Μαζικές ήταν οι σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τα εργασιακά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Η συζήτηση για το εργασιακό νομοσχέδιο ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την Τρίτη 8 Ιουνίου και αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 17 Ιουνίου από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
Συνδικάτα, εργατικά σωματεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις βγήκαν σήμερα για μια ακόμη φορά στον δρόμο, κηρύσσοντας πανελλαδική απεργία, αντιδρώντας στις αλλαγές που θα φέρει το νομοσχέδιο στις εργασιακές σχέσεις.
Μέλη του ΠΑΜΕ και άλλων κλαδικών σωματείων, έχοντας συγκεντρωθεί νωρίτερα στο άγαλμα Βενιζέλου, πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα και ζητώντας την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου. Η πορεία κατέληξε στο ΥΜΑΘ λίγο πριν τις 12:30.
Πριν τις 11.30 το πρωί της Πέμπτης πρωτοβάθμια σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και μέλη του ευρύτερου αναρχικού χώρου, που είχαν συγκεντρωθεί στην Καμάρα, κατέβηκαν στον δρόμο πραγματοποιώντας επίσης πορεία σε κεντρικές οδούς της πόλης.
«Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, τις εργασιακές σχέσεις και τα σωματεία» αναφερόταν στο πανό στην κεφαλή της πορείας. Λίγο πριν τις 13:00, η πορεία ολοκληρώθηκε μετά από διέλευση μπροστά από το ΥΜΑΘ.
Στο Εργατικό Κέντρο συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΕΚΘ και ΕΔΟΘ, ενώ συμμετείχε και μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πορεία αυτού του μπλοκ έφτασε περίπου στις 13:00 στο ΥΜΑΘ, υπό καταρρακτώδη βροχή, αφού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ξέσπασε ξαφνικό μπουρίνι.
Το ΠΑΜΕ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ως έκτρωμα που έχει ως στόχο να διαλύσει βασικά εργατικά δικαιώματα όπως το 8ωρο, τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία.
Ζητά «να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, να καταργηθούν οι νόμοι της διευθέτησης, της ευελιξίας, του χτυπήματος των συλλογικών συμβάσεων και της ΕΓΣΣΕ, του παγώματος των μισθών, των νόμων που μετατρέπουν την ασφάλιση σε τζόγο. Να καταργηθούν οι απεργοκτόνοι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Αχτσιόγλου) και του χτυπήματος των διαδηλώσεων (νόμος Χρυσοχοΐδη), τα αντεργατικά μέτρα που πέρασαν με αφορμή την πανδημία» και διεκδικεί: «Ζωή και δουλειά με δικαιώματα με αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές.Μείωση του εργάσιμου χρόνου, για 7ωρο – 5ημερο – 35ωρο».
Έξω από το ΥΜΑΘ είχαν παραταχθεί δυνάμεις των ΜΑΤ. Οδικές αρτηρίες του κέντρου αποκλείστηκαν για αρκετή ώρα, ενώ την κυκλοφορία ρύθμιζε η Τροχαία.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση