ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι αποκαλύψεις βασίζονται σε έγγραφα από πρακτικά συνεδριάσεων της κυβέρνησης των Σκοπίων και των πολιτικών ηγεσιών, καθώς και του προέδρου της ΠΓΔΜ. Συγκεκριμένα, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει:
«Αυστηρά εμπιστευτικά στενογραφήματα αποδεικνύουν πως Ελλάδα και ‘Μακεδονία’ (sic) προσπαθούσαν επί μήνες να επιλύσουν τη μεταξύ τους διένεξη για το ονοματολογικό. Και ο φόβος έναντι των ρωσικών προσπαθειών παρέμβασης έπαιξε έναν ρόλο στην εν λόγω διαδικασία. Στις 31 Ιανουαρίου 2018 η πολιτική ηγεσία της ‘Μακεδονίας’ συναντήθηκε για μια σημαντική συνεδρία.
Σύμφωνα με το 19σέλιδο έγγραφο πρακτικών της συνάντησης, στη συνομιλία συμμετείχαν όλοι οι σημαντικοί πολιτικοί του βαλκανικού κράτους: Ο πρόεδρος της ‘Μακεδονίας’ Γκιόργκι Ιβανόφ, ο επικεφαλής της κυβέρνησης Ζόραν Ζάεφ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και η υπουργός Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα, καθώς και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χρίστιαν Μίτσκοσκι και ο πάλαι ποτέ επικεφαλής ομάδων ανταρτών, Αλί Αχμέτι.
Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο Zάεφ τούς προτρέπει να βιαστούν: «Προς το παρόν είναι συμφέρουσες οι συνθήκες, στην Ελλάδα βρίσκονται στην εξουσία οι Αριστεροί». Όλοι οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα ήξεραν τι εννοούσε με αυτό: Όσο στην Αθήνα κυβερνούν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του «Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς – ΣΥΡΙΖΑ», υπάρχει σημαντική πιθανότητα για την επίτευξη συμβιβασμού. Εάν ο Τσίπρας χάσει τις εκλογές τον επόμενο χρόνο, όπως αναμένεται να συμβεί, το παράθυρο ευκαιρίας κινδυνεύει να ξανακλείσει, διότι τότε το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα αναδειχθεί πιθανότατα ισχυρότερη πολιτική δύναμη. Ο αρχηγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι μεν ένας φιλελεύθερος, επιδιώκει όμως την εύνοια της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και για τον λόγο αυτό αποδέχεται εθνικιστικές θέσεις στο ζήτημα της Μακεδονίας.
Αυτό του είπε και ο Τσίπρας, ενημερώνει ο Ζάεφ: «(Ο Τσίπρας) Δεν αναμένει ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πλήρως εποικοδομητική, διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κερδίσει πόντους σε πολιτικό επίπεδο». Το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης στην πραγματικότητα δεν ανήκει στους οπαδούς της σκληρής γραμμής και αναζητά τις συνομιλίες με τους «Μακεδόνες» αποδεικνύεται παρασκηνιακά.
Όπως δηλώνει ο Ζάεφ, ο Μητσοτάκης του είχε στείλει ήδη από τον Δεκέμβριο του 2017 την έμπιστή του, ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, προκειμένου, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, να του ανακοινώσει ποια είναι η θέση των Ελλήνων συντηρητικών για την επίλυση της «διαμάχης για την ονομασία».
Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι ακολούθησε και δεύτερη συνάντηση της Μαρίας Σπυράκη με τον Ζάεφ, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στις 19 Μαΐου 2018, κατά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στη χώρα του. Συγκεκριμένα ο Ζάεφ εμφανίζεται να αναφέρει ότι είχε ακόμη μία συνάντηση στις Βρυξέλλες με την κυρία Σπυράκη, έμπιστη του Μητσοτάκη. Του μετέφερε -όπως υποστηρίζει ο ίδιος- χαιρετίσματα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και του περιέγραψε τη δύσκολη θέση της ΝΔ, που αγωνιά για ένα μέρος των ψηφοφόρων της.
Σπυράκη: Λέγαμε ακριβώς τα ίδια, μέσα και έξω
Από την πλευρά της, η Μαρία Σπυράκη διαμηνύει πως οι συναντήσεις στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμα έγιναν σε κάθε περίπτωση στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών. Η ΝΔ και η ίδια, όπως τονίζει, διατυπώνουν τις ίδιες απόψεις και θέσεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ότι ο κ.Τσίπρας δεν πρόκειται να ανακαλύψει σε καμία περίπτωση διαφορετικές τοποθετήσεις μεταξύ στελεχών και ηγεσίας της ΝΔ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι αποκαλύπτουν τα απόρρητα πρακτικά για τη διαπραγμάτευση Αθήνας – Σκοπίων: Η ευκαιρία με τον Τσίπρα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα επόμενα βήματα του Ζόραν Ζάεφ – Οι συνέπειες για την κυβέρνηση Τσίπρα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Buy, hold or sell: Άμεση ανάλυση για ΕΤΕ, ΛΑΜΔΑ, ΠΕΙΡ, ΠΡΟΦ
- 24ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ σήμερα Τρίτη
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις