Με μια απλή, εύκολη, γρήγορη και χωρίς κόστος διαδικασία 1,3 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών μπαίνουν στον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού προλαμβάνοντας τη νόσο που «χτυπάει» τον παγκόσμιο γυναικείο πληθυσμό.

Το πρόγραμμα βάζει τέλος στην ταλαιπωρία και τις αναμονές για μια απλή, αλλά σωτήρια εξέταση για τον καρκίνο του μαστού η οποία γίνεται χωρίς κανένα κόστος για τη δικαιούχο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα «άνοιξε» τον φάκελο του προσυμπτωματικού ελέγχου στην χώρα μας από τον καρκίνο του στήθους ενώ πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν και νέα προγράμματα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά και του παχέος εντέρου. Η επιλογή του καρκίνου του στήθους για να «εγκαινιαστεί» ο προσυμπτωματικός έλεγχος στην Ελλάδα οφείλεται και στο γεγονός ότι στη χώρα μας έχουμε περίπου 6000 νέες διαγνώσεις καρκίνου μαστού κάθε χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι μία στις επτά γυναίκες θα νοσήσουν κάποια στιγμή.

Η Dr. Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα, PhD, Παθολόγος-Ογκολόγος, Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος – Ε.Ο.Π.Ε, Επιστημονική Υπεύθυνη Ογκολογικού Τμήματος “Ασκληπιός ΔΙΑΓΝΩΣΙΣ” / Κλινική “Ασκληπιείον Κρήτης” επισημαίνει την ανάγκη της μαστογραφίας για τις γυναίκες: «Η μαστογραφία είναι η σημαντικότερη εξέταση για την εκτίμηση του μαστού. Σε κάποιες περιπτώσεις συμπληρώνεται από το υπερηχογράφημα μαστών, ενώ σε άλλες, όπως για παράδειγμα όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, ένδειξη έχει και η μαγνητική μαστών.

Αναφερόμενη στην έγκαιρη διάγνωση η Dr. Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα επισημαίνει ότι η «συμμετοχή σε οργανωμένα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» που υλοποιείται στην χώρα μας από τον Ιούνιο του 2022 , μειώνει τη θνησιμότητα από καρκίνο μαστού κατά 40% σε γυναίκες 50 με 69 ετών, ενώ σημαντικές αντίστοιχες μειώσεις καταγράφονται και στις ηλικιακές ομάδες 40 με 49 και πάνω από 70. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω εξετάσεις έχουν μεγάλη αξία και για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου και μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων».

Διαπιστώνει παράλληλα ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid19 καταγράφηκε μεγάλη μείωση στη διενέργεια προσυμπτωματικών εξετάσεων όπως η μαστογραφία, σε όλο τον κόσμο, και στην Ελλάδα, και αυτό είναι βέβαιο ότι θα μας οδηγήσει σε καθυστερημένες διαγνώσεις και τελικά σε αύξηση των θανάτων από την νόσο.« Θα ήθελα να παροτρύνω τις γυναίκες να μην ξεχνάνε ή αμελούν την μαστογραφία τους» τονίζει.

Μάλιστα προτρέπει τις γυναίκες να ξεπεράσουν τον φόβο τους για την πιθανότητα ευρήματος επισημαίνοντας ότι ένας καρκίνος μαστού που θα διαγνωστεί εγκαίρως έχει τεράστιες πιθανότητες πλήρους ίασης.

Οι επισημάνσεις της ειδικού δείχνουν ξεκάθαρα ότι το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού αποτελεί «εισιτήριο» για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, με έγκαιρη διαχείριση ακόμη και στην περίπτωση ευρημάτων.

Πρόκειται για μία εύκολη διαδικασία καθώς οι γυναίκες από 50 έως 69 ετών λαμβάνουν το SMS και μπορούν να πραγματοποιούν το ραντεβού τους δωρεάν και άμεσα σε διαγνωστικό κέντρο που επιλέγουν οι ίδιες μέσα από αυτά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Όσες δεν έχουν άυλη συνταγογράφηση μπορούν να ενημερώνονται από το γιατρό τους καθώς στην ψηφιακή τους καρτέλα υπάρχει ένδειξη ότι πληρούν τα κριτήρια και έχει ήδη δημιουργηθεί παραπεμπτικό για να μπορούν να διενεργήσουν δωρεάν τη μαστογραφία.

Σε περίπτωση ευρήματος που χρήζει περαιτέρω ελέγχου ή σε περιπτώσεις μη ασφαλούς εκτίμησης μόνο με την εξέταση της μαστογραφίας, δημιουργείται παραπεμπτικό για διενέργεια υπερηχογραφήματος μαστού στη γυναίκα καθώς και για κλινική εξέταση από ειδικό ιατρό. Και οι δύο αυτές εξετάσεις μπορούν να εκτελεστούν επίσης δωρεάν στο πλαίσιο του προγράμματος είτε η γυναίκα έχει ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση είτε όχι.

Ακόμα και οι γυναίκες σε απομακρυσμένες περιοχές θα έχουν την ευκαιρία να εξεταστούν καθώς το επόμενο διάστημα κινητές μονάδες θα επισκεφτούν αυτές τις περιοχές που δεν διαθέτουν διαγνωστικά κέντρα δίνοντας στις γυναίκες την δυνατότητα να κάνουν την μαστογραφία τους.

Διαβάστε επίσης: