• Top Stories

    Με κενό 30-50 εκατ. ευρώ ξεκινά η «μάχη» του προϋπολογισμού

    Ευκλείδης Τσακαλώτος επιστολή Τσακαλώτου

    Ευκλείδης Τσακαλώτος


    Τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016 καταθέτει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχοντας να αντιμετωπίσει με το «καλημέρα» ένα κενό ύψους ως και 50 εκατομμυρίων ευρώ που πρέπει κάπως να καλυφθεί.

    Το κενό αυτό προκύπτει από τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης, μετά τις αντιδράσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη, να περιορίσει στο μισό τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί, με αποτέλεσμα τα έσοδα 110 εκατομμυρίων ευρώ που υπολόγιζε από τον φόρο αυτόν να περιορίζονται σημαντικά, με τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών να υπολογίζουν πως η «τρύπα» ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

    Βέβαια, τα ποσό αυτό είναι σχεδόν αμελητέο μπροστά στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον φόρων που προβλέπονται στο βασικό σενάριο του προϋπολογισμού για το 2016, ο οποίος περιλαμβάνει επίσης τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και το μισθολόγιο του Δημοσίου. Σε εκκρεμότητα παραμένει εξάλλου το θέμα της ενσωμάτωσης της έκτακτης εισφοράς στη φορολογία εισοδήματος, που συναντά τεχνικές δυσκολίες.

    θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να επιστρέψει ως αχρεωστήτως καταβληθέντα και τα χρήματα που εισέπραξε από φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία που έσπευσαν να πληρώσουν τον αυξημένο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, προτού αποσυρθεί από την κυβέρνηση, κι έτσι προκύπτει και από εκεί μία «τρύπα».



    ΣΧΟΛΙΑ