χάκερς που αργότερα ερευνητές συνέδεσαν με τον ρωσικό στρατό κατηγορήθηκαν ότι επιτέθηκαν στη μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου της Εσθονίας.

Η Ρωσία αρνήθηκε την εμπλοκή της και στα δύο περιστατικά και ο Hairk απέφυγε να την κατονομάσει (ή οποιαδήποτε άλλη χώρα) ως πιθανή απειλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Ο Τρύφων Νάτσης του Brevan Howard βλέπει ελληνικά ακίνητα και τα σενάρια για Ιασώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  ΔΝΤ: Τι θα αποκαλύψει η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για μισθούς, συντάξεις και «κόκκινα» δάνεια

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Capital Controls: Αίρονται μετά τις εθνικές εκλογές