Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Ιράν: 415 νεκροί ο νεότερος απολογισμός του φονικού σεισμού

σεισμός- Ιράν

Ο τελευταίος απολογισμός του φονικού σεισμού που σημειώθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα κάνει λόγο για 415 νεκρούς και πολλές χιλιάδες τραυματίες. Καθώς πέφτει το σκοτάδι, οι τοπικές αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν επίσης το πρόβλημα των χιλιάδων άστεγων, που θα κοιμηθούν για δεύτερη νύχτα στο ύπαιθρο. Τα περισσότερα από τα θύματα έχουν αναφερθεί στο Ιράν: 407 νεκροί και 6.700 τραυματίες, όλοι τους στην επαρχία Κερμανσάχ που συνορεύει με το Ιράκ.

«Οι άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη από σκηνές, νερό και τρόφιμα» δήλωσε στην κρατική τηλεόραση του Ιράν ο στρατηγός Μοχαμέντ Αλί Τζαφαρί, ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές.

«Τα κτίρια που κατασκευάστηκαν πρόσφατα (…) άντεξαν αλλά τα παλαιότερα, ιδίως τα πλίνθινα, καταστράφηκαν ολοσχερώς», εξήγησε, προσθέτοντας ότι ελπίζει η επιχείρηση απομάκρυνσης των χαλασμάτων να ολοκληρωθεί πριν νυχτώσει.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο και τα μισά σχολεία της περιφέρειας έχουν υποστεί ζημιές.

Στη γειτονική περιφέρεια Νταλαχού πολλά χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim που επικαλείται δηλώσεις ενός τοπικού αξιωματούχου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι αρχές έχουν στείλει στην περιοχή 22.000 σκηνές, 52.000 κουβέρτες, 17 τόνους ρύζι και περισσότερα από 200.000 μπουκάλια νερό. Ωστόσο, σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε από το πρακτορείο Fars ακούγεται μια γυναίκα να διαμαρτύρεται στον υπουργό Εσωτερικών Αμπντολρεζά Ραχμανί-Φαίλ ότι οι κάτοικοι “δεν έχουν νερό”.

Αργά το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι ξανάνοιξαν οι δρόμοι που είχαν κλείσει εξαιτίας κατολισθήσεων στην επαρχία Κερμανσάχ. Στο Σαρ-ε-Πολ-ε-Ζαχάμπ δεν έχει επανέλθει ακόμη η ηλεκτροδότηση.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έδωσε εντολή στην κυβένηση και τις ένοπλες δυνάμεις να κινητοποιήσουν “ό,τι μέσο έχουν στη διάθεσή τους” για να βοηθήσουν τους κατοίκους.

Περίπου 200 τραυματίες μεταφέρθηκαν αεροπορικώς σε νοσοκομεία της Τεχεράνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ιράν: Στους 328 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών, 2.500 είναι οι τραυματίες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιράν: 207 νεκροί, πάνω από 1.700 τραυματίες από τον σεισμό των 7,3 βαθμών