Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Δυο κρίσιμα θέματα από την ψηφοφορία στη Βουλή για την αλλαγή φύλου

Ολομέλεια

Μετά από όλα όσα έγιναν χθες στη Βουλή, το κυρίαρχο θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι ο περίφημος “εξωγήινος” του Κυριάκου Μητσοτάκη. Χαμός έχει γίνει σε facebook και twitter, με άλλους να γράφουν υπέρ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι άλλους εναντίον.

Αυτό το κρεσσέντο χιούμορ και σάτιρας, όμως, δεν πρέπει να είναι ικανό να κρύψει από την προσοχή μας τα βασικά πολιτικά συμπεράσματα από τη χθεσινή ψηφοφορία. Εδώ θα μας απασχολήσουν δυο από τα κυριότερα:

Το πρώτο είναι ο απόλυτος πολιτικός καιροσκοπισμός των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Δεν πρέπει να υπάρχει προηγούμενο στα κοινοβουλευτικά χρονικά της Ελληνικής Δημοκρατίας, ένα κόμμα να ψηφίζει “ναι” επί της αρχής σε ένα νομοσχέδιο, και το 80% των βουλευτών του να ψηφίζει “όχι” σε όλα ανεξαιτέρως τα άρθρα του! Παράνοια; Όχι ακριβώς!

Το “ναι” επί της αρχής, είχε τον σκοπό του: Έπρεπε να δηλώσει ότι υπάρχει η δεδηλωμένη, ότι και τα δυο κυβερνητικά κόμματα υπερψηφίζουν ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο. Έτσι, με υπαρκτή την αρχή της δεδηλωμένης, απελευθερώθηκε και ένα μέρος της αντιπολίτευσης (Δημοκρατική Συμπαράταξη) που πρόσφατα ξεκαθάρισε ότι χωρίς να υπάρχει δεδηλωμένη υποστήριξη μιας κυβερνητικής νομοθετικής πρωτοβουλίας και από τα δου κόμματα της συγκυβέρνησης, η ΔΗΣΥ δεν θα ψηφίζει κανένα νομοσχεδιο ακόμα κι αν συμφωνεί. Οι ΑΝΕΛ είπαν “ναι” επί της αρχής, η δεδηλωμένη επιβεβαιώθηκε, κι η Συμπαράταξη ελευθερώθηκε και ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου.

Πώς, όμως, οι ΑΝΕΛ θα δικαιολογηθούν στην πολιτική τους βάση; Για να το επιχειρήσουν, οι  περισσότεροι εκ των βουλευτών του κόμματος ψήφισαν “όχι” σε όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου! Δηλαδή συμφωνούν με το νομοσχέδιο στο σύνολό του, όχι όμως και με το σύνολο των άρθρων του! Τα χάπια μου, επειγόντως!

Είναι ξεκάθαρο ότι η χθεσινή συμπεριφορά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων θα έχιε τεράστιο κόστος για το κόμμα αυτό. Όχι για τη θέση που πήραν (την οποία ούτε οι ίδιοι κατάλαβαν… όσο για την άνευ προηγουμένου πολιτική αναξιοπιστία, να ψηφίζουν διαμετρικά αντίθετα, μέσα σε λίγες ώρες, για το ίδιο ακριβώς πράγμα. Μα, επιτέλους, οι νουνεχείς των ΑΝΕΛ, όπως ο γραμματέας του κόμματος, δεν μπορούν να εξηγήσουν ότι τέτοιες συμπεριφορές μόνο ζημιά κάνουν και στο κόμμα, αλλά κατά μείζονα λόγο και στην αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος;

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι ακόμα και σήμερα, μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, ύφεσης, τεράστιας δοκιμασίας όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων, υπάρχουν δυνάμεις που στο παρασκήνιο προσπαθούν να επιβάλουν τις απόψεις τους. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την πρωτοφανή αποστροφή του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά, ότι το κόμμα του υπέστη πιέσεις να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο, προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση; Το πρώτο περίεργο είναι ότι ενώ ο κ. Μαυρωτάς επέλεξε να δημοσιοποιήσει την ύπαρξη των πιέσεων, εν τούτοις δεν προχώρησε και στο να κατονομάσει ποιοι πίεσαν Το Ποτάμι. Γιατί δεν το είπε; Ο κ. βουλευτής θεωρώ ότι οφείλει μια καθαρή εξήγηση στους Έλληνες πολίτες.

Πέραν αυτού, όμως, μεγάλη εντύπωση μου έκανε και η άρνηση του πρωθυπυργού να σχολιάσει τη φράση αυτή του κ. Μαυρωτά. Ο κ. Τσίπρας, που αρέσκεται σε θεωρίες συνωμοσίας, που δεν χάνει ευκαιρία να μιλήσει για “σκοτεινές δυνάμεις” που απεργάζονται την πτώση της κυβέρνησής του κλπ, αρνήθηκε χθες να παραλάβει ένα μεγάλο “δώρο” που του έκανε ο βουλευτής του Ποταμιού. Γιατί; Ο κ. Τσίπρας επίσης οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες για ποιους λόγους δεν ζήτησε από τον κ Μαυρωτά να αποκαλύψει αυτούς που τον πίεζαν.

Και τα δυο θέματα, που προέκυψαν από τη χθεσινή συνεδρίαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου, θεωρώ ότι θα έχουν συνέχεια…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: LIVE: Σε ανταρσία 9 από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ – Καταλύτης η ψήφος της ΔΗΣΥ για την αλλαγή φύλου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μέγαρο Μαξίμου: ΟΙ ΑΝΕΛ είναι πιο προοδευτικοί από τη Νέα Δημοκρατία

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Ο Καμμένος κρύβεται στη Βραζιλία για να μην ψηφίσει το ν/σ για την αλλαγή φύλου»