ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ευδιάθετος και με σταθερό βήμα βγήκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Δημήτρης Κουφοντίνας από τις φυλακές Κορυδαλλού, έτοιμος να επιστρέψει έστω και για 48 ώρες στη θαλπωρή της οικογένειάς του.
Με το αφοπλιστικό του χαμόγελο και χωρίς ίχνος μεταμέλειας για τις απεχθείς πράξεις του και τη δολοφονία 11 ανθρώπων, φαινόταν σχεδόν να απολαμβάνει τις φωνές, τα συνθήματα, τις κάμερες, τους φωτογράφους, τους δημοσιογράφους και τους αλληλέγγυους συντρόφους, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τις φύλακες.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η χορήγηση 48ωρης άδειας, στον άνθρωπο που δε ζήτησε ποτέ συγνώμη για τις ζωές που αφαίρεσε, προκάλεσε σάλο, με πολιτικούς, απλούς πολίτες και συγγενείς θυμάτων να αντιδρούν έντονα.
Το γεγονός ότι το αίτημά του έγινε δεκτό από το αρμόδιο συμβούλιο της φυλακής προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία και στο State Department, το οποίο επικαλούμενο την περίπτωση του Ξηρού, που έφυγε και δεν επέστρεψε στη φυλακή, καταδίκασε την απόφαση.
.@statedeptspox: US condemns release of convicted terrorist Dimitris Koufodinas who was set loose on a 2-day furlough in #Greece. pic.twitter.com/nRaJ7Dd9Gf
— Department of State (@StateDept) November 9, 2017
Οι πρώτες ώρες της πολυπόθητης άδειας
Ο Κουφοντίνας είχε υποβάλει και στο παρελθόν αιτήματα για άδεια αλλά είχαν απορριφθεί. Και κάπως έτσι, την Πέμπτη, δεκαπέντε χρόνια μετά τη σύλληψη και τη φυλάκισή του, ο καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια για δολοφονίες της οργάνωσης 17Ν, πέρασε το κατώφλι των φυλακών Κορυδαλλού, για να αναπνεύσει έστω για 48 ώρες τον αέρα της ελευθερίας.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Κουφοντίνας πληροί τις προϋποθέσεις για την χορήγηση άδειας, καθώς όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει υποπέσει σε κανένα πειθαρχικό παράπτωμα μέσα στην φυλακή.
Την ώρα που είχε ξεσπάσει διεθνής και εσωτερική πολιτική θύελλα, ο ίδιος βρισκόταν στο σπίτι του στον Βαρνάβα, μαζί με την σύζυγό του και τον γιο του Έκτορα.
https://youtu.be/lYfNxV5JUMs
Από μελισσοκόμος, σε «Λουκάς» της 17Ν
Ο Δημήτρης Κουφοντίντας, ο αμετανόητος και ψυχρός πιστολέρο της 17Ν, εμφανιζόταν είτε ως μελισσοκόμος είτε ως καθηγητής μαθηματικών και είχε κατασκευάσει το προφίλ ενός απλού και καθημερινού ανθρώπου, χωρίς κανείς να γνωρίζει πως στην πραγματικότητα ήταν ένα από τα ηγετικά στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Μάλιστα, πιστεύεται πως αυτός κρατούσε το 45αρι της «17 Νοέμβρη», το όπλο – σφραγίδα της οργάνωσης, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί για τις στυγερές δολοφονίες των θυμάτων της.
Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για 200 αδικήματα σε 84 ενέργειες, μεταξύ των οποίων και για ανθρωποκτονίες, που διέπραξε ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης, από τις αρχές του 1983. Μεταξύ άλλων, κατηγορήθηκε για τις εξής δολοφονίες:
21 Φεβρουαρίου 1985: Νίκος Μομφεράτος, εκδότης της «Απογευματινής»
21 Φεβρουαρίου 1985: Παναγιώτης Ρουσέτης, οδηγός του Νίκου Μομφεράτου
8 Απριλίου 1986: Δημήτρης Αγγελόπουλος, βιομήχανος, πρόεδρος της Χαλυβουργικής
1η Μαρτίου 1988: Αλ. Αθανασιάδης-Μποδοσάκης, επιχειρηματίας
28 Ιουνίου 1988: Ουίλιαμ Νορντίν, πλοίαρχος του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και ακόλουθος αμύνης της αμερικανικής πρεσβείας
26 Σεπτεμβρίου 1989: Παύλος Μπακογιάννης, βουλευτής της ΝΔ
12 Μαρτίου 1991: Ρόναλντ Στιούαρτ, λοχίας της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας
7 Οκτωβρίου 1991: Τσετίν Γιοργκού, Τούρκος διπλωμάτης
14 Ιουλίου 1992: Αθανάσιος Αξαρλιάν, φοιτητής (κατά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του τότε υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Παλαιοκρασσά)
24 Ιανουαρίου 1994: Μιχάλης Βρανόπουλος, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη
4 Ιουλίου 1994: Ομέρ Σιπαχίογλου, Τούρκος διπλωμάτης
28 Μαΐου του 1997: Κώστας Περατικός, εφοπλιστής
8 Ιουνίου 2000: Στίβεν Σόντερς, ταξίαρχος και στρατιωτικός ακόλουθος της βρετανικής πρεσβείας
Σύμφωνα με τις ομολογίες των πρώην συντρόφων του και όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο, ο «Λουκάς» ήταν ο βασικός εκτελεστής της οργάνωσης.
Η παράδοση και η ομολογία
Ήταν 5 Σεπτεμβρίου του 2002, όταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας, εμφανίστηκε στην είσοδο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών και είπε στον αστυνομικό-φύλακα: «Είμαι ο Δημήτρης Κουφοντίνας και θέλω να παραδοθώ»
Ο «Αντώνης» ή «Λουκάς», ο «φαρμακοχέρης» όπως τον αποκαλούσαν οι αστυνομικοί, οδηγήθηκε στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής, ωστόσο ποτέ δε λύγισε, ποτέ δεν μετάνιωσε, ποτέ δε ζήτησε συγνώμη και ποτέ δεν αποκάλυψε τα καλά κρυμμένα μυστικά της οργάνωσης.
Ο άνθρωπος που ξεκίναγε το βιβλίο του με τη φράση «Γεννήθηκα 17Ν», με το ίδιο παγερό και απαθές βλέμμα, βγαίνοντας χθες από τις φυλακές είπε στους δημοσιογράφους ένα «γεια σας παιδιά», σηκώνοντας λίγο το χέρι του, ελεύθερος για 48 ώρες.
Το βιβλίο-κόλαφος και οι λεπτομερείς περιγραφές
Στο βιβλίο, με τίτλο «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη», ο Δημήτρης Κουφοντίνας αναλύει τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης, καθώς και μια σειρά από συμπλοκές με την αστυνομία.
Ακολουθεί απόσπασμα από το βιβλίο: «Εκείνο το βράδυ στα Σεπόλια έγιναν πολλές αναποδιές. Ήμασταν τέσσερις, είχαμε επισημάνει μια καμιονέτα. Στην οδό Αυλώνος, όπως κατεβαίναμε από τη Ρόδου.
Τα δύο περιπολικά είχαν κατεβεί από την οδό Ρόδου. Το πρώτο προσπέρασε τη γωνία με την Αυλώνος, ύστερα έκανε όπισθεν. Πετάχτηκε ένας, ο καουμπόης. Με προτεταμένο το περίστροφο και την αλαζονεία της εξουσίας διέταξε «Ψηλά τα χέρια». Λάθος πόρτα χτύπησε. Βουτήξαμε πίσω από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Ανταλλάξαμε πυροβολισμούς. Ο καουμπόης καλύφθηκε. Νομίζω τον πήρε μια σφαίρα. Αργότερα, μετά τους πυροβολισμούς του εναντίον μου. Καλύφθηκαν και οι άλλοι από τα δύο περιπολικά που κατέβηκαν τη Ρόδου. Ρίχναμε αραιά πυρά – δεν είχαμε πολλές σφαίρες. Μία μία, να τους κρατάμε καθηλωμένους όσο αποχωρούσαμε.
Υποχωρούσαμε στην Αυλώνος. Πήρα μια χειροβομβίδα από ένα σύντροφο. Την πέταξα πίσω από τους οχυρωμένους αστυνομικούς. Πάνω που είχαν ξεθαρρέψει και έβγαιναν από το καβούκι τους. Λούφαξαν ξανά. Ο ένας από αυτούς είχε βγει στη μέση του δρόμου με το αυτόματο, έτοιμος να ρίξει. Θα μας χτυπούσε, θα χτυπούσε και το συγκεντρωμένο κόσμο πίσω μας. Έριξα τη χειροβομβίδα εκεί, για να λουφάξει. Ανάμεσά τους. Εκεί δεν υπήρχε κόσμος, δεν κινδύνευε κανένας, μόνο οι αστυνομικοί τραυματίστηκαν, τρόμαξαν, κρύφτηκαν. Υποχωρήσαμε στην Αυλώνος, προς Αθήνα. Πολλά αυτοκίνητα είχαν σταματήσει, έκλειναν το δρόμο. Μπροστά ήταν ένα παλιό ταξί. Βγάλαμε τον πελάτη του. Βγάλαμε τον ταξιτζή. «Μια στιγμή να πάρω τις εισπράξεις», «Καλά, πάρ’ τες».
Οι αστυνομικοί από τη μεριά της Ρόδου πήγαν να ξεμυτίσουν. Τους φώναξα «Ρίχνω κι άλλη χειροβομβίδα». Ξαναλούφαξαν. Πρώτος αυτός με το αυτόματο.
Ένα –τρίτο ή τέταρτο;– περιπολικό ήρθε στην Αυλώνος από τη μεριά της Αθήνας. Μπλοκαρίστηκε από τα σταματημένα αυτοκίνητα. Κατέβηκαν, μας έριχναν από πίσω, από δυο τρία μέτρα απόσταση. Ανταποδώσαμε τα πυρά. Ξεκίνησα αργά, έστριψα αριστερά, στη Χρηστομάνου, ξανά αριστερά στη Δυρραχίου, ξανά αριστερά, πήρα την Αγίου Μελετίου. Ακούσαμε σειρήνα πίσω μας. Είπα να πετάξουν χειροβομβίδες. Δεν μας κυνηγούσαν, μετέφεραν τους τραυματίες τους. Όταν άκουσαν τις εκρήξεις, εξαφανίστηκαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Άνετος κι ωραίος ο Κουφοντίνας μετά την έξοδό του από τη φυλακή – Οι δηλώσεις και η υποδοχή από τους αλληλέγγυους
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έτσι πέρασε την πρώτη μέρα άδειας ο Δημήτρης Κουφοντίνας (pics + video)
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς μια διάταξη του Νίκου Παρασκευόπουλου ευθύνεται για την άδεια στον Κουφοντίνα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μήνυση Κασσελάκη κατά Πολάκη: Η «ανοχή τέλος» – «Αχ καημένο!!!» η απάντηση του βουλευτή
- HP: Ένας ακόμη τεχνολογικός κολοσσός δωρίζει χρήματα στο ταμείο του Τραμπ
- ΕΕ: Εκταμίευσε στην Ουκρανία τα πρώτα 3 δισ. ευρώ από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
- Χατζηδάκης: Έρχεται φόρος στα κρυπτονομίσματα – Τι αλλάζει στο Χρηματιστήριο