Το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου άφησε ανοιχτό ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Μετά την αύξηση που εμφανίζουν τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι αναμένεται ότι θα επανεξετάσουν την κατάσταση με βάση τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία για τη λήψη τυχόν επιπλέον μέτρων προστασίας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πατούλης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μετατεθεί το άνοιγμα των σχολείων για ακόμα μία εβδομάδα.

Ήδη οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις από το υπουργείο Παιδείας και τα σχολεία για την επιστροφή στις τάξεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών θα είναι ουσιαστικά ένα τεστ για την ενδεχόμενη επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων.

Σημειώνεται πάντως ότι οι εικόνες από την γιορτή των Θεοφανείων με συνωστισμό κόσμου έξω από τις εκκλησίες έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που μπορεί να επηρεάσει και τη λειτουργία των σχολείων.

Η επιστροφή στα σχολεία θα γίνει με περισσότερα προληπτικά μέτρα, με ένα από αυτά, που αποτελεί και προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας, να είναι τα τεστ στους εκπαιδευτικούς.

Όπως τόνισε χθες η Νίκη Κεραμέως, «έχουμε ετοιμάσει μία πλατφόρμα στην οποία θα μπορεί να εγγράφεται ο εκπαιδευτικός, προαιρετικά, εθελοντικά για να κάνει δωρεάν τεστ κορονοϊού. Το τονίζω είναι ένας προληπτικός μηχανισμός». Η υπουργός εξήγησε ότι «δεν είναι η πλατφόρμα του testing, θα είναι μία ξεχωριστή πλατφόρμα αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς και θα γίνονται όλη μέρα τεστ, από τις 14.00 ως τις 17.00– εσκεμμένα το ωράριο αυτό για να είναι και με τη λήξη του εκπαιδευτικού ωραρίου- σε 386 σημεία στη χώρα». Η πλατφόρμα μάλιστα θα είναι ανοιχτή και για τους μαθητές του λυκείου οι οποίοι θα μπορούν να υποβληθούν σε τεστ για κορονοϊό εφόσον το επιθυμούν.

Όσον αφορά την προσέλευση στα σχολεία, αυτή θα γίνεται σε… δόσεις, καθώς θα υπάρχει πρόβλεψη για διαφορετική ώρα άφιξης και αποχώρησης των μαθητών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός που ενδεχομένως δημιουργηθεί αφού τα παιδιά συνοδεύονται από τους γονείς τους.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Παιδείας, θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης ανά ομάδες τμημάτων, όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών). Επιπλέον, θα χρησιμοποιούνται περισσότερες από μία είσοδοι στα κτίρια των σχολείων, όπου αυτές υπάρχουν.

Σε ισχύ είναι όλα τα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ:

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
– Χρήση αντισηπτικών
– Σχολαστικοί καθαρισμοί
– Μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά.

Ανοίγουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Εκτός των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων, όπως έχουν μέχρι στιγμής τα πράγματα, κανονικά θα λειτουργούν από τις 11 Ιανουαρίου και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Η απόφαση ελήφθη μετά την επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων από την Ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Και εδώ θα ισχύουν τα μέτρα κατά της πανδημίας. Τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, είναι τα εξής:

– Χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών είναι προαιρετική.
– Υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας (ή σε ειδικές περιπτώσεις ασπίδας προσώπου) από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς.
– Διαχωρισμός των αύλειων δραστηριοτήτων κατά τμήματα.
– Ειδική μέριμνα για τη σίτιση.

Διαβάστε επίσης:

Βόμβα Γεραπετρίτη: Δεν αποκλείει νέα αυστηρότερα μέτρα, ακόμη και αιφνιδιαστικά

Καπραβέλος: Έρχεται τρίτο κύμα, θα θρηνήσουμε πολλά θύματα – «Μιλάμε για τραγωδία της χώρας»

Άφωνος ο πλανήτης από τα επεισόδια στο Καπιτώλιο με 4 νεκρούς – Τεράστιο πλήγμα για την αμερικανική δημοκρατία