ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται ο έλεγχος, προκειμένου να εντοπίζεται το «βρετανικό» αλλά και τα άλλα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού Sars-Cov-2 που προκαλούν ανησυχία στη χώρα, αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής – Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, την Παρασκευή (22/1).
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του mononews, ο κ. Μαγιρκίνης τόνισε ότι στόχος είναι να γίνουν πολλές χιλιάδες ταυτοποιήσεις πλήρους μήκους γονιδιώματος σε δείγματα τα οποία θα επιλέγονται βάσει ενός συνδυασμού κριτηρίων, προκειμένου να υπάρξει επιτήρηση σε μοριακό επίπεδο, σε βάθος χρόνου.
«Υπάρχουν κάποιες PCR, οι οποίες δίνουν μία καθαρή ένδειξη ότι υπάρχει μία μετάλλαξη, με αποτέλεσμα ένα από τα τρία γονίδια που ανιχνεύουν να μην ανιχνεύεται. Οπότε αυτό είναι και ένα κριτήριο για να σταλεί ένα δείγμα για ταυτοποίηση αλληλουχίας», εξήγησε ο καθηγητής.
Εντούτοις, σημείωσε ότι λαμβάνονται υπόψη και άλλα επιδημιολογικά και κλινικά κριτήρια, όπως το πόσο υψηλό είναι το ιικό φορτίο, εάν το δείγμα προέρχεται από τις πύλες εισόδου ή από μία επιδημική έκρηξη, η οποία δεν φαίνεται να εξηγείται από τα υπόλοιπα στοιχεία, όπως για παράδειγμα, αν είχε η περιοχή lockdown ή ο ιός πέρασε γρήγορα από ένα νοικοκυριό σε άλλο.
Η μετάλλαξη με το όνομα Nelly
Όπως τόνισε ο καθηγητής, η επιστημονική κοινότητα έχει επικεντρώσει την προσοχή της στα στελέχη που φέρουν το αμινοξύ τυροσίνη στην θέση 501 της πρωτεΐνης Spike ακίδας του ιού, τα οποία και παρακολουθούνται στενά από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
«Να υπενθυμίσουμε ότι η ακίδα είναι το μόριο του ιού που αρπάζει το μόριο της αγγειοτενσίνης 2 στην επιφάνεια των κυττάρων και μέσω αυτής της αρπαγής μπορεί και εισέρχεται μέσα στα κύτταρά μας. Η αλλαγή του αμινοξέως ασπαραγίνη σε τυροσίνη στη θέση 501 της ακίδας, γνωστή στους επιστημονικούς κύκλους με το παρατσούκλι «Nelly», φαίνεται ότι βρίσκεται στα στελέχη της Μ. Βρετανίας, της Ν. Αφρικής και της Βραζιλίας», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, τα στελέχη αυτά έχουν συσχετιστεί με επιδημιολογικές αυξήσεις σε ορισμένες περιοχές, εντούτοις δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί η μεταξύ τους σχέση.
«Αν και δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητή η όποια συνεισφορά τους στην επιδημία, μέσω επαυξημένης μοριακής επιτήρησης με μεθόδους εξελικτικής επιδημιολογίας, όπως η φυλοδυναμική και φυλογεωγραφία, η παγκόσμια κοινότητα θα παρακολουθήσει τα φαινόμενα αυτά στενά», εξήγησε.
Τέλος, τόνισε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το βρετανικό στέλεχος με τη «Nelly», το οποίο στη Ελλάδα έχει ήδη εντοπιστεί σε 26 κρούσματα, σχετίστηκε με το τρίτο κύμα, έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται η κάμψη της επιδημίας μέσω της σωστής εφαρμογής των κοινωνικών αποστάσεων.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχε προηγηθεί έκτακτη σύσκεψη του υπουργού Υγείας, Βασίλης Κικίλιας με επιστημονική ομάδα, όπου αποφασίστηκε η δημιουργία ενός Δικτύου μοριακής επιτήρησης των μεταλλαγμένων στελεχών που εισέρχονται στη χώρα.
«Η μοριακή επιτήρηση δεν θα αφορά μόνο το μεταλλαγμένο στέλεχος, αλλά οποιοδήποτε μεταλλαγμένο στέλεχος μπορεί να μπει στην Ελλάδα. Και αυτό σε βάθος χρόνου θα έχει σημασία να δούμε τι γίνεται σε σχέση με τον εμβολιασμό και σε σχέση και με τα άλλα μεταλλαγμένα στελέχη, όπως είναι το αφρικανικό και το βραζιλιάνικο», κατέληξε ο καθηγητής.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Δημήτρης Θάνος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χαβιέρ Μιλέι: Θα αποχωρούσα από τη Μercosur για ένα ελεύθερο εμπόριο με τις ΗΠΑ
- Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο με Φιντάν – Τι αναφέρει η Άγκυρα
- Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Συλλυπητήριο μήνυμα στον Ερντογάν για τα θύματα της τραγωδίας στο θέρετρο Καρτάλκαγια
- Amazon: Κλείνει όλες τις αποθήκες της στο Κεμπέκ και προχωρά σε απολύσεις