ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στα συμπώματα που παραμένουν και ταλαιπωρούν ακόμη και μετά τη νόσηση από τον κορονοϊό, το λεγόμενο «post COVID» σύνδρομο, αναφέρθηκε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.
Μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, η κ. Λινού δήλωσε ότι «παραμένει για πολλούς φοβερή εξάντληση, βήχας, δυσκολία, κάποιοι μήνες μετά έχουν ανοσμία και επηρεάζει και την ψυχική υγεία. Άνθρωποι χάνουν μέρος της μνήμης τους… Αυτός ο ιός επηρεάζει όλα τα συστήματα. Ένα 10% των ανθρώπων που νόσησαν έχουν αυτό το σύνδρομο».
«Ο δείκτης θετικότητας παραμένει στο 3%, ενώ θα θέλαμε να είναι κάτω από 1%. Οι αριθμοί εύκολα θα μπορούσαν να διπλασιαστούν και να τριπλασιαστούν», ανέφερε ερωτηθείσα για την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού που περιμένουμε μετά το πέρας του καλοκαιριού.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι με το post COVID σύνδρομο κινδυνεύουν και όλοι όσοι πέρασαν ελαφριά τη νόσο και πως το εμβόλιο προστατεύει και από αυτό το σύνδρομο.
Η κ. Λινού συνέστησε προσοχή ιδίως την περίοδο που έρχεται που θα κινούμαστε σε εσωτερικούς χώρους και τόνισε πως τα μέτρα προστασίας είναι απαραίτητα.
Λιγό αργότερα από τα τέλη Σεπτέμβρη υπολογίζονται τα δύσκολα, σημείωσε και πρότεινε την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός.
Σχολιάζοντας την απώλεια του 70χρονου ανθρώπου που έχασε τη μάχη με τον ιό παρ’ ότι πλήρως εμβολιασμένος, η καθηγήτρια σημείωσε ότι «περισσότεροι από 13 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεν είχαν εμβολιαστεί.»
«Αυτή τη στιγμή χάνουμε 20 ανθρώπους τη μέρα χωρίς την τεράστια διασπορά που περιμένουμε αργότερα», υπογράμμισε.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Σε αναστολή εργασίας από σήμερα οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί
Κορονοϊός: Καμπάνες 171.050 ευρώ για παραβίαση των μέτρων – Λουκέτο σε 29 επιχειρήσεις