ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Με όπλο τον εμβολιασμό και τα εύκολα προσβάσιμα και γρήγορα τεστ το φετινό φθινόπωρο έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα την πανδημία, με λιγότερο κοινωνικό κόστος, υπογράμμισε, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητής Eπιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Διευκρίνισε μάλιστα ότι οποιοσδήποτε πολίτης έχει συμπτώματα Covid-19, έχει πρόσβαση στο σύστημα Υγείας, είτε εμβολιασμένος είτε ανεμβολίαστος.
«Κανένας πολίτης δεν έχει αποκλειστεί από το σύστημα Υγείας, εφόσoν το έχει ανάγκη», τόνισε.
Πρόσθεσε ότι κάποιος που έχει self test θετικό, μπορεί να απευθυνθεί στις ΤΟΜΥ για επιβεβαίωση, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το θετικό αποτέλεσμα για συγκεκριμένες δραστηριότητες.
Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι ο ασυμπτωματικός ανεμβολίαστος δεν μπορεί να κάνει τεστ για να το προσκομίσει στην εργασία του ή οπουδήποτε αλλού, καθώς από 13 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι πρέπει να προσκομίζουν rapid test από ιδιωτικά κέντρα, που πληρώνουν οι ίδιοι με το ποσό των 10 ευρώ.
Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι με την αύξηση των τεστ είναι φυσικό να έχουμε και αύξηση των διαγνώσεων και έκανε λόγο για «μεταβατική περίοδο», τονίζοντας ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τους αριθμούς των διαγνώσεων.
«Η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένουμε και μία αύξηση της μεταδοτικότητας, λόγω αύξησης του χρόνου στους κλειστούς χώρους».
Στοιχεία για self tests
Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self tests, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 50,3 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,7 εκατομμύρια πολίτες. Έχουμε 33,6 εκατομμύρια ηλεκτρονικές δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματίες υγείας είναι 98.000.
Τρίτη δόση εμβολίου
Απαντώντας σε ερώτηση για τη μείωση της προστασίας από τα εμβόλια με την πάροδο του χρόνου και χορήγησης στο γενικό πληθυσμό τρίτης δόσης, είπε ότι είναι θέμα που ακόμα εξετάζεται και σύμφωνα με τα δεδομένα, «ίσως να πέφτει ένα ποσοστό – όχι πολύ μεγάλο – η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια, ωστόσο το πιο σημαντικό κομμάτι φαίνεται ότι διατηρείται, δηλαδή η προστασία από εισαγωγή σε νοσοκομείο και θάνατο. Αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζεται τόσο σημαντικά για τον γενικό πληθυσμό», τόνισε.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι «μπορεί να πέφτει το ποσοστό της δυνατότητας να κολλήσουμε, αλλά γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια δεν προσφέρουν αποστειρωτική ανοσία. Είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο να κατανοήσουμε κατά πόσο η τρίτη δόση θα είναι χρήσιμη στο γενικό πληθυσμό στη φάση της πανδημίας που βρισκόμαστε τώρα ή όχι. Ίσως να είναι πιο χρήσιμη σε μια έξαρση της πανδημίας, για να μειωθεί το Rt», είπε ο κ. Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι το θέμα των ενισχυτικών δόσεων απασχολεί τους επιστήμονες.
Πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα
Σημαντική μείωση για τρίτη εβδομάδα έδειξε ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια, η επιδημία βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης κάτι που αποτυπώνεται και στην πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας, παρουσιάζεται «ελαφρώς, αλλά σημαντικά βελτιωμένη».
Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 12% λιγότερες διαγνώσεις. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική μείωση με περίπου 18% λιγότερους θανάτους από την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντός της τελευταίας εβδομάδας, μειώθηκε περίπου 6%, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid υποχωρεί σε λιγότερες από 250 ανά ημέρα και πλησιάζει τις 200 ανά ημέρα. Το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων δείχνει σημεία υποχώρηση, κάτω από τη μονάδα.
Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο
Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 227 εκατομμύρια μολύνσεις και σχεδόν 4,7 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Ο ρυθμός νέων διαγνώσεων μειώνεται, της τάξεως 9% εντός της τελευταίας εβδομάδας.
Καταγράφηκαν περίπου 550.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε επίσης μείωση της τάξεως του 6% και καταγράφηκαν περίπου 8.600 ανά ημέρα.
Η επιδημία στην Ευρώπη δείχνει τάσεις ύφεσης με μείωση 5% στις διαγνώσεις, αλλά 3% αύξηση στους θανάτους, μικρότερη όμως από την προηγούμενη εβδομάδα.
Πιο συγκεκριμένα ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων κινείται στο επίπεδο των 119.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, ενώ ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε σε περίπου 1.590 ανά ημέρα. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 26 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Διαβάστε επίσης:
Μίνι lockdown σε Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα
ΕΟΔΥ: 2.322 νέα κρούσματα, 42 θάνατοι και 359 διασωληνωμένοι – Δείτε τη γεωγραφική κατανομή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αναστάσιος Αλβανίας – Ευχές Χριστουγέννων: Η κορυφαία αυτή δεσποτική εορτή φωτίζει την καρδιά με γαλήνη
- ΟΗΕ: Οι ερευνητές ζητούν εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουν το έργο τους επί του πεδίου στη Συρία
- Συρία-Τουρκία: Όλα τα όπλα της χώρας θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, δήλωσε ο νέος ηγέτης της Συρίας
- Σερβία: Μεγάλη διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό