ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αντικρουόμενες είναι οι δημόσιες τοποθετήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κινήσεων που έγιναν απ’ την πλευρά της Πολιτείας για την οχύρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), εν αναμονή του δεύτερου κύματος της επιδημίας, αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νοσοκομεία της χώρας, την ώρα που η μάχη για τη σωτηρία ανθρώπινων ζωών κορυφώνεται.
Χθες, Τρίτη (9/11), ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, έχοντας στο πλευρό του την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου, παρουσίασε το σχεδιασμό που αναπτύχθηκε εν όψει του δεύτερου «γύρου» της υγειονομικής κρίσης, διαβεβαιώνοντας ότι ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά, έκαναν, κάνουν και θα κάνουν ό,τι χρειαστεί, ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, αλλά και ό,τι κατά περίπτωση κρίνεται αναγκαίο, ώστε μαζί με την ελληνική κοινωνία, να ξεπεραστεί αυτή η κρίση.
Εντούτοις, αναγνώρισε ότι το σύστημα Υγείας βρίσκεται ήδη «στο κόκκινο», επισημαίνοντας ότι οι δυνατότητές του δεν είναι απεριόριστες και κάλεσε τους πολίτες να συνεργαστούν έτσι ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού στη χώρα.
Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία δίνουν μάχη προκειμένου να ανταποκριθούν στις έκτακτες ανάγκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία, αφήνοντας αιχμές για ολιγωρία του υπουργείου Yγείας και λανθασμένους ή ακόμα και επικίνδυνους χειρισμούς.
Όλα αυτά, συμβαίνουν την ώρα που οι εισαγωγές ασθενών σε απλές κλίνες Covid-19 τις τελευταίες ημέρες ξεπερνούν κατά μέσο όρο τις 300 ημερησίως (χθες ξεπέρασαν τις 400), εκ των οποίων το 10% ενδέχεται να καταλήξει σε ΜΕΘ και να χρειαστεί διασωλήνωση.
Ειδικά όσον αφορά στις κλίνες ΜΕΘ, καθημερινά καλύπτονται με φρενήρεις ρυθμούς, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, καθιστώντας αναγκαίες τις μετατροπές άλλων κλινών σε κλίνες εντατικής θεραπείας καθώς και τις διακομιδές ασθενών στον ιδιωτικό τομέα και σε νοσοκομεία άλλων περιοχών.
Τα παραπάνω στοιχεία λαμβάνουν τρομακτικές διαστάσεις, δεδομένου ότι όπως τόνισε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, τις επόμενες ημέρες αναμένεται αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ, καθώς η θετικότητα αυτή την στιγμή στη συμπρωτεύουσα βρίσκεται στο 32% και η μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού θα αρχίσει να φαίνεται σε 15 περίπου ημέρες.
Κικίλιας: Μηδέν αναμονές για κρεβάτι ΜΕΘ
Παρουσιάζοντας το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, ο κ Κικίλιας τόνισε ότι από το Σεπτέμβριο του 2019 έχουν προστεθεί στο ΕΣΥ 12.294 επαγγελματίες Υγείας. Παράλληλα, έχουν δημιουργηθεί 4.590 κλίνες Covid στις 7 υγειονομικές Περιφέρειες, ενώ από τον Ιούλιο του 2019 έχουν αναπτυχθεί 525 κλίνες ΜΕΘ.
«Όλα τα προηγούμενα χρόνια, αυτήν την εποχή (Οκτώβριο- Νοέμβριο) στο ΕΣΥ είχαμε – χωρίς κορονοϊό – κατά μέσο όρο 30-35 αναμονές για κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας. Μέχρι στιγμής, και είναι τεράστιο επίτευγμα αυτό του Ε.Σ.Υ., κανένας συμπολίτης μας δεν περιμένει για κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) 224 Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία έχουν ριχτεί στη μάχη με τον κορονοϊό.
Στην ΠΦΥ γίνεται το 30% των τεστ, τα οποία ανέρχονται πλέον συνολικά στα 2.000.000 (PCR και rapid), ενώ είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έχει χρησιμοποιήσει rapid test υψηλής ευκρίνειας και ευαισθησίας.
Αναφερόμενος στις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για «ελληνική πατέντα», επισημαίνοντας ότι έχουν πραγματοποιήσει μέχρι τώρα 13.500 αποστολές και έχουν διενεργήσει 450.000 τεστ.
«Ξεκινήσαμε το Μάιο με 22.711 δείγματα και 986 αποστολές, προχωρήσαμε τον Αύγουστο στα 109.858 δείγματα σε 2.621 αποστολές και φτάσαμε τον Οκτώβριο σε 3.560 αποστολές να έχουμε πάρει 130.847 δείγματα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.
ΠΟΕΔΗΝ: Επικίνδυνοι χειρισμοί
Νωρίτερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια (ΠΟΕΔΗΝ) κατήγγειλε ότι η λειτουργία των νοσοκομείων προσαρμόζεται στην αντιμετώπιση της πανδημίας με μεγάλη επικινδυνότητα, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος Υγείας, που προέρχονται από την ελλιπή στελέχωση και χρηματοδότηση.
«Στο πρώτο κύμα της πανδημίας υπήρχαν συγκεκριμένα Νοσοκομεία αναφοράς που νοσήλευαν περιστατικά κορονοϊού, υποστηριζόμενα και από ΜΕΘ. Τώρα, τα περισσότερα Νοσοκομεία έχουν αναπτύξει κλίνες κορονοϊού, πολλές φορές χωρίς να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας. Ύποπτα κρούσματα νοσηλεύονται στον ίδιο χώρο με κίνδυνο διασποράς του ιού. Γίνεται σύμπτυξη – κατάργηση κλινικών προκειμένου να αναπτυχθούν κλινικές κορονοϊού, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται ράντζα και να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας χρειάζεται άμεσα και άλλες προσλήψεις προσωπικού. Όπως τονίζει, από τις 50 κλίνες ΜΕΘ του Νοσοκομείου Σωτηρία, δωρεά της Βουλής των Ελλήνων, λειτουργούν μόνο οι 15 με δανεικό προσωπικό από άλλα Νοσοκομεία, ενώ εκφράζει έντονη ανησυχία για τη διαχείριση των περιστατικών εκτός Covid.
«Η μετατροπή των Γενικών ΜΕΘ, των καρδιοχειρουργικών μονάδων, των αιθουσών ανάνηψης, των χειρουργικών αιθουσών σε ΜΕΘ κορονοϊού θέτει σε κίνδυνο ζωές ασθενών, αφού διασωληνωμένα περιστατικά θα νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους αναμένοντας κλίνες ΜΕΘ», υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ.
Πάντως, αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Κικίλιας, παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τον προηγούμενο μήνα έγιναν 516.379 εξετάσεις σε τακτικά εξωτερικά ιατρεία, 285.842 εξετάσεις ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, διενεργήθηκαν 40.032 χειρουργεία και έγιναν και 50.114 εξετάσεις ασθενών στην Ολοήμερη Λειτουργία των νοσοκομείων.
Αναμένεται τα στοιχεία αυτά να επιβεβαιωθούν και κατά τον τρέχοντα μήνα, δεδομένου ότι η μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας ξεκίνησε μετά το τέλος Οκτωβρίου.
Απογοητευμένοι οι νοσηλευτές
Με επιστολή της προς τους υπουργούς Υγείας, η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ) εκφράζει τη απογοήτευσή της για τους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.
Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «καλοκαιρινή ανεμελιά» των στελεχών της χάραξης των πολιτικών της υγείας, που άφησαν εκτεθειμένο ολόκληρο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ ήταν αναμενόμενο το δεύτερο κύμα της επιδημίας.
Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει -μεταξύ άλλων- ότι δεν πραγματοποιήθηκαν οι απαιτούμενες προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών στις υπηρεσίες υγείας και απλά έγιναν ανανεώσεις των συμβάσεων και προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του συστήματος.
Ειδική αναφορά κάνει στους Ειδικευόμενους Νοσηλευτές, επισημαίνοντας ότι «δεν αποτελούν πανάκεια», καθώς βρίσκονται σε εκπαιδευτικό καθεστώς και δεν υπηρετούν ως υγειονομικό προσωπικό.
Τέλος τονίζει ότι δεν δόθηκαν κίνητρα στους 3.000 Έλληνες νοσηλευτές, οι οποίοι εργάζονται στο εξωτερικό, ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη έμπειρων νοσηλευτών, με αποτέλεσμα κατά την περίοδο της πανδημίας το δημόσιο σύστημα Υγείας να απορροφά νοσηλευτές από τον ιδιωτικό τομέα.
Βουλιάζουν τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη
Στα… γόνατα κρατιέται στο σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη, όπου οι νοσηλείες περιστατικών με Covid-19 έχουν φτάσει στο κόκκινο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, χθες, σε όλα τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας υπήρχαν μόλις 3 κενές κλίνες ΜΕΘ, ενώ τη Δευτέρα, η γενική ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, δυναμικότητας 10 κλινών, μετατράπηκε σε ΜΕΘ κορονοϊού και γέμισε αμέσως.
Όπως ο ίδιος ανέφερε, το μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς ΑΧΕΠΑ, που δέχεται περιστατικά από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ξεκίνησε χθες την εφημερία του χωρίς κανένα διαθέσιμο κρεβάτι για τη νοσηλεία ασθενών με σοβαρά συμπτώματα Covid-19, αλλά και γενικών περιστατικών. Προς την κατεύθυνση αυτή ήταν και οι δηλώσεις του Πρόεδρου των Νοσοκομειακών Ιατρών του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, Θανάση Σιούλη, ο οποίος μίλησε για έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας, λόγω κάλυψής τους, γεγονός που όπως ανέφερε οδηγεί σε επιλογές ασθενών.
Πάντως, λίγο αργότερα η Διοίκηση του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, διέψευσε ρητά τις δηλώσεις του κ. Σιούλη με σχετική ανακοίνωση:
«Δηλώνουμε ότι η έναρξη της σημερινής εφημερίας έγινε με 7 κενές κλίνες εντατικής θεραπείας και με ταυτόχρονο σχεδιασμό από την ΥΠΕ και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την περαιτέρω ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και την αντιμετώπιση του προβλήματος”, ανέφερε μεταξύ άλλων.
Πληρότητα ΕΣΥ
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, η πληρότητα του ΕΣΥ Θεσσαλονίκης χθες ήταν η εξής:
- Παπανικολάου: στις 37 διαθέσιμες ΜΕΘ Covid, νοσηλεύονται 35 ασθενείς με κορoνοϊό (διαθέσιμες κενές κλίνες: 2)
- Γεννηματάς ΘΕΣΝ: 10 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid – Πλήρης.
- Άγιος Δημήτριος: 8 ασθενείς στη ΜΕΘ κορονοϊού – Πλήρης.
- Παπαγεωργίου: νοσηλεύονται 15 ασθενείς, δεν υπάρχει κενή κλίνη.
- Άγιος Παύλος: νοσηλεύονται 7 ασθενείς. Υπάρχει 1 κενή κλίνη
- Στρατιωτικό Νοσοκομείο 424: 4 ασθενείς στη ΜΕΘ κορονοϊού, κανένα κενό κρεβάτι.
- Ιπποκράτειο: Η γενική ΜΕΘ που μετατράπηκε σε κορονοϊού, δυναμικότητας 10 κλινών, γέμισε αμέσως.
Στις απλές κλινικές κορονοϊού της Θεσσαλονίκης, νοσηλεύονταν χθες 660 ασθενείς.
Αναλυτικά:
- ΑΧΕΠΑ 130 νοσηλευόμενοι ασθενείς
- Παπανικολάου: 130
- Ιπποκράτειο: 135 και 4 παιδιά
- Γεννηματάς: 25 ασθενείς
- Αγιος Δημήτριος: 20 ασθενείς
- Παπαγεωργίου: 120 ασθενείς
- Αγιος Παύλος: 30 ασθενείς
- 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: 70 ασθενείς
Στη συμπρωτεύουσα βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση μεταφοράς ασθενών σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ώστε να αναπτυχθούν στο δημόσιο νέες κλίνες για τη νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού.
Τρίτο σχέδιο έκτακτης ανάγκης
Όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Κικίλιας, το υπουργείο Υγείας εκπόνησε ήδη ειδικό τρίτο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όπου μπαίνουν στην μάχη 50 νέες κλίνες Ειδικών Μονάδων.
Πρόκειται για κλίνες νευροχειρουργικές, καρδιοχειρουργικές ή αγγειοχειρουργικές, οι οποίες μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ Covid-19, με τον εξοπλισμό που συγκεντρώθηκε τους προηγούμενους μήνες, ως στρατηγικό απόθεμα στο υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα, στο Νομό Θεσσαλονίκης και στις γύρω περιοχές, υπάρχουν 233 ΜΕΘ Covid και non Covid.
“Eπιχειρησιακά επεκτείνουμε τις δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα χρησιμοποιούμε όλα τα όπλα, τα εργαλεία τα οποία έχουμε στην φαρέτρα μας.
Θα μπουν στην μάχη και οι ιδιώτες ιατροί, οι συμβάσεις μαζί τους έχουν αποσταλεί σε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους. Περιμένω ισχυρή ανταπόκριση. Είναι, πιστεύω, εξαιρετικά σημαντικό να βοηθήσουν και εντός Ε.Σ.Υ.”, τόνισε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι υπάρχει παράλληλα επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει και τις μεταφορές ασθενών από την μια Υγειονομική Περιφέρεια στην άλλη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λ. Βιλδιρίδη – ΤΕΠ: Παρακολούθηση των εφημεριών σε real time από τον Ιανουάριο του ‘25
- GrePort 2024 (Γιώργος Βαγγέλας και Θάνος Πάλλης): Οι 13 Οργανισμοί Λιμένων είχαν τζίρο 361 εκατ. ευρώ και κέρδη 192 εκατ. ευρώ
- Υπερταμείο: Η «μάχη» Δημητριάδη – Πολίτη και οι 4 ακόμη υποψήφιοι CEO
- Ηλεκτρικό ρεύμα: Ανταγωνισμός για τα σταθερά πελατολόγια- Γιατί το ακριβό πράσινο “πληρώνει” τα μπλε