Ως «χρέος» του Πολεμικού Ναυτικού προς τους Βορειοελλαδίτες, χαρακτήρισε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, τον κατάπλου του θωρηκτού «Αβέρωφ» στη Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «ιστορική μέρα» τόσο για την ίδια την πόλη όσο και για τον Ελληνισμό. Ο ίδιος δήλωσε ευτυχής που μετά από 72χρονια το θρυλικό καταδρομικό κατέπλευσε στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα παραμείνει μέχρι το Νοέμβριο.

Το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» κατέπλευσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει τον κατάπλου, Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017. Ολοκληρώνοντας το ταξίδι των δυόμισι περίπου ημερών από τη μόνιμη θέση ελλιμενισμού του στη Μαρίνα του Φλοίσβου, το ιστορικό πολεμικό πλοίο έφτασε στις 11.20 το πρωί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται για πρώτη φορά με το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

«Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του σκάφους, όπου επιβεβαιώθηκε το αξιόπλοο, εισηγηθήκαμε στο ΓΕΕΘΑ και στην πολιτική ηγεσία, το πλοίο να καταπλεύσει στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να τιμήσει και να τιμηθεί από τους κατοίκους της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας» τόνισε ο Αρχηγός ΓΕΝ, μιλώντας σε δημοσιογράφους από το κατάστρωμα του θρυλικού θωρηκτού.

«Το ΓΕΕΘΑ και το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας ενθάρρυναν την πρωτοβουλία του Πολεμικού Ναυτικού, με αποτέλεσμα σήμερα το πλοίο να φτάσει στη Θεσσαλονίκη», πρόσθεσε και κάλεσε τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδος, αλλά και της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, να επισκεφθούν το πλοίο και μέσα από την ιστορία του να αναγεννηθούν.

Το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» κατέπλευσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης συνοδευόμενο από 5 ρυμουλκά και 2 σκάφη του λιμενικού, ενώ πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει τον κατάπλου, Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017. Ολοκληρώνοντας το ταξίδι των δυόμισι περίπου ημερών από τη μόνιμη θέση ελλιμενισμού του στη Μαρίνα του Φλοίσβου, το ιστορικό πολεμικό πλοίο έφτασε στις 11.20 το πρωί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται για πρώτη φορά με το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/STR

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ν. Τσούνης ανέφερε ότι ο απόπλους του θρυλικού πλοίου από τη μόνιμη θέση ελληνισμού του στη Μαρίνα Φλοίσβου -το πρωί της περασμένης Πέμπτης- συνέπεσε την ίδια μέρα με τον ιστορικό απόπλου του «προκειμένου να συμμετάσχει στους νικηφόρους πολέμους, τους Βαλκανικούς, όπου το “Αβέρωφ” με κυβερνήτη τον Ναύαρχο Κουντουριώτη, απελευθέρωσε όλο το Αιγαίο».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης (4Α) και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ (3Α), στο θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» που κατέπλευσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης όπου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει τον κατάπλου, Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017. Ολοκληρώνοντας το ταξίδι των δυόμισι περίπου ημερών από τη μόνιμη θέση ελλιμενισμού του στη Μαρίνα του Φλοίσβου, το ιστορικό πολεμικό πλοίο έφτασε στις 11.20 το πρωί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται για πρώτη φορά με το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Ο Αντιναύαρχος στάθηκε στους χορηγούς που καλύπτουν τόσο την επισκευή του «Αβέρωφ» όσο και τις δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα έως το Νοέμβριο κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας λόγο για επιφανείς Έλληνες που αγαπούν τον τόπο και συνεισφέρουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του πλοίου θα διοργανωθεί ειδική εκδήλωση, ώστε αυτοί να αναδειχθούν και να τιμηθούν. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε την εταιρεία «Ζούρος» που ρυμούλκησε το ιστορικό πλοίο και το μετέφερε με ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη.

Συγκινημένος για την άφιξη του καταδρομικού πλοίου στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης. Ο ίδιος, αναφέρθηκε στο «μεγαλείο» του «Αβέρωφ», τονίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη είναι ιδιαίτερα υπερήφανη για την άφιξη και παραμονή του στην πόλη, που συμπίπτει με τις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωσή της αλλά και την επέτειο του «ΟΧΙ», ενώ χαρακτήρισε «παγκόσμια πρωτιά» την επιχείρηση μεταφοράς του πλοίου στη Θεσσαλονίκη.