Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Τουρκία: Παραιτήθηκε ο δήμαρχος Άγκυρας μετά από εντολή του Ερντογάν

Την παραίτησή του υπέβαλε ο δήμαρχος της Άγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ, έπειτα από τις έντονες πιέσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο 68χρονος Γκιοκτσέκ, μακροβιότερος δήμαρχος στην Τουρκία, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ανέφερε: «Δεν παραιτούμαι επειδή είμαι αποτυχημένος, παραιτούμαι γιατί μου το ζήτησε ο Πρόεδρος Ερντογάν. Συμμορφώνομαι στις εντολές Ερντογάν και εγκαταλείπω το πόστο μου».

Ο Γκιοκτσέκ, είχε πρωτοεκλεγεί δήμαρχος Άγκυρας το 1994. Επανεκλέχθηκε σε τέσσερις διαδοχικές εκλογές το 1999, το 2004, το 2009 και το 2014, καθιστώντας τον μακροβιότερο δήμαρχο της Άγκυρας. Τέσσερις ακόμη δήμαρχοι που προέρχονται από το AKP έχουν ήδη υποβάλλει τις παραιτήσεις τους το προηγούμενο διάστημα, ανάμεσά τους και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τοπμπάς.

Η τουρκική ηγεσία, η οποία επιθυμεί να προβεί σε ανανέωση ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών, θορυβήθηκε από τα αποτελέσματα του πρόσφατου δημοψηφίσματος, στο οποίο το «όχι» επικράτησε στις μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Άγκυρα.