Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Κτηματολόγιο: Ολοκληρώνεται εντός του 2025 – Τι γίνεται με τις δηλώσεις ακινήτων

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Τους κεντρικούς άξονες του νομοσχεδίου παρουσίασαν χθες το μεσημέρι στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υφυπουργός Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ενώ βασικός στόχος είναι η ύπαρξη πλήρως εξελιγμένου και σύγχρονου Κτηματολογίου μέχρι το 2025.

Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, που αποτελεί προσωπικό στοίχημα του κ. Κυρανάκη από την αρχή της θητείας του, παρά τις όποιες δυσκολίες και καθυστερήσεις έχει κάνει ήδη βήματα προόδου, ενώ παράλληλα η κτηματογράφηση εξελίσσεται και μέσα από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Όπως έχει δηλώσει ο υφυπουργός, η open AI βοηθά να διαβάζουμε σε φυσική γλώσσα το κείμενο των συμβολαίου και να προελέγχονται οι κανόνες τους οποίες μέχρι σήμερα ένας προϊστάμενος θα έπρεπε να διαβάσει αρκετή ώρα για να τους βρει.

Το Κτηματολόγιο γίνεται ο μοναδικός φορέας που θα διαχειρίζεται όλες τις συναλλαγές ακινήτων, με ενιαίους κανόνες, ψηφιακά εργαλεία για όλους και ψηφιοποιημένο αρχείο Υποθηκοφυλακείων. Τα Υποθηκοφυλακεία θα κλείσουν οριστικά μέχρι το τέλος του 2024, ενώ τελική προθεσμία για δηλώσεις ακινήτων παραμένει η 30ή Νοεμβρίου 2024.

Το Νομοσχέδιο φέρνει τη σύμπτυξη τελικών σταδίων στις μελέτες Κτηματογράφησης που εκκρεμούν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος ολοκλήρωσης το 2025.

Παράλληλα με το νέο Κτηματολόγιο ένα πάγιο αίτημα της κτηματαγοράς ικανοποιείται. Θεσπίζεται η δυνατότητα μονομερούς τροποποίησης της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας όταν διαπιστώνεται μικρή διαφορά μεταξύ της μέτρησης τετραγωνικών με σύγχρονα μέσα και των τετραγωνικών που αναφέρονται στο παλιό συμβόλαιο.

Η ρύθμιση αυτή θα δώσει λύση σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι εγκλωβισμένοι σε αδιέξοδα λόγω μικρών διαφορών στα τετραγωνικά μέτρα.

30 Νοεμβρίου η καταληκτική ημερομηνία για δήλωση ακινήτων

Και ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «τρέχει» για τον εκσυγχρονισμό του Κτηματολογίου, παράλληλα στενεύει το χρονικό περιθώριο για την υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο.

Ως τελική καταληκτική ημερομηνία για δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο έχει οριστεί η 30ή Νοεμβρίου 2024 και όσοι δεν ανταποκριθούν θα έρθουν αντιμέτωποι πρόστιμα τα οποία θα αρχίσουν να ισχύουν από την ερχόμενη χρονιά και θα κυμαίνονται από 300 έως 2.000 ευρώ ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης και την αξία του ακινήτου. Μέχρι στιγμής 20.339 ακίνητα καταγράφονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες υπολογίζονται ότι θα είναι οι διορθώσεις που θα πρέπει να γίνουν λόγω λανθασμένης πρώτης εγγραφής. Αυτό οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θεώρησαν ότι τα στοιχεία που δήλωσαν για τα ακίνητα τους (τίτλοι, όρια, θέση κλπ) έγιναν αποδεκτά από τον μελετητή και δεν προχώρησαν σε έλεγχο και στη συνέχεια σε ένσταση διόρθωσης.

Υπενθυμίζεται ότι όποιος δεν υποβάλει δήλωση κτηματογράφησης, δεν κατοχυρώνει την περιουσία του και ενδέχεται να οδηγηθεί σε πολυέξοδες δικαστικές διαδικασίες με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Πρόσθετα η μη έγκαιρη δήλωση, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην απώλεια περιουσίας, αφού μπορεί αυτή να διεκδικηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο ή ακόμη και από κακόβουλους τρίτους.

Τι γίνεται με τα Υποθηκοφυλακεία

Παράλληλα τρέχει και η ψηφιοποίηση των Υποθηκοφυλακείων καθώς πλέον το 90% των πράξεων που υποβάλλονται δεν έρχονται με τους όγκους χαρτιού που ερχόντουσαν αλλά υποβάλλονται ψηφιακά.

Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 50 εκατ. σελίδες χαρτιού έχουν ψηφιοποιηθεί, ενώ πλέον η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Πειραιάς και άλλες 28 περιοχές έχουν ήδη ενταχθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα, με το 90% των πράξεων σε αυτές τις περιοχές να πραγματοποιούνται πλέον ψηφιακά.

Το έργο ψηφιοποίησης των Υποθηκοφυλακείων κρίνεται ως ένα από τα πιο σύνθετα έργα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, που εξελίσσεται στη χώρα την τελευταία 3ετία, ενώ ο προϋπολογισμός ξεπερνά τα 310 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς το έργο εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ενώ η μεγαλύτερη δυσκολία στην προσπάθεια υλοποίησης του έργου έγκειται στο γεγονός ότι πολλά έγγραφα, τα οποία αφορούν παλαιότερα ακίνητα, συμβόλαια, χάρτες κ.λπ., είναι φθαρμένα, μερικά σχεδόν κατεστραμμένα ή και… χαμένα ακόμα.

Διαβάστε επίσης:

Κυρανάκης: 13.000 κυβερνοεπιθέσεις ανά εβδομάδα σε όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες των υπουργείων

Κτηματολόγιο: Πάνω από 400 οι κυβερνοεπιθέσεις – Απέτυχε η εισβολή κακόβουλου χρήστη

Πώς ο κόσμος παρέλυσε μέσα σε λίγες ώρες – Το blackout που έφερε διεθνές χάος