Ανησυχία και φόβους έχει προκαλέσει η νέα έξαρση του κορονοϊού στην Ελλάδα, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα να αυξάνονται και στην Αττική.

Εστίες υπερμετάδοσης αποτελούν μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι γάμοι σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Σέρρες και Λάρισα, από τους οποίους εμφανίστηκαν πολλά κρούσματα τα τελευταία 24ωρα.

Για την ανακοπή της διασποράς του επικίνδυνου ιού, η κυβέρνηση έλαβε επιπλέον μέτρα, περιορίζοντας τον αριθμό των καλεσμένων σε 100.

Ως «κρίσιμη» χαρακτηρίζεται η εβδομάδα που διανύουμε αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, με τον καθηγητή, Νίκο Σύψα να αναφέρει πως αρκετά μέτρα είναι πλέον στο τραπέζι, μεταξύ αυτών ακόμη και η επαναφορά των SMS.

«Δεν σας κρύβω ότι έχουμε μία σημαντική ανησυχία. Δεν θέλω να σπείρω πανικό, όμως η ανησυχία είναι έντονη για την εξέλιξη της πανδημίας μετά την τελευταία εβδομάδα. Στο τραπέζι είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων και κυρίως των ηλικιωμένων. Αν το επιβάλει η κατάσταση τότε θα επιβληθεί ένας περιορισμός μετακίνησης μέσω SMS. Υπάρχουν κι άλλα μέτρα πάνω στο τραπέζι που θα εξεταστούν ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Για τον καθηγητή, το μείζων πρόβλημα είναι τα ενδογενή κρούσματα και εξήγησε πως η αύξηση οφείλεται τόσο στην χαλαρότητα που επιδεικνύουν κυρίως οι νέοι, αλλά και στα φαινόμενα συνωστισμού σε νυχτερινά μαγαζιά και άλλες εκδηλώσεις.

«Αυτή τη στιγμή είναι σαν να πατάμε σε ένα λεπτό κομμάτι που μπορεί να σπάσει από στιγμή σε στιγμή. Και φοβάμαι πως μπορεί στο τέλος της εβδομάδας τα κρούσματα να πολλαπλασιαστούν. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε τις συνέπειες της συμπεριφοράς πολιτών προ δύο εβδομάδων, με τα πανηγύρια, την χαλαρότητα και τους συνωστισμούς. Τα αστικά κέντρα είναι εκεί που εστιάζουμε, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λόγω της πυκνότητας του πληθυσμού», είπε.

Χθες, Δευτέρα, από τα 77 κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, αρκετά αφορούν γάμους που έγιναν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Από τον γάμο στην Θεσσαλονίκη που βρέθηκαν 23 κρούσματα, καταγράφηκαν άλλα τρία, τα δύο στην συμπρωτεύουσα και το ένα από τον Νομό Πέλλας, κάτι που φοβόντουσαν οι ειδικοί αφού η παρουσία ατόμων από άλλες περιοχές, μπορεί να φέρει ακόμη περισσότερα κρούσματα.

Κρούσματα όμως εντοπίστηκαν και σε άλλους γάμους. Θετικά κρούσματα βρέθηκαν σε γάμο στις Σέρρες, ενώ χθες ανακοινώθηκαν και 9 κρούσματα από έναν άλλο γάμο στην Αλεξανδρούπολη.

Το βράδυ ωστόσο σήμανε συναγερμός και στη Λάρισα, καθώς μετά από γάμο που τελέστηκε στην πόλη της Θεσσαλίας, εντοπίστηκαν τρία κρούσματα και σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν μετά την διαδικασία ιχνηλάτησης.

66 κρούσματα σε 3 μέρες στην Αττική

Συναγερμό έχει σημάνει η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, όπου τις τρεις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί επίσημα 66 κρούσματα κορονοϊού.

Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 28 κρούσματα στην πρωτεύουσα.

Παρατηρείται μία σταθερά αυξητική πορεία στα κρούσματα εντός της Αττικής, καθώς μετά τα 19 που ανακοινώθηκαν Σάββατο και Κυριακή, την Δευτέρα ήρθε νέα άνοδος με 28 κρούσματα, φτάνοντας ήδη τα 66 στο πρώτο τριήμερο του Αυγούστου.

Το γεγονός πως η αύξηση των κρουσμάτων συμπίπτει με την έξοδο των Αθηναίων στα νησιά και την περιφέρεια για τις καλοκαιρινές διακοπές, η ανησυχία είναι έκδηλη στις υγειονομικές αρχές που εξετάζουν νέα μέτρα.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τα πάρτι σε βίλες και μαγαζιά

Την ίδια ώρα, οι αρχές συνεχίζουν εντατικά τους ελέγχους για συνωστισμό σε νυχτερινά μαγαζιά, μπιτς μπαρ, αλλά και βίλες όπου διοργανώνονται πάρτι στα «κρυφά».

Παρά τις ειδοποιήσεις, κάποιοι συνεχίζουν να αγνοούν τους κινδύνους και συνεχίζουν να διοργανώνουν πάρτι όπου εκατοντάδες κόσμου συνωστίζεται χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα.

Στη Μύκονο μάλιστα, η αστυνομία δεν έχει σταματήσει να κάνει ελέγχους σε μαγαζιά και βίλες και χθες πρόλαβαν ένα πάρτι που ετοίμαζαν κάποιοι, γεμίζοντας μάλιστα βαν με κόσμο, που μεταφέρονταν σε συγκεκριμένο χώρο για να διασκεδάσει.

77 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 77 νέα κρούσματα, με το σύνολο πλέον να ανέρχεται σε 4.737.

Το ανησυχητικό στοιχείο που προκύπτει είναι πως τα κρούσματα «μοιράζονται» σε 14 διαφορετικούς Νομούς της χώρας.

οκτώ (8) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
δύο (2) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
είκοσι οκτώ (28) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
εννέα (9) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Εβρου, όλα μέρος της συρροής που αφορά στον γάμο της Αλεξανδρούπολης,
δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ευβοίας,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης,
επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, από τα οποία δύο (2) συνδεόμενα με τον γάμο της Θεσσαλονίκης,
τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,
πέντε (5) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας,
τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας,
δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,
ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας, το οποίο συνδέεται με τον γάμο στη Θεσσαλονίκη,
δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.737, εκ των οποίων το 54,7% αφορά άνδρες.

Επίσης, χθες καταγράφηκαν άλλοι δύο θάνατοι εξαιτίας του κορονοϊού, με τον απολογισμό να φτάνει πλέον τους 210. 67 (32,1%) αφορούν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95,7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.