Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

ΝΔ: Από ιδεοληψία και ανικανότητα χάνεται η μία ευκαιρία μετά την άλλη

Νέα Δημοκρατία ΝΔ

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ασκεί η Νέα Δημοκρατία αναφορικά με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με τα οποία ανακοινώνεται ότι η ύφεση για το 2016 είναι ύψους -0,2%, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι το 2014 η ανάπτυξη αναθεωρείται στο +0,7%.

Σύμφωνα με κύκλους της Πειραιώς, «τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η Κυβέρνηση Σαμαρά έβγαζε τη χώρα από την κρίση, επιτυγχάνοντας υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης απ’ ό,τι όλοι προέβλεπαν για το 2014. Αντίθετα, η Κυβέρνηση Τσίπρα παρέλαβε μια οικονομία που αναπτύσσονταν και τη βύθισε στην ύφεση τη διετία 2015 -2016».

Παράλληλα, σύμφωνα με το «γαλάζιο» οικονομικό επιτελείο, «η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ύφεση για το 2016 ύψους -0,2%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για στασιμότητα (0,0%). Ταυτόχρονα, αναθεώρησε προς τα πάνω το Α.Ε.Π. του 2014, με αποτέλεσμα να διαμορφώνει πλέον την ανάπτυξη στο +0,7%, αντί προηγούμενης εκτίμησης για +0,4%, και προς τα κάτω το Α.Ε.Π. του 2015 ανεβάζοντας την ύφεση στο -0,3%, αντί προηγούμενης εκτίμησης για -0,2%. Δυστυχώς, από ιδεοληψία και ανικανότητα χάνεται για την ελληνική οικονομία η μία ευκαιρία μετά την άλλη. Όπως αναδεικνύει η πρόσφατη Έκθεση του Δ.Ν.Τ. για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (WEO O.c.t. 2017), την ώρα που όλες οι προηγμένες χώρες αναπτύσσονται ταχύτερα από ότι προβλεπόταν, η Ελλάδα καταγράφεται ως η μόνη αρνητική αναπτυξιακή έκπληξη».

Ακόμη, από την Πειραιώς, σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας επισημαίνουν ότι «η υπερφορολόγηση, η αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις και στις αποκρατικοποιήσεις, η αβεβαιότητα και η έλλειψη εμπιστοσύνης που προκαλεί αυτή η Κυβέρνηση, δυστυχώς, οδήγησε το Δ.Ν.Τ. να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για το 2017 από +2,8% σε +1,8%. Επιπρόσθετα, υποβάθμισε τις προβλέψεις του για το μεσοπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας στο καταθλιπτικό +1%».

Τέλος, «γαλάζιες» κάνοντας αναφορά στα επιτεύγματα των κυβερνήσεων Σαμαρά σημείωναν ότι «συμπερασματικά, επί της προηγούμενης Κυβέρνησης με κορμό τη Νέα Δημοκρατία η ύφεση -9,1% του 2011, μετατράπηκε σε ανάπτυξη +0,7% σε δύο χρόνια. Αντίθετα, τη διετία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η ανάπτυξη + 0,7% έγινε ύφεση -0,2%. Και σήμερα, μετά από 3 χρόνια οπισθοχώρησης, ζημιά 100 δις ευρώ και μέτρα 14,5 δις ευρώ ο “πρωθυπουργός των φόρων” πανηγυρίζει εάν πιάσουμε το μισό ρυθμό ανάπτυξης από όσο θα είχαμε, αν δεν είχε κυβερνήσει ο ίδιος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νίκος Βέττας: Ασιοδοξία για το 2018 – Βλεπει ανάπτυξη 2%

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άσχημα μαντάτα: Με ύφεση 0,2% έκλεισε τελικά και το 2016

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άκυρο το δημοψήφισμα στην Καταλονία, λέει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας