ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην Ουάσιγκτον μεταφέρονται οι συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, κατά τη διάρκεια της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει έως και τις 22 Απριλίου.
Η Ελλάδα μπορεί να μην είναι στο επίκεντρο της Συνόδου όπου τα θέματα αιχμής αναμφισβήτητα θα είναι εκτός από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η πολιτική δασμών που ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, θέματα του διεθνούς εμπορίου αλλά και τα κρυπτονομίσματα, ωστόσο είναι δεδομένο ότι δεν θα παραμείνει στο περιθώριο. Μέχρι την Κυριακή που ολοκληρώνεται η ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ, θα υπάρχει μία σαφής εικόνα τόσο για το θέμα του χρέους, όσο και αυτό της συμμετοχής ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ θα είναι ίσως η τελευταία σύνοδος του διεθνούς οργανισμού, στην οποία το ζήτημα της Ελλάδας θα απασχολήσει τους συμμετέχοντες στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Αν και δεν αναμένονται συγκεκριμένες ανακοινώσεις είναι σίγουρο ότι το ενδιαφέρον θα στραφεί στις συναντήσεις που θα έχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και στις δηλώσεις που θα γίνουν από τους αξιωματούχους του Ταμείου και τους επικεφαλής των Ευρωπαϊκών θεσμών για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, το θέμα του ελληνικού χρέους και την επόμενη μέρα μετά το μνημόνιο τον Αύγουστο.
Τα πρώτα σημάδια για το θέμα του χρέους, μάλλον δεν είναι καλά, αφού στην συνάντηση που είχε την Παρασκευή στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς, η γερμανική πλευρά δεν έδειξε καμία βιασύνη στο συγκεκριμένο ζήτημα. Έστειλε ένα μήνυμα στην Αθήνα, ότι προέχουν οι μεταρρυθμίσεις και το μετά Μνημόνιο πρόγραμμα και εν συνεχεία θα συζητηθεί το εάν και εφόσον χρειάζονται παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος. Κάτι που σημαίνει ότι από Αύγουστο και βλέπουμε να αρχίσει η συζήτηση.
Στην αμερικανική πρωτεύουσα αναμένεται να υπάρξει και νέα συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, λίγα μόλις 24ωρα μετά την πρώτη «συνάντηση γνωριμίας» που είχαν οι δύο άντρες στο Βερολίνο (την Παρασκευή 13 Απριλίου).
Από την πρώτη αυτή συνάντηση των δύο ανδρών, λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, ελάχιστα έγιναν γνωστά. Εντούτοις, θεωρείτο βέβαιο ότι στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκε η πορεία της υλοποίησης των προαπαιτούμενων του τρέχοντος προγράμματος, καθώς και το ζήτημα του χρέους.
Ωστόσο, αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως η «αποστολή» του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον δεν θα είναι εύκολη. Και αυτό γιατί, όπως έγινε γνωστό χθες Κυριακή, το Βερολίνο τηρεί «σιγή ιχθύος» για τη στάση του απέναντι στο μείζον ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, την ώρα που κορυφώνονται οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «κρατά κλειστά τα χαρτιά του» αναφορικά με τη στάση του Βερολίνου.
Μιλώντας στο κυριακάτικο φύλο της Frankfurter Allgemeine, ο Σολτς επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του υπουργείου του πως ως το καλοκαίρι αναμένεται το τελικό πόρισμα των Θεσμών για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος, όπως και η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους. «Επιπλέον», επισημαίνει ο Σολτς, «θα πρέπει η Αθήνα να καταθέσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που θα αναδεικνύει προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και μετά θα συζητήσουμε μαζί τα επόμενα βήματα».
Αιτιολογώντας τη επιφυλακτικότητά του σε ό,τι αφορά σε συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τονίζει πως είναι θέμα αξιοπιστίας και παραπέμπει – ασκώντας έμμεσα κριτική – στη στάση που τηρήθηκε από πολλούς στην Ευρωζώνη όταν ξέσπασε η ελληνική δημοσιονομική κρίση.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δίνει εκ νέου έμφαση στην κατάθεση «αξιόπιστου» ελληνικού σχεδίου ανάπτυξης και δέχεται ότι θα πρέπει να βοηθηθούν χώρες με δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Με άλλα λόγια, ενώ Αθήνα και Κομισιόν «τρέχουν» για να κλείσουν όλα έως την 21η Ιουνίου, το Βερολίνο θέτει ως καταληκτική διορία για συμφωνία σε όλα τα θέματα το Eurogroup της 12 Ιουλίου, πριν πάνε για διακοπές οι Ευρωπαίοι δανειστές.
Σημείωνεται ότι αύριο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η έκθεση του Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές στην οποία θα περιλαμβάνονται και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τα μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδος ενώ την Τετάρτη θα ανακοινωθούν οι προβλέψεις του Ταμείου για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδος στο πλαίσιο της έκθεσης «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Παζάρι» για το ελληνικό χρέος: Στα 80 δις η διαφορά
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Πάγος» από Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι δουλειά του ΝΑΤΟ η επίλυση διενέξεων Ελλάδας και Τουρκίας
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επίσημη παραδοχή του πρέσβη των ΗΠΑ: η φιλία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ δεν υπήρξε ποτέ ισχυρότερη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- OceanPal (Σεμίραμις Παληού): Αύξηση εσόδων και ζημιών
- Ίδρυμα Λασκαρίδη: Προκήρυξη δύο υποτροφιών για επισκέπτες ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ
- Alpha bank: Αγορά ιδίων Μετοχών συνολικού κόστους 2.649.972,32 ευρώ
- Σπίτια για 50.000 δικαιούχους: Ποιοι θα πάρουν φθηνά δάνεια και επιδοτήσεις – Η Σοφία Ζαχαράκη μιλά στο Mononews