• Top Stories

    Κραυγή αγωνίας από Δικαστές: Δεν μπορούμε να ζήσουμε με 1.180 ευρώ


    Το μακρύ «ψαλίδι» (και) στις (δικές τους) συντάξεις έφερε το μεσημέρι εν ενεργεία και συνταξιούχους δικαστές και εισαγγελείς στο Εφετείο της Αθήνας. Η πανδικαστική τους συγκέντρωση έγινε με φόντο το πυρακτωμένο κλίμα της περασμένης εβδομάδας.

    Αφενός η απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε την ΚΥΑ για το ηλεκτρονικό Πόθεν Έσχες και αφετέρου το νέο «πάγωμα» της δικής τους υποχρέωσης να υποβάλουν τη δήλωση περιουσιακής τους κατάστασης και τα αιχμηρά σχόλια του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, δημιούργησαν (για ακόμα μία φορά τον τελευταίο χρόνο) ένα εκρηκτικό κλίμα στις σχέσεις δικαστικών-κυβέρνησης.

    Η απάντηση των δικαστών ήρθε σήμερα με αιχμές περί αστειοτήτων για τα όσα τους καταλόγισε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Αμέσως μόλις γνωστοποιήθηκε η προσωρινή διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία μπλόκαρε ξανά μόνο για τους δικαστικούς λειτουργούς και η νέα ΚΥΑ για το ηλεκτρονικό Πόθεν Εσχες, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης είχε δηλώσει:

    «Κάποιοι κάτι θέλουν να κρύψουν. Συνεχίζουν να εκτίθενται και έρχονται σε πλήρη δυσαρμονία με το αίσθημα δικαίου του ελληνικού λαού και της πλειοψηφίας των Ελλήνων δικαστών».

    «Τις προηγούμενες ημέρες ακούστηκαν δηλώσεις που έκαναν λόγο για δικαστές που αρνούνται να συμμορφωθούν, που ζητούν ειδική μεταχείριση, που έχουν κάτι να κρύψουν και άλλα τέτοια αστεία», απάντησε σήμερα ο Χριστόφορος Σεβαστίδης, πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, χωρίς να κατονομάσει τον κ. Παπαγγελόπουλο, αλλά σαφώς σχολιάζοντας τη δική του δήλωση.

    Και συνέχισε ο κ. Σεβαστίδης, αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές για προχειρότητα των αρμοδίων στην κατάρτιση του νομικού πλαισίου για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης:

    «Επαναλαμβάνω άλλη μία φορά, ότι είμαστε από τις πρώτες επαγγελματικές ομάδες που υποβάλλουμε δηλώσεις Πόθεν Έσχες, εδώ και 25 χρόνια. Θα ήταν επομένως παράλογο να αρνούμαστε τώρα να το κάνουμε. Η προσφυγή μας στο ΣτΕ αφορούσε συγκεκριμένα ζητήματα που ανέκυψαν από τον νέο ηλεκτρονικό τύπο υποβολής. Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να τερματιστεί αυτή η εκκρεμότητα, όμως αυτό θα γίνει χωρίς πρόχειρη νομοθέτηση σε μία νύχτα και πάντα σε πλήρη αντιστοίχιση με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας».

    «74% κάτω οι συντάξεις»

    Κατά τον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, οι συνολικές μειώσεις στις συντάξεις των δικαστικών από την αρχή της κρίσης ανέρχεται, μετά και το νόμο Κατρούγκαλου, στο 74%.

    «Μέσα σε έναν μήνα δικαστές και εισαγγελείς είδαν τη σύνταξή τους να μειώνεται ακόμη περισσότερο και να φθάνει για τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου στα 1450 ευρώ. Αν συνυπολογίσει κανείς την επιστροφή σε δόσεις των διαφορών των συντάξεων, τότε η σύνταξη για τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα φθάσει στα 1.180 ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σεβαστίδης.

    Οι εν ενεργεία δικαστικοί δήλωσαν ότι θα βρίσκονται στο πλευρό των συνταξιούχων συναδέλφων τους στο νομικό αγώνα που θα δώσουν για να έχουν αξιοπρεπείς συντάξεις.

    Ζητούν ανάκληση του νόμου Κατρούγκαλου

    Οι δικαστικές ενώσεις που διοργάνωσαν την πανδικαστική συγκέντρωση σε κοινό τους ψήφισμα ζητούν την ανάκληση των «αντισυνταγματικών μειώσεων στις συντάξεις των δικαστικών».

    Αναφέρουν, μεταξύ άλλων:

    «Οι δικαστικές ενώσεις ζητούν την ανάκληση της μείωσης που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου στις συντάξεις των δικαστικών, κατά παράβαση των συνταγματικών διατάξεων και δηλώνουν ότι από κοινού συνταξιούχοι και εν ενεργεία θα διεκδικήσουν την αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους, καθώς οι νέες περικοπές των συντάξεων προσβάλλουν προδήλως τον πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος και συνεπώς είναι αντισυνταγματικές.»

    Σκληρή κριτική άσκησε στην ομιλία της και η Αγγελική Λαϊνιώτη, πρόεδρος της Ενώσεως Διοικητικών Δικαστών, χαρακτηρίζοντας «συνταξιοκτόνο» το νόμο Κατρούγκαλου καθώς όπως είπε ουσιαστικά «τιμωρεί» εκείνους τους εργαζόμενους που δούλεψαν τα περισσότερα χρόνια και κατέβαλαν τις υψηλότερες εισφορές.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Δικαστικών Σταμάτης Γιακουμέλος τόνισε στην ομιλία του:

    «Μισθωτοί και συνταξιούχοι, κυρίως της μεσαίας τάξης είναι τα μόνιμα υποζύγια για να αντλήσει το κράτος έσοδα ενώ οι δικαστικοί που θεωρήθηκαν υψηλόμισθοι δεχθήκαμε κατά τη διάρκεια της κρίσης πολύ σκληρή μεταχείριση και οι συνταξιούχοι δικαστικοί υπέστησαν περικοπές που φθάνουν πλέον το 74%».

    Παρών στην πανδικαστική συγκέντρωση ήταν ο πρώην αρεοπαγίτης και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος υποστήριξε ότι «οι αποδοχές των δικαστών δεν είναι οικονομικό ζήτημα αλλά θεσμικό ζήτημα καθώς αφορά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Η σημερινή κυβέρνηση με τις ενέργειές της απαξιώνει γενικά τη Δικαιοσύνη. Πολλοί υπουργοί επιτίθενται στη Δικαιοσύνη».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προφυλακιστέος κρίθηκε ο τζιχαντιστής της Αλεξανδρούπολης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ηχηρό μήνυμα Ντάισελμπλουμ: Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με το χρέος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Πολάκης επιτίθεται στα ΝΕΑ για το πρωτοσέλιδο της Δευτέρας



    ΣΧΟΛΙΑ