ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ασφαλή και αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια που αναμένονται, ως αποτέλεσμα μίας τιτάνιας ερευνητικής προσπάθειας που καταβλήθηκε κατά τους προηγούμενους μήνες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία του νέου κορονοϊού.
Οι χρόνοι-ρεκόρ που σημειώθηκαν δεν αποτελούν αιτία σκεπτικισμού, καθώς η μεγάλη ταχύτητα αποδίδεται στην επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και όχι σε πλημμελείς ελέγχους.
Όλα τα εμβόλια θα φτάσουν στη χώρα μας κατόπιν έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος θα έχει αναλύσει με κάθε λεπτομέρεια το σύνολο των δεδομένων για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητά τους, ενώ η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα μελετά με προσοχή τις δημοσιευμένες μελέτες μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα αναφέρει όλα τα στοιχεία που θα προκύψουν.
Τα παραπάνω δήλωσε κατά την τελευταία τηλεοπτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμώξεων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Η ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκαν τα εμβόλια δεν σημαίνει μείωση της ποιότητας ελέγχου της ασφάλειας των εμβολίων. Οι κλινικές μελέτες έτρεξαν ακριβώς όπως έχουν τρέξει πάντα μέχρι σήμερα. Αυτό το οποίο συνέβη είναι ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, λόγω του επείγοντος, επιταχύνθηκαν πάρα πολύ. Στο κλινικό κομμάτι, στο ιατρικό κομμάτι, δεν έγινε καμία έκπτωση», ανέφερε η καθηγήτρια.
«Είναι ξεκάθαρο ότι όλα τα εμβόλια έχουν δείξει ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά. Ότι έχουν εξαιρετικό προφίλ ασφάλειας και μάλιστα μιλάμε για μελέτες οι οποίες πρώτη φορά γίνονται σε τόσους χιλιάδες ασθενείς. Τέτοια νούμερα δεν έχουμε δει για πολλά από τα εμβόλια που κυκλοφορούν τώρα», δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Επιδημιολογίας – Υγιεινής, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναδεικνύοντας μία ακόμη παράμετρο: τη συνένωση μεγάλων δυνάμεων με κοινό στόχο.
«Είχαμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ανάπτυξη εμβολίων, γιατί για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο υπήρξε τέτοια συνένωση δυνάμεων, κυρίως κολοσσών που αναπτύσσουν εμβόλια, έτσι ώστε να φτάσουμε στα αποτελέσματα τα οποία έχουμε. Διότι γνωρίζουμε για εμβόλια που ήδη κυκλοφορούν, όπως για τη γρίπη ή άλλα εμβόλια, ότι είναι 2-3 εταιρείες παγκοσμίως που ηγούνται. Η προσπάθεια λόγω της πανδημίας ήταν τέτοια που καταφέραμε και έχουμε αυτούς τους χρόνους τους οποίους βλέπουμε», τόνισε κ. Κοντοζαμάνης.
Αισιοδοξία για τη διάρκεια ανοσίας
Οι καθηγητές κατέστησαν για μια ακόμη φορά σαφές ότι απαιτούνται αρκετοί μήνες για να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός ικανού αριθμού πολιτών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί αυτό που αποκαλείται «τείχος ανοσίας» ή αλλιώς «ανοσία αγέλης», υπογραμμίζοντας ότι κάθε άτομο που θα εμβολιαστεί θα αποκτήσει ικανή προστασία περίπου 7 μέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, δηλαδή στον ένα με ενάμιση μήνα από την πρώτη δόση.
Εντούτοις, θετικά είναι τα μηνύματα αναφορικά με τη διάρκεια της ανοσίας, ενισχύοντας τις προσδοκίες για ικανοποιητική ανάσχεση της πανδημίας.
«Βλέπουμε ότι πλέον πολλές μελέτες προκύπτουν σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας, τόσο μετά από φυσική λοίμωξη, όσο και μετά από εμβολιασμό. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανοσολογική απόκριση ενάντια του ιού φθίνει πολύ αργά και συνεπώς αναμένουμε τόσο η παλιά λοίμωξη, όσο και ο εμβολιασμός, να προστατεύει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ικανό ώστε να μπορούμε να περιμένουμε ότι ο εμβολιασμός θα ανασχέσει ικανοποιητικά την επιδημία», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.
