Εάν κάποιος χρήστης κάνει μια χαλαρή περιήγηση στο Facebook, Instagram, και Twitter τις τελευταίες ημέρες, θα έχει παρατηρήσει τη νέα μόδα που θέλει τους χρήστες να αναρτούν φωτογραφίες πώς ήταν πριν δέκα χρόνια και πώς είναι σήμερα, με το hashtag #10yearchallenge.
Μέσω αυτής της πρόκλησης, οι περισσότεροι χρήστες ανεβάζουν «ευχαρίστως» περιεχόμενο που είχαν σβήσει στο παρελθόν από το Facebook, παρέχοντας πρόσθετες πληροφορίες για το που και πότε έχουν τραβηχτεί αυτές οι φωτογραφίες. Είναι όμως τόσο «αθώα» η νέα μόδα όσο φαίνεται; Ορισμένα ξένα ΜΜΕ αναρωτήθηκαν για ένα παράξενο αλλά πιθανό σενάριο, το οποίο θα μπορούσε να κρύβεται από πίσω και πως οι φωτογραφίες αυτές θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.
Συγκεκριμένα, αναρωτιούνται αν κάποιος θα μπορούσε με να χρησιμοποιήσει ένα αλγόριθμο με αναγνώριση προσώπου με ηλικιακά χαρακτηριστικά και να δημιουργήσει μια μεγάλη βάση δεδομένων με φωτογραφίες χρηστών του διαδικτύου. Αν και όπως παραδέχονται δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι χρήστες θα ανεβάσουν τις φωτογραφίες με χρονολογική σειρά ενώ πολλές φορές ανεβάζουν φωτογραφίες με άσχετα αντικείμενα.
Αυτά τα hashtags που γίνονται viral μπορούν να αποτελέσουν υλικό για την εκπαίδευση των αλγορίθμων των face recognition apps. Άλλωστε, ακόμα και για τις φωτογραφίες που δεν περιέχουν πρόσωπα αλλά κάποιο άλλο αντικείμενο, ο αλγόριθμος αναγνώρισης φωτογραφιών είναι τόσο εξειδικευμένος που μπορεί να εντοπίσει το ανθρώπινο πρόσωπο.
Σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ, το Facebook αρνείται κάθε ανάμιξη με το #10YearChallenge, ενώ διαψεύδει ότι το Facebook μπορεί να έχει όφελος από αυτή τη νέα μόδα. Εντούτοις, τα προηγούμενα χρόνια υπάρχουν πολλά παραδείγματα κατά τα οποία παιχνίδια και memes είχαν σχεδιαστεί για να συλλέξουν προσωπικά δεδομένα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η Ντόνα Κάραν στη σειρά ντοκιμαντέρ του CNN «American Style»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Το Vodafone Ready Index βοηθάει τις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για τις τεχνολογικές ανάγκες του αύριο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πετρέλαιο: Ο Τραμπ έριξε WTI και Brent σε χαμηλά δύο εβδομάδων
- Παρίσι: Σε δεινή κατάσταση το Λούβρο, ζήτησε επειγόντως βοήθεια από τη γαλλική κυβέρνηση
- Επιχείρηση του «Ελληνικού FBI» κατά κυκλώματος παράνομων συνταγογραφήσεων
- Δικαστικοί Συντάκτες κατά ΕΣΗΕΑ για τη συνέντευξη τύπου του Μιχάλη Πικραμένου – Τι καταγγέλλουν