ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ουρές από ανήσυχους ξένους ταξιδιώτες σχηματίζονται στα αεροδρόμια των μεγάλων πόλεων της Νότιας Αφρικής, οι οποίοι αναζητούν θέσεις σε πτήσεις για τις χώρες τους, κυρίως της Ευρώπης.
Η ανακοίνωση για τον εντοπισμό της νέας παραλλαγής του SARS-COV-2, στην οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε το όνομα «Όμικρον», προκάλεσε πανικό. Ειδικά μετά τα μέτρα απαγόρευσης εισόδου στις πτήσεις από τις χώρες της νότιας Αφρικής, που αποφάσισαν να επιβάλουν η μια χώρα μετά την άλλη.
Ήδη οι χώρες της ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς , οι Φιλιππίνες, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και η Ρουάντα είναι μεταξύ αυτών που επέβαλαν περιορισμούς στις εισόδους ταξιδιωτών από το νότιο μέρος της αφρικανικής ηπείρου.
Την ίδια ώρα, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στη νέα παραλλαγή εξετάζεται, με τα αποτελέσματα να αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.
Στα γκισέ των αεροπορικών εταιρειών στη Νότια Αφρική συνέρρεαν πολλοί που αποφάσισαν να διακόψουν τις διακοπές τους ή το σαφάρι που έκαναν.
Ο Τόμπι Ριντ, ένας 24χρονος Βρετανός έμπορος, έκανε κάμπινγκ με τη φίλη του στο διάσημο όρος Τέιμπλ, στο Κέιπ Τάουν, όταν έπεσε σαν βόμβα η είδηση. «Γύρω στις 5.30 το πρωί, ξυπνήσαμε για να θαυμάσουμε την ανατολή του ήλιου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Λίγες ώρες αργότερα, περίμεναν να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο στο Γιοχάνεσμπουργκ. Το ζευγάρι κατάφερε να εξασφαλίσει τις δύο τελευταίες θέσεις σε μια πτήση για τη Φραγκφούρτη.
Άλλοι δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί και συνέχιζαν να αναζητούν λύσεις, από το να πληρώσουν εξωφρενικά ποσά για ένα εισιτήριο, μέχρι να ακολουθήσουν μια αλλοπρόσαλλη διαδρομή για να φτάσουν στον προορισμό τους. «Θα μπορούσαν να μας προειδοποιήσουν νωρίτερα», είπε αγανακτισμένος ο 50χρονος Κρίστιαν Γκουντ ο οποίος μαζί με τον σύζυγό του, τον Ντέιβιντ, θα επιστρέψουν στην Αγγλία μέσω Φραγκφούρτης.
Για καλή τους τύχη πάντως, θα φτάσουν εγκαίρως, πριν τεθεί σε ισχύ, την Κυριακή, ο νέος κανόνας της υποχρεωτικής καραντίνας σε ξενοδοχείο, το οποίο θα έπρεπε να πληρώσουν από την τσέπη τους. Η καραντίνα είναι υποχρεωτική στη Βρετανία για όλους τους ταξιδιώτες από χώρες που περιλαμβάνονται στην «κόκκινη λίστα».
«Είναι γελοίο, πάντα θα υπάρχουν νέες παραλλαγές. Η Νότια Αφρική την εντόπισε όμως πιθανότατα βρίσκεται ήδη παντού στον κόσμο», σχολίασε ο Ντέιβιντ, με τα διαβατήρια στο χέρι.
Μέχρι στιγμής, κρούσματα της Όμικρον έχουν εντοπιστεί στο Βέλγιο, το Ισραήλ, την Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ.
Στον πίνακα αναχωρήσεων, η κόκκινη ένδειξη «ακυρώθηκε» άναψε στις πτήσεις για το Λονδίνο.
Για άλλους προορισμούς, επικρατεί ακόμη ασφάλεια. Στο γκισέ της Air France, πολλοί περιμένουν να μάθουν αν θα αναχωρήσει η βραδινή πτήση για το Παρίσι. Λίγες ώρες νωρίτερα, η Γαλλία είχε αναστείλει και αυτή όλες τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική.
«Κουραστήκαμε με όλα αυτά», είπε η Ρουθ Μπράουν, μια 25χρονη Βρετανίδα που ζει μόνιμα στη Νότια Αφρική και ήθελε να επιστρέψει για πρώτη φορά στην Αγγλία από το 2019.
Λίγο πιο πέρα, μια ξανθιά γυναίκα κρατά στην αγκαλιά της ένα μικρό παιδί. Η ‘Ελκε Χαν πήγε στη Νότια Αφρική με τον σύντροφό της για να υιοθετήσουν ένα παιδί και να το πάρουν μαζί τους στην Αυστρία. Τα χαρτιά του παιδιού ισχύουν μόνο για ένα συγκεκριμένο δρομολόγιο, το οποίο πλέον δεν μπορεί να τηρηθεί. «Θα πρέπει να πάρουμε άλλη πτήση, δεν ξέρω τι θα συμβεί τώρα», είπε, εμφανώς ανήσυχη, η νέα μητέρα.
Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
ΗΠΑ: Κλείνουν τα σύνορα σε 8 χώρες της νότιας Αφρικής
Astra Zeneca: Εξετάζει την ανθεκτικότητα της θεραπείας της κόντρα στην μετάλλαξη Όμικρον
Μπάιντεν: Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον καταδεικνύει την ανάγκη παγκόσμιου εμβολιασμού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»