Κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου χιλιάδες οφειλέτες της ΔΕΗ, λόγω της επιπλέον αυστηρότητας στα κριτήρια για την ένταξη των καταναλωτών στο ευνοϊκότερο τιμολόγιο.

Η εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, εκτός το «ξεσκαρτάρισμα» των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, φέρνει και αλλαγές στις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας αλλά και εντάσεις στη ΔΕΗ αφού θα έχει ως αποτέλεσμα σημαντικά λιγότερα χρήματα από αυτά που διεκδικούσε.

Οι δικαιούχοι ΚΟΤ

Πιο συγκεκριμένα, χρήση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου κάνουν 692.335 δικαιούχοι, οι οποίοι ανήκουν σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες. Είτε έχουν δηλαδή χαμηλό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και συγκεκριμένα μικρότερο από το ποσό των 12.000 ευρώ.

Είτε είναι γονείς με τρία προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500 ευρώ. Ακόμα, χρήση του ΚΟΤ κάνουν οι άνεργοι για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών και με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000 ευρώ.

Επίσης, άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500 ευρώ. Και τέλος, άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή του ή άτομο που το βαρύνουν προστατευόμενα μέλη που έχουν ανάγκη ενεργοβόρας μηχανικής υποστήριξης, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 30.000 ευρώ.

Στις παραπάνω κατηγορίες, προβλέπεται να γίνει ένα είδος ξεκαθαρίσματος, καθώς έχουν σημειωθεί αρκετές περιπτώσεις στις οποίες οι δικαιούχοι είτε δεν έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα ανανεωμένα δικαιολογητικά είτε έχουν αποκρύψει τα ακριβή τους εισοδήματα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρήζει ριζικός επανέλεγχος. Έτσι, προσδοκάται πως περίπου το 15% των δικαιούχων θα βρεθεί εκτός ΚΟΤ.

Μεταρρυθμίσεις θα υπάρξουν φυσικά και στις χρεώσεις ΥΚΩ από τη ΡΑΕ, οι οποίες αναμένεται να γίνουν κλιμακωτές. Όσον αφορά στις διεκδικήσεις της ΔΕΗ από τις δαπάνες ΥΚΩ της περιόδου 2012-2015, ύψους 735 εκατ. ευρώ, η εκτίμηση της ΡΑΕ μειώνει το ποσό στα 350 έως 400 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως με την κατάθεση της εισήγησης της ΡΑΕ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται η έγκριση αυτής για να δρομολογηθούν όλα τα παραπάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πύρρος Δήμας: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με έδιωξε από την Ελλάδα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίθεση Βαρβιτσιώτη στην κυβέρνηση για το άσυλο στα πανεπιστήμια

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γεωργιάδης: Καταθέτουν τροπολογίες για να εμποδίσουν δικαστική έρευνα στο ΚΕΕΛΠΝΟ