ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θλίψη προκαλεί η σημερινή εικόνα του ιστορικού αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών, μετά το ανελέητο πέρασμα της χθεσινής φωτιάς, που προκάλεσε ζημιές και άλλαξε την εικόνα της περιοχής
Η φωτιά στο σημείο ξεκίνησε, όπως έγινε γνωστό, το μεσημέρι της Κυριακής στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, απειλώντας τις αρχαιότητες.
Αμέσως, ο αρχαιολογικός χώρος εκκενώθηκε από τους επισκέπτες και οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να σώσουν τον τόπο που μεγαλούργησε και που τάφηκε ο Βασιλιάς Αγαμέμνονας.
Με μία πρώτη καταγραφή που πραγματοποίησε το Υπουργείο Πολιτισμού, οι περιοχές που επλήγησαν από τη φωτιά εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών.
Ευτυχές νέο αποτελεί το γεγονός ότι από την πυρκαγιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη.
Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η πυρκαγιά επεκτάθηκε ταχύτατα, κατευθυνόμενη προς την χαράδρα του Χάβου και εισήλθε εντός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου.
Τελικά, μετά από μάχη πολλών ωρών, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο γύρω στις 9:30 το βράδυ της Κυριακής, ενώ στο σημείο παρέμειναν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με 56 πυροσβέστες, με δύο πεζοπόρα τμήματα και 17 οχήματα, επιχειρώντας την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς, αλλά και για να αποτρέψουν ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.
Όπως έγινε γνωστό, σε όλη την έκταση του αρχαιολογικού χώρου εξακολουθούν να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία όλα τα συστήματα ασφαλείας, ο ηλεκτροφωτισμός και η υδροδότηση. Επιπλέον, υπάρχουν δεξαμενές πυρόσβεσης πλήρεις ύδατος με τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Όπως είναι φυσικό, ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο Μυκηνών θα παραμείνουν προσωρινά κλειστοί για λόγους ασφαλείας. Επιπροσθέτως, αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο Μυκηνών θα φυλάσσονται με μέριμνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και με τη σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί περίπτωση αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς.
Υπενθυμίζεται ότι οι «Πολύχρυσες Μυκήνες» αποτελούν το βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα, που πρώτος ύμνησε ο Όμηρος στα έπη του, ενώ αποτελεί το σημαντικότερο και πλουσιότερο ανακτορικό κέντρο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα. Το όνομά τους έχει δοθεί σε έναν από τους λαμπρότερους πολιτισμούς της ελληνικής προϊστορίας, το μυκηναϊκό και οι μύθοι που συνδέονται με την ιστορία τους διαπέρασαν τους αιώνες με τα ομηρικά έπη και τις μεγάλες τραγωδίες της κλασικής εποχής, ενώ ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν παγκοσμίως την πνευματική δημιουργία και την τέχνη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί