Μπροστά στον κίνδυνο υπαναχώρησης βρίσκεται η χώρα, 17 ημέρες μετά την έναρξη της σταδιακής άρσης των περιορισμών, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατρέψει σχεδιασμούς και χρονοδιαγράμματα.
Τα ανησυχητικά επιδημιολογικά στοιχεία της εβδομάδας θέτουν σε συναγερμό τους επιστήμονες, οι οποίοι προχωρούν σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη, με στόχο να αποτραπεί ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε καταστάσεις που θυμίζουν… Νοέμβριο και μάλιστα σε συνθήκες χειμώνα.
Τα δεδομένα θα αξιολογήσει υποεπιτροπή Εμπειρογνωμόνων σήμερα το απόγευμα, φέρνοντας στο τραπέζι το ενδεχόμενο όχι μόνο να μπει «φρένο» στο περαιτέρω άνοιγμα αλλά και να επανέλθουν περιορισμοί που έχουν ήδη αρθεί, σε περίπτωση που το επιβάλλουν οι επιδημιολογικοί δείκτες.
Παράλληλα, προβλήματα αντιμετωπίζονται και στο πεδίο των εμβολιασμών, με τις καθυστερήσεις των παραδόσεων στην ΕΕ να προσθέτουν επιπλέον χιλιόμετρα στη διαδρομή προς στην έξοδο από το… τούνελ.
Η Αττική στο «μικροσκόπιο»
Στο επίκεντρο της σημερινής τηλεδιάσκεψης των ειδικών θα βρεθεί το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική, όπου καταγράφονται σχεδόν τα μισά από τα ημερήσια νέα κρούσματα του ιού Sars-Cov-2 τις τελευταίες ημέρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα συνολικά 5.324 ενεργά κρούσματα στη χώρα, τα 2.374 εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο, μεταξύ των οποίων και η πλειονότητα αυτών που φέρουν το μεταλλαγμένο “βρετανικό” στέλεχος. Ιδιαίτερα προβληματίζουν πλέον, εκτός από τον Κεντρικό Τομέα, ο Βόρειος και ο Ανατολικός Τομέας.
Σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τα στοιχεία αυτά θέτουν σε κίνδυνο το προγραμματισμένο άνοιγμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και κάνουν ορατό το ενδεχόμενο επαναφοράς του λιανεμπορίου στο σύστημα click away, σε περίπτωση που η Αττική χαρακτηριστεί «κόκκινη» περιοχή.
Αύξηση των νέων διαγνώσεων παρατηρείται και σε επίπεδο επικράτειας, με τον 7ημερο κυλιόμενο μέσο όρο να ανέρχεται στα 547 κρούσματα την ημέρα. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο, ωστόσο, είναι ότι παρουσιάζεται αύξηση στην ηλικιακή ομάδα των 75 ετών και άνω, δηλαδή σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά και να χρειαστούν νοσηλεία.
Περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες μέρες ανά 100.000 κατοίκους πληθυσμού εμφανίζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θήρας, Μυκόνου, Βοιωτίας, Ροδόπης, Δυτικής Αττικής και Λακωνίας.
Επίσης, ιδιαίτερα προβληματίζουν, λόγω των νέων κρουσμάτων αλλά και της αυξητικής τάσης που παρουσιάζουν, οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Εύβοιας και Αχαΐας.
Παρότι η επίδραση από το άνοιγμα του λιανεμπορίου αναμένεται να “αποτυπωθεί” στα επιδημιολογικά δεδομένα την επόμενη εβδομάδα, όπως επισημαίνουν μέλη της Επιτροπής, το άνοιγμα της κοινωνίας στις 7 Ιανουαρίου οδήγησε – τουλάχιστον στην Αττική – σε ένα RT που πλησιάζει το 1, που πλησιάζει δηλαδή σε επίπεδο συναγερμού. Θετική εξέλιξη, ωστόσο, αποτελεί το γεγονός, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία.
Παράλληλα, κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στα Νοσοκομεία, όπου νοσηλεύονται 1.445 ασθενείς με Covid-19. Oι 274 είναι διασωληνωμένοι, ενώ τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις κλίνες ΜΕΘ, η μείωση που καταγράφεται κάθε εβδομάδα είναι μικρή.
Ο αριθμός των εισαγωγών παραμένει υψηλός, φτάνοντας τις 112 την Τετάρτη (27/01) και η κάλυψη των ΜΕΘ αγγίζει το 48% των κλινών ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια, το 63% στην Αττική και το 50% στη Θεσσαλονίκη.
Την ίδια στιγμή, το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς, οι οποίοι θεωρούν πλέον δεδομένο ότι έχει διασπαρεί στη χώρα. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του Ιδρύματος Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ ) για τα νέα κρούσματα, έπειτα από ανάλυση δειγμάτων τα οποία συγκεντρώθηκαν από όλη τη χώρα. Τα νέα στοιχεία θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή και θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων, οι οποίες αναμένονται την Παρασκευή.
Καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων
Εμπόδια ανακύπτουν και στην πορεία του εμβολιασμού, εξαιτίας των ανησυχητικών καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις παραδόσεις προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επεσήμανε την Τρίτη ότι η Ευρώπη έχει επενδύσει δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων και για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου κοινού αγαθού, καλώντας τις επιχειρήσεις να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.
«Πέρα από τις αιτίες αυτής της καθυστέρησης, τις οποίες ούτε η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν γνωρίζει ξεκάθαρα, οφείλουμε – και αναφέρομαι στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – να εξετάσουμε κάτι πολύ σημαντικό, που σε μεγάλο βαθμό θα διαμορφώσει και το μέλλον του ίδιου του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.
Η Ευρώπη των 27 Κρατών, των 450 εκατομμυρίων πολιτών και με 22 τρις ΑΕΠ, στα θέματα Δημόσιας Υγείας οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, να απλώσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας, προστατεύοντας τους πιο αδύναμους πολίτες απέναντι σε επιχειρηματικούς ή διακρατικούς ανταγωνισμούς. Αυτούς τους πολίτες που στη μεγάλη τους πλειοψηφία συμμορφώθηκαν με τα πρωτοφανή μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας», σχολίασε σχετικά κατά την τακτική ενημέρωση της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, διαβεβαιώνοντας ότι το επιχειρησιακό σχέδιο της χώρας είναι τέτοιο που μπορεί να προσαρμοστεί σε όλα τα δεδομένα των αφίξεων, των ημερομηνιών και των ποσοτήτων εμβολίων.
Σημειώνεται ωστόσο ότι, όπως έχει καταστήσει σαφές ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριος Θεμιστοκλέους, η επίτευξη του στόχου για εμβολιασμό των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα κριθεί από την τήρηση του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος των παραδόσεων.