Οι κλινικές μελέτες σύγκρισης μεταξύ εμβολίων είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, η οποία επί του παρόντος δεν απασχολεί τους επιστήμονες, καθώς μέχρι στιγμής, όλα τα εμβόλια έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το όριο αποτελεσματικότητας που είχαν θέσει (50%-60%).
«Τα δεδομένα που έχουν δεν επαρκούν για να μπορέσεις να τα συγκρίνεις μεταξύ τους. Δηλαδή το 90% με το 95% σε αυτή τη φάση είναι μηδαμινό. Οπότε νομίζω ότι η συζήτηση περί συγκριτικής αποτελεσματικότητας και επιλογής, είναι κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή ούτε επιστημονική βάση έχει, ούτε θα πρέπει να γίνεται. Αυτή τη στιγμή έχουμε εξαιρετικά εμβόλια και πρέπει να είμαστε χαρούμενοι», σημείωσε ο καθηγητής, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο επιλογής του εμβολίου από τους πολίτες.
Στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έγινε διεξοδική συζήτηση την προηγούμενη εβδομάδα, προκειμένου να εισηγηθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, τα βασικά κριτήρια της επιλογής των ομάδων πληθυσμού που θα εμβολιαστούν πρώτοι, είναι ο βαθμός έκθεσης στη λοίμωξη, όπως παραδείγματος χάρη το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση, όπως οι άνθρωποι που βρίσκονται στα γηροκομεία, οι υπέργηροι ή οι άνθρωποι με σοβαρό υποκείμενο νόσημα.
Μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έχουν ετοιμάσει ένα πολύ λεπτομερές εκπαιδευτικό υλικό προς όλα τα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και ενημερωτικό υλικό για το γενικό πληθυσμό.
Το πρώτο εμβόλιο (Pfizer/BioNTech) έχει ήδη αδειοδοτηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και αυτήν την εβδομάδα ξεκινούν οι εμβολιασμοί, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
«Είναι κατανοητό ότι οι υγειονομικές αρχές αυτών των δύο μεγάλων χωρών έχουν βεβαιότητα για την ασφάλεια του εμβολίου, αλλιώς δεν θα εξέθεταν ποτέ τους πολίτες τους στον εμβολιασμό», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.
Το εμβόλιο αναμένεται στην Ελλάδα στις αρχές του 2021. Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή (6/12), ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εξήγησε ότι όταν εγκριθούν τα εμβόλια από τον ΕΜΑ και φτάσουν στη χώρα, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει εντός 24 ωρών. Σύμφωνα με τον ίδιο, για να πετύχει αυτή η επιχείρηση, πρέπει να εμβολιαστούν εκατομμύρια πολίτες της χώρας μας, με εκατομμύρια εμβόλια, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι σε δύο δόσεις.
«Έχουμε εκπονήσει ένα επιστημονικό και τεχνοκρατικό σχέδιο μεταφοράς, συντήρησης και ψηφιακής διαχείρισης των δεδομένων που αφορά κέντρα υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, εμβολιαστές. Όλο αυτό θα κρίνει πως θα επιστρέψουμε καταρχάς σε μια μερική κανονικότητα και στη συνέχεια πώς θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω», σημείωσε ο υπουργός Υγείας, αναλύοντας το σχέδιο του εμβολιασμού στη χώρα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μητσοτάκης: Οι αποφάσεις του βουνού και ο χρόνος των ανακοινώσεων για την προεδρία της Δημοκρατίας
- Kυριάκος Μητσοτάκης: Live η εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο
- Μετρό Αθήνας: Αλλάζουν εικόνα οι σταθμοί – Σε εξέλιξη πρόγραμμα ανακαίνισης του δικτύου
- Eurobank: «Η μαγεία του θεάτρου, δώρο για τα παιδιά»