ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην υλοποίηση της δεύτερης φάσης του «Ειδικού προγράμματος απασχόλησης για 3.000 ανέργους πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς» προχωράει τον Μάρτιο το υπουργείο Εργασίας.
Πρόκειται για την β’ φάση του προγράμματος των 5.500 πτυχιούχων στον δημόσιο τομέα. Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση είχαν υποβληθεί 15.000 αιτήσεις με αποτέλεσμα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να «τρέξει» τις διαδικασίες για την υλοποίηση της β φάσης του προγράμματος.
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας και της δυσκολίας πρόσβασης στην αγορά εργασίας των νέων πτυχιούχων, καθώς και την αντιμετώπιση του φαινομένου διαρροής επιστημονικού δυναμικού νεαρής ηλικίας σε άλλες χώρες (brain drain), προς αναζήτηση εργασίας.
Δικαίωμα αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ, οι οποίοι είναι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης, ηλικίας 22 έως 29 ετών (εφεξής ωφελούμενοι/ες), οι οποίοι δεν συμμετέχουν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης ούτε απασχολούνται με οποιονδήποτε τρόπο. Η συνολική διάρκεια απασχόλησης των ωφελουμένων ορίζεται στους 12 μήνες.
Ωφελούμενοι
Ειδικότερα δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του Πίνακα Κατάταξης Ανέργων, έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕ∆, οι οποίοι είναι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης, ηλικίας 22 έως 29 ετών και δεν συμμετέχουν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης ούτε απασχολούνται καθ΄ οιονδήποτε τρόπο.
Οι ωφελούμενοι πρέπει:
- να έχουν συμπληρώσει το 22ο έτος της ηλικίας τους κατά τον χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων, ήτοι 3/12/2018),
- να έχουν συμπληρώσει έως και το 29ο έτος της ηλικίας τους και να διανύουν το 30ο κατά τον χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων, ήτοι 3/12/2018).
Αμοιβές
Οι ακαθάριστες μηνιαίες αμοιβές των ωφελουμένων, ανέρχονται:
α) για την κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), έως 1.040 ευρώ και
β) για την κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), έως 990 ευρώ.
Για τους ωφελουμένους οι οποίοι διαθέτουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο σπουδών, οι ανωτέρω αμοιβές προσαυξάνονται μηνιαίως κατά 50 ευρώ ή 100 ευρώ αντίστοιχα. Ακόμη καταβάλλεται επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας 150 ευρώ σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων όπως για παράδειγμά νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και εφημερίες και νυχτερινή απασχόληση.